Anna Popek - kulinarne rozkosze Kulinaria

Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości

Na dzisiaj zaprosiłam gości. Niby w Karnawale powinno to być normą, że się odwiedzamy, zapraszamy i wzajemnie gościmy. Ale obyczaje nam się trochę zmieniają, twierdzimy, że brak nam czasu i że gotowanie jest czasochłonne. To co w takim razie miały powiedzieć nasze przodkinie, gdy nie było mikserów, kuchenek elektrycznych, a o produktach gotowych lub półproduktach już nie wspomnę? Powiecie pewnie, że miały służbę? Owszem, ale nie w każdym domu tak było, a jednak ludzie regularnie się spotykali. W książce „Kobiety Józefa Piłsudskiego” Iwona Kienzler opisuje przedwojenne Wilno i dom Pięknej Pani z Wilna – Marii Juszkiewiczowej, do której w tym samym czasie w konkury przychodzili Piłsudski i Dmowski. Oznaczało to, że codziennie w jej mieszkaniu była jakaś imprezka. Po dłuższych staraniach ze
stron obu panów, wybrała jednak Józefa. Wracajmy jednak do tematu: Co dzisiaj podam na kolację? Zawsze przed przyjęciem dzwonię do mojej siostry. Magda, o 8 lat ode mnie młodsza, jest panią domu pełna gębą. W kuchni jest jak dyrygent pod którego batutą wszystko „samo” się robi. Właśnie podesłała mi super przepis na sałatkę z młodego szpinaku i szarlotkę mało tuczącą.

Sałatka z młodego szpinaku:

Anna Popek: Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości - BlogStar.pl

– opakowanie młodego szpinaku
– paczka sera pleśniowego blue lub roladka koziego sera
– 1/2 szklanki suszonej żurawiny zalanej wrzątkiem i odcedzonej
– prażone płatki migdałów lub słonecznika (wolę migdały)
sos: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód lub sok z malin, sól, świeżo
mielony pieprz.

Szarlotka (na małą tortownicę)

Anna Popek: Szpinak i szarlotka czyli jak podjąć gości - BlogStar.pl

ciasto kruche:
200 gram mąki (krupczatki i pszennej 50na50)
100 gram zimnego masła
50 gram cukru (ja daję pudru)
2 żółtka i 1 jajko (białka zostawić)
Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko szatkujemy nożem na desce, zagniatamy, wyrabiamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie:

8 dorodnych jabłek obieramy, kroimy i dusimy na maśle lub wodzie z
dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy na plastry, wyklejamy tortownicę,
nakłuwamy widelcem, podpiekamy w 180 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy. Ubijamy
pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru na każde białko
– ubijamy na lśniącą pianę. Jabłka wykładamy na ciasto, przykrywamy pianą i
pieczemy jeszcze około 1 godzinę, ale już w 170- 160 stopniach tak, aby beza
wyschła, ale się nie spaliła. Wyjmujemy, smacznego!

Podaję przepisy, na bieżąco jednocześnie przygotowując potrawy. Poza tym, jako że w zimie śledź smakuje lepiej, to podam jeszcze śledzie ze śliwką kalifornijską i z cebulką (śledzie kroimy na kawałki, posypujemy drobno pokrojona w kostkę cebulą i pokrojonymi śliwkami suszonymi kalifornijskimi. Polewamy olejem i mieszamy) oraz bigos, który od kilku dni mrozi mi się na balkonie.

PS Jeśli chcecie więcej sprawdzonych przepisów zajrzyjcie na bloga mojej
siostry http://buleczkazmaselkiem.blogspot.com/

Anna Popek

Prezenterka, dziennikarka, mama dwóch nastoletnich córek – Małgosi i Oliwii. Typ kobiety przedsiębiorczej, energicznej, z wielkim temperamentem. Na stałe związana z TVP i programem „Pytanie na śniadanie”. Prowadzi także audycję radiową „Popek, kultura i gwiazdy” na antenie Radia Plus. Kilka lat temu w jej życiu pojawiła się polityka - była doradcą ministra finansów Grzegorza Kołodki.

19 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close