BlogStar -> Anna Samusionek -> STICKY RICE WITH MANGO

STICKY RICE WITH MANGO

Wczoraj odwoziłam przyjaciela na lotnisko, spędziłam z nim chwilę na terminalu. Wychodząc poczułam się dokładnie tak jak wtedy ,gdy opuszczałam lotniska w Egipcie, Dubaju czy Tajlandii. Mój pobliski las na skutek fali upałów wygląda jakby przyszła już jesień. Jagody wyschły na krzakach, a o grzybach można zapomnieć ,nawet o tych trujących.

Anna Samusionek: STICKY RICE WITH MANGO - BlogStar.pl

Na szczęście w moich rodzinnych stronach warmińsko-mazurskich, mogłam zrealizować mój wieloletni rytuał, czyli zbieranie jagód i lepienie pierogów dla całej rodzinki lub przyjaciół. Uwielbiam obydwie te czynności! Lato bez pierogów z jagodami się nie liczySmile Udało mi się też spacerując z przyjaciółką i psami zebrać tam trochę grzybów. Dobrze, że przeglądał je mąż przyjaciółki, bo jak się okazało  kilka zabójczych okazów też przyniosłamWink Przyznaję, w tym nie jestem ekspertem i poza zebranymi przez siebie kurkami, innych grzybów nie dotknę zanim nie sprawdzi ich ktoś, komu ufam.

Mamy iście tropikalne upały, więc pomyślałam, że zamiast proponowania Wam tradycyjnych i znanych pierogów z owocami zaprezentuję cudowny deser, w którym zakochałam się w trakcie podróży do Tajlandii. Obecnie mango można kupić niemal w każdym supermarkecie, więc nie ruszając się z domu możemy zafundować sobie trochę egzotyki. Ja skorzystałam z mango przywiezionego przez przyjaciela w walizce prosto z Bankoku, na samą myśl o nim cieknie mi ślinka, bo to chyba najlepsze mango, jakie w życiu jadłam. Niezwykle soczyste, bo dojrzewało na słońcu,  nieprawdopodobnie słodkie i o delikatnym aromacie…mniam…

 OTO SKŁADNIKI JAKICH POTRZEBUJEMY:Anna Samusionek: STICKY RICE WITH MANGO - BlogStar.pl

  •  1 szklanka ryżu (sticky rice) ja używam ryżu do sushi
  • 1 mango
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Odrobina soli i cukru(lub ksylitolu) do smaku

 Gotuję ryż zgodnie z przepisem z tym, że dodaję do niego szczyptę soli i cukru, a także trochę gęstego mleka kokosowego. Mango kroję w kostkę. Mleko kokosowe mieszam z odrobiną cukru. Gdy ryż przestygnie (w chłodniejsze dni może być też ciepły), kładę na niego kawałki mango i wszystko obficie polewam mleczkiem kokosowym. Po prostu niebo w gębieSmile

Anna Samusionek: STICKY RICE WITH MANGO - BlogStar.pl

 Serdecznie polecam i życzę smacznegoSmile

Anna Samusionek

Komentarzy: 2 dla “STICKY RICE WITH MANGO

  1. Na pewno świetny przepis, ale wspomniane wcześniej pierogi z jagodami polane gęstą śmietaną i posypane cukrem to też niebo w gębie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>