Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Szpinakowa zapiekanka

Przepisowego pożerania dalszy ciąg nastąpił, albowiem dziś pragnę Wam przedstawić niekwestionowaną gwiazdę niszowej garkuchni – szpinak! A niszowej dlatego, iż ma rzeszę zarówno krytyków, jak i wielbicieli. Ja należę zdecydowanie do kategorii fanów. A to i dlatego, że potrafię sobie z Panem Szpinakiem nieźle dać radę… i zdradzę Wam dzisiaj mój sekret…

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Szpinak najlepiej kupować świeży, ale jeśli nie będziecie mieli takiej sposobności, mrożony w liściach sprawnie go zastąpi. W przypadku świeżego, należy go dobrze umyć, a potem ugotować na parze. Mrożony zaś wyrzucamy na patelnię z masłem.

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Pierwszym etapem jest doprowadzenie go do stanu miękkości, co na pewno chwilę potrwa. W międzyczasie proponuję ugotować makaron al dente (najlepiej średnie conchiglioni, czyli tzw. muszelki). Gdy szpinak na masełku uzyska pożądaną konsystencję, doprawiam go dyskretnie solą oraz dodaję 1 żółtko.

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Całość mieszam, tak, aby składniki się połączyły. Jeśli uznam, że szpinak jest suchy, podlewam go odrobiną mleka, powtarzając poprzedni krok z mieszaniem. Oczywiście, jeśli lubicie pikantnie, można dosypać odrobinę ostrej papryczki i dodać wyciśnięty czosnek. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu, przenieście go do żaroodpornego naczynia (najlepiej takiego o niezbyt dużym dnie) i rozprowadźcie równomiernie, następnie na makaron wyłóżcie szpinak. Najlepiej, aby pokrywał cały makaron. Na koniec proponuję pokroić lub pokruszyć gorgonzolę (alternatywnie ser Lazur) i posypać nią wierzch dania. Całość przykrywam i wstawiam do piekarnika na około 15 minut lub dopóki ser nie będzie rozpuszczony. W taki oto szybko-prosty sposób powstaje zapiekanka ze szpinakiem.

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

Co sprawniejszy kucharz może nawet ukryć przed szpinakowymi sceptykami fakt, że on tam w ogóle przebywa! A ile żelaza dostaniecie w pakiecie! I jeśli ktoś mi po tym daniu napisze, że nadal nie cierpi szpinaku (tak, tak… złe konotacje z dzieciństwa) to NIE UWIERZĘ! 🙂

Izabela Zwierzyńska: Szpinakowa zapiekanka - BlogStar.pl

I jeszcze raz składniki, jakich potrzebujecie:
– szpinak świeży lub mrożony
– kawałek masła
– 1 żółtko
– odrobina mleka
– makaron muszelki
– ser gorgonzola lub „Lazur”
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

17 komentarzy

Click here to post a comment

  • Zrobiłam zapiekankę :), bardzo dobra wyszła . A może przepis na…ptasie mleczko? 🙂

  • Przepraszam za zwłokę, do nagrzanego piekarnika. Mój się rozgrzewa do 180 stopni 🙂 Co do mojego udziału w innych produkacjach, to rzeczywiście grałam też w Ja to mam szczęście i niebawem kolejna reklama ze mną 😉

  • Iza czasem pojawia się w np. „Ja to mam szczęście” 🙂

    Nie napisalaś czy do rozgrzanego piekarnika.. 😛

  • Iza, kokarda na głowie jest super, nakrycie głowy zakryło by Twoją fryzurę, Lubię Twoje wpisy i Twoje dania, chciałabym żeby więcej Cie było w TV, bo lubię cię oglądać :), możesz polecić jakieś filmy, gdzie występujesz?

  • Dziękuję za wszelkie pomysły! Fajnie, że mogę się dzięki Wam czegoś nauczyć! Cytryna – nie pomyślała bym! Feta i gałka też skomponują się super! Rzeczywiście świeży szpinak jest zawsze lepszy 🙂 I w ogóle bardzo się cieszę, że tyle osób jednak lubi SZPINAK!!! Extra! Tych co się nie przekonali, nakłaniam do prób. Co do mojego strojenia w kuchni….. 😉 zazwyczaj to wszystko przypadkowe – jak widzicie nie mam prawie w ogóle makijażu, bo zdążyłam go zmyć ale włosy zostawiłam bo były efektem wcześniejszej sesji zdjęciowej. Zresztą mój fartuch robi swoje…. i już nie muszę się martwić o ciuchy 🙂 Marzę jeszcze o jakimś kucharskim super stylowym nakryciu głowy 😉

  • A kokarda – SUPER!!!! Czy Ty zawsze w kuchni taka „wystrojona” ?

  • To żółtko, to i dla mnie zaskoczenie, a myślałam, że o szpinaku wiem już prawie wszystko..

  • Gotuję od lat, oczywiście nie zawodowo, ale prywatnie, znajomi lubia moja kuchnie. A ja lubię szpinak. Zmodyfikowałbym ten przepis o spory dodatek soku z cytryny, który sporo ożywi mdły szpinak. Proszę wypróbować mój pomysł

  • u mnie makaron ze szpinakiem to zawsze wyjście awaryjne, jak mi się nie chce nic innego robić, bo to dobre i pyszne danie, z żółtkiem jeszcze nie próbowałam…

  • Szpinak jest OK, a przygotowany przez taką specjalistkę…. musi smakować wyjątkowo 🙂

  • Nie znoszę szpinaku mrożonego. Dla mnie najlepszy to świeży, taki w gotowej paczce. A przepisik fajny, wypróbuję.

  • Szpinak, zawsze i chętnie, w różnych wariacjach. Ale najlepszy z serkiem feta, który pięknie się rozpuszcza na patelni. Polecam

  • Kocham dania ze szpinakiem!!! Tarta, paszteciki, palmiery, nadziewane muszelki (duze) to moja działka!!! : )))) Ale jeden warunek… Szpinak (mrożony) nie może być w liściach. :/ I musi być z czosnkiem.
    Nigdy nie dodawałam żółtka do szpinaku, przepis wypróbuję w najblizszych dniach zanieniając jednak ten ser na inny… 😛

    Wkładać do rozgrzanego pieca?

  • Szpinak jest OK – też go uwielbiam w każdej postaci ;), ja doprawiam jeszcze świeżo tartą gałką muszkatołową.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close