Anna Samusionek - kobiece przyjemności

STICKY RICE WITH MANGO

Wczoraj odwoziłam przyjaciela na lotnisko, spędziłam z nim chwilę na terminalu. Wychodząc poczułam się dokładnie tak jak wtedy ,gdy opuszczałam lotniska w Egipcie, Dubaju czy Tajlandii. Mój pobliski las na skutek fali upałów wygląda jakby przyszła już jesień. Jagody wyschły na krzakach, a o grzybach można zapomnieć ,nawet o tych trujących.

Anna Samusionek: STICKY RICE WITH MANGO - BlogStar.pl

Na szczęście w moich rodzinnych stronach warmińsko-mazurskich, mogłam zrealizować mój wieloletni rytuał, czyli zbieranie jagód i lepienie pierogów dla całej rodzinki lub przyjaciół. Uwielbiam obydwie te czynności! Lato bez pierogów z jagodami się nie liczySmile Udało mi się też spacerując z przyjaciółką i psami zebrać tam trochę grzybów. Dobrze, że przeglądał je mąż przyjaciółki, bo jak się okazało  kilka zabójczych okazów też przyniosłamWink Przyznaję, w tym nie jestem ekspertem i poza zebranymi przez siebie kurkami, innych grzybów nie dotknę zanim nie sprawdzi ich ktoś, komu ufam.

Mamy iście tropikalne upały, więc pomyślałam, że zamiast proponowania Wam tradycyjnych i znanych pierogów z owocami zaprezentuję cudowny deser, w którym zakochałam się w trakcie podróży do Tajlandii. Obecnie mango można kupić niemal w każdym supermarkecie, więc nie ruszając się z domu możemy zafundować sobie trochę egzotyki. Ja skorzystałam z mango przywiezionego przez przyjaciela w walizce prosto z Bankoku, na samą myśl o nim cieknie mi ślinka, bo to chyba najlepsze mango, jakie w życiu jadłam. Niezwykle soczyste, bo dojrzewało na słońcu,  nieprawdopodobnie słodkie i o delikatnym aromacie…mniam…

 OTO SKŁADNIKI JAKICH POTRZEBUJEMY:Anna Samusionek: STICKY RICE WITH MANGO - BlogStar.pl

  •  1 szklanka ryżu (sticky rice) ja używam ryżu do sushi
  • 1 mango
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Odrobina soli i cukru(lub ksylitolu) do smaku

 Gotuję ryż zgodnie z przepisem z tym, że dodaję do niego szczyptę soli i cukru, a także trochę gęstego mleka kokosowego. Mango kroję w kostkę. Mleko kokosowe mieszam z odrobiną cukru. Gdy ryż przestygnie (w chłodniejsze dni może być też ciepły), kładę na niego kawałki mango i wszystko obficie polewam mleczkiem kokosowym. Po prostu niebo w gębieSmile

Anna Samusionek: STICKY RICE WITH MANGO - BlogStar.pl

 Serdecznie polecam i życzę smacznegoSmile

Anna Samusionek

 

Anna Samusionek

Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Zadebiutowała w 1997 roku rolą
Zosi w filmie „Darmozjad polski”, za którą otrzymała nagrodę na Festiwalu
Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Potem przyszły kolejne filmowe i
serialowe role, m.in. w „Prawo ojca”, „Zakochani”, „Prostytutki”, „Plebania”,
„Miasteczko”, Linia życia”, „Policjanci”, „Oficer”, „Kryminalni”. Obecnie
Ania gra w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w rolę pięknej Ilony.
W życiu prywatnym aktorka jest mamą 11-letniej Andżeliki.

2 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close