BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Szpinakowa zapiekanka

Szpinakowa zapiekanka

Przepisowego pożerania dalszy ciąg nastąpił, albowiem dziś pragnę Wam przedstawić niekwestionowaną gwiazdę niszowej garkuchni – szpinak! A niszowej dlatego, iż ma rzeszę zarówno krytyków, jak i wielbicieli. Ja należę zdecydowanie do kategorii fanów. A to i dlatego, że potrafię sobie z Panem Szpinakiem nieźle dać radę… i zdradzę Wam dzisiaj mój sekret…

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Szpinak najlepiej kupować świeży, ale jeśli nie będziecie mieli takiej sposobności, mrożony w liściach sprawnie go zastąpi. W przypadku świeżego, należy go dobrze umyć, a potem ugotować na parze. Mrożony zaś wyrzucamy na patelnię z masłem.

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Pierwszym etapem jest doprowadzenie go do stanu miękkości, co na pewno chwilę potrwa. W międzyczasie proponuję ugotować makaron al dente (najlepiej średnie conchiglioni, czyli tzw. muszelki). Gdy szpinak na masełku uzyska pożądaną konsystencję, doprawiam go dyskretnie solą oraz dodaję 1 żółtko.

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Całość mieszam, tak, aby składniki się połączyły. Jeśli uznam, że szpinak jest suchy, podlewam go odrobiną mleka, powtarzając poprzedni krok z mieszaniem. Oczywiście, jeśli lubicie pikantnie, można dosypać odrobinę ostrej papryczki i dodać wyciśnięty czosnek. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu, przenieście go do żaroodpornego naczynia (najlepiej takiego o niezbyt dużym dnie) i rozprowadźcie równomiernie, następnie na makaron wyłóżcie szpinak. Najlepiej, aby pokrywał cały makaron. Na koniec proponuję pokroić lub pokruszyć gorgonzolę (alternatywnie ser Lazur) i posypać nią wierzch dania. Całość przykrywam i wstawiam do piekarnika na około 15 minut lub dopóki ser nie będzie rozpuszczony. W taki oto szybko-prosty sposób powstaje zapiekanka ze szpinakiem.

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Co sprawniejszy kucharz może nawet ukryć przed szpinakowymi sceptykami fakt, że on tam w ogóle przebywa! A ile żelaza dostaniecie w pakiecie! I jeśli ktoś mi po tym daniu napisze, że nadal nie cierpi szpinaku (tak, tak… złe konotacje z dzieciństwa) to NIE UWIERZĘ! :)

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

I jeszcze raz składniki, jakich potrzebujecie:
– szpinak świeży lub mrożony
– kawałek masła
– 1 żółtko
– odrobina mleka
– makaron muszelki
– ser gorgonzola lub „Lazur”
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Komentarzy: 17 dla “Szpinakowa zapiekanka

  1. Zrobiłam zapiekankę :), bardzo dobra wyszła . A może przepis na…ptasie mleczko? :)

  2. Izabela Zwierzyńska

    Przepraszam za zwłokę, do nagrzanego piekarnika. Mój się rozgrzewa do 180 stopni :) Co do mojego udziału w innych produkacjach, to rzeczywiście grałam też w Ja to mam szczęście i niebawem kolejna reklama ze mną 😉

  3. Marta, Oława

    Iza czasem pojawia się w np. „Ja to mam szczęście” :)

    Nie napisalaś czy do rozgrzanego piekarnika.. 😛

  4. Iza, kokarda na głowie jest super, nakrycie głowy zakryło by Twoją fryzurę, Lubię Twoje wpisy i Twoje dania, chciałabym żeby więcej Cie było w TV, bo lubię cię oglądać :), możesz polecić jakieś filmy, gdzie występujesz?

  5. Izabela Zwierzyńska

    Dziękuję za wszelkie pomysły! Fajnie, że mogę się dzięki Wam czegoś nauczyć! Cytryna – nie pomyślała bym! Feta i gałka też skomponują się super! Rzeczywiście świeży szpinak jest zawsze lepszy :) I w ogóle bardzo się cieszę, że tyle osób jednak lubi SZPINAK!!! Extra! Tych co się nie przekonali, nakłaniam do prób. Co do mojego strojenia w kuchni….. 😉 zazwyczaj to wszystko przypadkowe – jak widzicie nie mam prawie w ogóle makijażu, bo zdążyłam go zmyć ale włosy zostawiłam bo były efektem wcześniejszej sesji zdjęciowej. Zresztą mój fartuch robi swoje…. i już nie muszę się martwić o ciuchy :) Marzę jeszcze o jakimś kucharskim super stylowym nakryciu głowy 😉

  6. To żółtko, to i dla mnie zaskoczenie, a myślałam, że o szpinaku wiem już prawie wszystko..

  7. Gotuję od lat, oczywiście nie zawodowo, ale prywatnie, znajomi lubia moja kuchnie. A ja lubię szpinak. Zmodyfikowałbym ten przepis o spory dodatek soku z cytryny, który sporo ożywi mdły szpinak. Proszę wypróbować mój pomysł

  8. u mnie makaron ze szpinakiem to zawsze wyjście awaryjne, jak mi się nie chce nic innego robić, bo to dobre i pyszne danie, z żółtkiem jeszcze nie próbowałam…

  9. Szpinak jest OK, a przygotowany przez taką specjalistkę…. musi smakować wyjątkowo :)

  10. Nie znoszę szpinaku mrożonego. Dla mnie najlepszy to świeży, taki w gotowej paczce. A przepisik fajny, wypróbuję.

  11. Szpinak, zawsze i chętnie, w różnych wariacjach. Ale najlepszy z serkiem feta, który pięknie się rozpuszcza na patelni. Polecam

  12. Marta, Oława

    Kocham dania ze szpinakiem!!! Tarta, paszteciki, palmiery, nadziewane muszelki (duze) to moja działka!!! : )))) Ale jeden warunek… Szpinak (mrożony) nie może być w liściach. :/ I musi być z czosnkiem.
    Nigdy nie dodawałam żółtka do szpinaku, przepis wypróbuję w najblizszych dniach zanieniając jednak ten ser na inny… 😛

    Wkładać do rozgrzanego pieca?

  13. Szpinak jest OK – też go uwielbiam w każdej postaci ;), ja doprawiam jeszcze świeżo tartą gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>