Kulinaria

Truskawkowe szaleństwo

Sezon truskawkowy w pełni. Warto więc sięgnąć po te owoce, mając na uwadze, że już niedługo się skończą i ponownie będziemy na nie czekać prawie cały rok… Dziś proponujemy truskawki na trzy sposoby: na śniadanie, na popołudniową przekąskę oraz na deser. Delektujcie się truskawkami. Nasze przepisy pochodzą z serwisu Kuchni niewyszukanej

 Sernik z mascarpone i truskawkami

 BlogStar: Truskawkowe szaleństwo - BlogStar.pl

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g mascarpone
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 5-6 truskawek do dekoracji
  • Olej kokosowy do wysmarowania formy

 Część1 – Warstwa czerwona:

Truskawki umyć i zblendować na gładką masę. Połowę odlać i odstawić na później. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z 1 częścią masy truskawkowej. Formę wysmarować olejem kokosowym i wlać masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

 Część 2 – Warstwa różowa:

Mascarpone miksować, dolewając sukcesywnie mleko skondensowane. Gotową masę podzielić na 2 części, jedną odstawić na później, drugą połączyć z truskawkami z części 1. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą różową. Wyjąć z lodówki formę z stężałą warstwą czerwoną i wlać na wierzch masę różową. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

 Część 3 – Warstwa biała:

Pozostałą z części 2 masę serową połączyć z jogurtem greckim miksując przez 1-2 minuty. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą białą. Wyjąć z lodówki formę z stężałą warstwą czerwoną i różową, wlać na wierzch masę białą. Ponownie wstawić do lodówki tym razem na kilka godzin aby cały sernik się dobrze ściął. Przed podaniem każdy kawałek ozdabiamy pokrojonymi w plasterki truskawkami.


Sałatka z truskawkami i kurczakiem

 BlogStar: Truskawkowe szaleństwo - BlogStar.pl

Składniki (2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie roszponki
  • 120 g sera pleśniowego typu brie
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy djion
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 2/3 truskawek z octem, miodem, musztardą i 2 łyżkami oleju miksujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i odstawiamy. Pierś z kurczaka obsmażamy na pozostałym oleju na złoty kolor, odstawiamy aby lekko przestygła. Na talerzu układamy roszponkę oraz listki natki pietruszki. Kroimy na połówki pozostałe truskawki, oraz kroimy w plasterki ser brie. Dokładamy także pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i całość skrapiamy truskawkowym dressingiem.

 

Czekoladowe naleśniki z truskawkami

 BlogStar: Truskawkowe szaleństwo - BlogStar.pl

Składniki (1 porcja – 3 naleśniki)

  •  ½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 100 gram serka białego
  • 1 pokrojonych w plasterki truskawek
  • Kilka listków mięty

 Przygotować ciasto, miksując ze sobą wszystkie składniki. Odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło . Usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Serek biały rozdrobnić,  wymieszać z truskawkami, rozłożyć na wszystkie naleśniki, zawinąć i przystroić listkami mięty. Smacznego.

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close