Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Świąteczny chleb

Nic lepiej nie podkreśli bożonarodzeniowego nastroju jak zapach świeżo upieczonego chleba. Na zakwasie. Ze zdrowej mąki orkiszowej, która nie zakwasza organizmu. Można do niego dodać co kto lubi: siemię lniane, ziarna słonecznika, suszoną żurawinę… Co jest ważne? By piec go z miłością i oddaniem, być może na prezent lub na wigilijny stół, by cieszyć się gdy rośnie i delektować zapachem.

Izabela Zwierzyńska: Świąteczny chleb - BlogStar.pl

Z rzeczy praktycznych niezbędny Wam jest zakwas. Jak go zdobyć? Jest kilka sposobów, najlepiej jeśli dostaniecie go od kogoś kto już piecze swój chleb, taki ma swoją tradycję. Widziałam też zakwasy w torebkach, ale nie wiem jak się ich używa. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.

 Przepis jest niezwykle łatwy. Składniki wystarczą na 1 długą i 1 małą foremkę:

Izabela Zwierzyńska: Świąteczny chleb - BlogStar.pl

 0,5kg mąki orkiszowej

0,5kg mąki graham

ok 200g płatków owsianych górskich

2-3 łyżeczki soli

garść siemienia lnianego

opcjonalnie: pestki dyni, ziarna słonecznika, suszona żurawina, rodzynki

3 do 4 szklanek ciepłej wody

zakwas

 Powyższe składniki mieszamy w dużej misce lub garnku, najpierw suche, a następnie dodajemy wodę. Proponuję zacząć od 3 szklanek i dolewać w zależności od gęstości. Ciasto powinno być gęste, ale możliwe do wymieszania. Na koniec dodajemy zakwas i całość dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i przelewamy do nich ciasto, które musi odstać 8-10 godzin (więc najlepiej zrobić to wieczorem a chleb upiec rano). Pieczemy go przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Należy pamiętać o odłożeniu zakwasu na kolejny raz. Aby zakwas był dobry do kolejnego pieczenia, musi odstać minimum 4 dni a maximum 3 tygodnie, co oznacza, ze chleb można piec w zależności od wolnego czasu. Aczkolwiek świeży pozostaje do tygodnia.

Izabela Zwierzyńska: Świąteczny chleb - BlogStar.pl

 Ja zawsze wieczorem przygotowuję część pierwszą, a rano wstaję godzinę wcześniej np. o 5-6 wstawiam chleb do piekarnika i … idę spać dalej 😉 po czym budzi mnie zapach pieczonego, gorącego chleba.

Izabela Zwierzyńska: Świąteczny chleb - BlogStar.pl

Mam nadzieję, że zostaliście zachęceni i na Święta upieczecie swój własny chleb Smile.

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

11 komentarzy

Click here to post a comment

  • Jak zawsze dziękuję za przemiłe słowa!
    Co do mąki orkiszowa spokojnie można zastąpić np żytnią, razową, a nawet pszenną.
    Przepisu na zakwas niestety nie posiadam, bo mój zakwas został zapożyczony z już istniejącego ;( a co do maszynki, słyszałam, że to świetny pomysł, ale sama piekę w piekarniku.
    A jeśli chodzi o post dot AT…. niczego nie mogę obiecać, ale za jakiś czas pewnie podzielę się z Wami tym co mnie otacza 😉 Tymczasem pozdrawiam przedświątecznie z Wiednia.

  • Zawsze mam problem z mąka orkiszową, jakoś jej nie lubię. Ale chyba mozna zamienić. Prawda/

  • Zawsze z przyjemnością czytam pani wpisy , zwłaszcza kulinarne. Ma Pani wybitny talent do pisania i jak widzę gotowania. Podziwiam i proszę o więcej przepisów. Pozdrawiam świąteczne Bolo

  • Chleb wygląda wspaniale. Ja przymierzam się właśnie do zakupu specjalnej maszynki do robienia chleba. Wyrabia ciasto i potem piecze. Mam nadzieje, ze to będzie trafiony zakup. Czy ktoś moze ma takż w domu?

  • Pani Izo, jeśli posiada Pani przepis na zakwas to bardzo proszę podać, ponieważ nie mogę go kupić w sklepie tak ja pani proponuje.

  • Zgadzam się z Izą, tez bym chciała poczytać o szkole teatralnej. I to bardzo!

  • Iza !! Moja kochana imienniczko.Mogłabyś napisać post pt;”Dzień z życia w Akademii Teatralnej”?( podręczniki – np.Stanisławski :),zajęcia sportowe etc.)Myślę,że wielu osobom by się spodobał:))).
    Powodzenia na Twojej artystycznej ścieżce,w dalszym rozwoju w świecie Thalii i Melpomeny:)

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close