BlogStar -> Anna Popek -> Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości

Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości

Na dzisiaj zaprosiłam gości. Niby w Karnawale powinno to być normą, że się odwiedzamy, zapraszamy i wzajemnie gościmy. Ale obyczaje nam się trochę zmieniają, twierdzimy, że brak nam czasu i że gotowanie jest czasochłonne. To co w takim razie miały powiedzieć nasze przodkinie, gdy nie było mikserów, kuchenek elektrycznych, a o produktach gotowych lub półproduktach już nie wspomnę? Powiecie pewnie, że miały służbę? Owszem, ale nie w każdym domu tak było, a jednak ludzie regularnie się spotykali. W książce „Kobiety Józefa Piłsudskiego” Iwona Kienzler opisuje przedwojenne Wilno i dom Pięknej Pani z Wilna – Marii Juszkiewiczowej, do której w tym samym czasie w konkury przychodzili Piłsudski i Dmowski. Oznaczało to, że codziennie w jej mieszkaniu była jakaś imprezka. Po dłuższych staraniach ze
stron obu panów, wybrała jednak Józefa. Wracajmy jednak do tematu: Co dzisiaj podam na kolację? Zawsze przed przyjęciem dzwonię do mojej siostry. Magda, o 8 lat ode mnie młodsza, jest panią domu pełna gębą. W kuchni jest jak dyrygent pod którego batutą wszystko „samo” się robi. Właśnie podesłała mi super przepis na sałatkę z młodego szpinaku i szarlotkę mało tuczącą.

Sałatka z młodego szpinaku:

Anna Popek: Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości - BlogStar.pl

– opakowanie młodego szpinaku
– paczka sera pleśniowego blue lub roladka koziego sera
– 1/2 szklanki suszonej żurawiny zalanej wrzątkiem i odcedzonej
– prażone płatki migdałów lub słonecznika (wolę migdały)
sos: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód lub sok z malin, sól, świeżo
mielony pieprz.

Szarlotka (na małą tortownicę)

Anna Popek: Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości - BlogStar.pl

ciasto kruche:
200 gram mąki (krupczatki i pszennej 50na50)
100 gram zimnego masła
50 gram cukru (ja daję pudru)
2 żółtka i 1 jajko (białka zostawić)
Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko szatkujemy nożem na desce, zagniatamy, wyrabiamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie:

8 dorodnych jabłek obieramy, kroimy i dusimy na maśle lub wodzie z
dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy na plastry, wyklejamy tortownicę,
nakłuwamy widelcem, podpiekamy w 180 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy. Ubijamy
pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru na każde białko
– ubijamy na lśniącą pianę. Jabłka wykładamy na ciasto, przykrywamy pianą i
pieczemy jeszcze około 1 godzinę, ale już w 170- 160 stopniach tak, aby beza
wyschła, ale się nie spaliła. Wyjmujemy, smacznego!

Podaję przepisy, na bieżąco jednocześnie przygotowując potrawy. Poza tym, jako że w zimie śledź smakuje lepiej, to podam jeszcze śledzie ze śliwką kalifornijską i z cebulką (śledzie kroimy na kawałki, posypujemy drobno pokrojona w kostkę cebulą i pokrojonymi śliwkami suszonymi kalifornijskimi. Polewamy olejem i mieszamy) oraz bigos, który od kilku dni mrozi mi się na balkonie.

PS Jeśli chcecie więcej sprawdzonych przepisów zajrzyjcie na bloga mojej
siostry http://buleczkazmaselkiem.blogspot.com/

Komentarzy: 19 dla “Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości

  1. Becia, bardzo sie cieszę,że wypróbowałaś i że smakowało! To najfajnieszy moment, gdy słowo przeradza sie w rzeczywistość:)

  2. Zrobiłam sałatkę ze szpinkanu według Pani przepisu. Po prostu palce lizać. Rodzina była zachwycona.

  3. Sałatka na medal, choć o młody szpinak o tej porze roku trochę trudno, ale wygląda i zapowiada się pysznie!

  4. Ja uwielbiam słodycze i jak każdy facet dam sie ” pokroić ” za przepyszną szarlotkę z lodam……i :) Świetny tekst Pani Aniu :)

  5. No ciekawy wpisik. Sałatki dobre na wszystko, ale … szarlotka przebija wszystko. No, kto nie lubi???

  6. Tak , szrlotkę można robić na 100 sposobów ale białko powoduje ,że ciasto się nie rozpada i zachowuje kruchość . Poza tym wszystko wygląda pysznie i bardzo zdrowo :)

  7. Tak ,to prawda szrlotka to ciasto ,które można robić na sto sposobób i wszystko zależy od inwencji . Nawet w ostatniej chwili można dodać rodzynki , orzech włoskie a nawet prażone migdały zupełnie o tym zapominając . Efekt zawsze będzie wspaniały ….:)

  8. Na zdjęciu, to mi wygląda na orzeszki pinii z tym szpinakiem, ja przynajmniej takie dodaję…

  9. Gościu drogi, mam cudowna siostre, ale trzyma sie ona z dala od show- biznesu. Za to gotuje wyśmienicie, jak juz chyba wspomniałam.

  10. Ja do ciasta nie daję białek, ani jednego, jest wtedy bardziej kruche, i zamiast pudru, daję brązowy cukier
    ale szarlotkę można robić na co najmniej 100 sposobów :)

  11. Widzę na zdjęciu rodzynki w szarlotce, a w przepisie nic o tym Pani nie wspomina. A sam przepis wygląd ciekawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>