BlogStar -> Mariola Bojarska-Ferenc 50+ -> Tuńczyk z imbirem i Naleśniki po francusku

Tuńczyk z imbirem i Naleśniki po francusku

Kochani oto kolejne dwie potrawy, które gotowałam z siostrą DANUTĄ w „Pytaniu na śniadanie”.  Dzisiaj przepis na „Tuńczyka z imbirem” oraz „Naleśniki po francusku”.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Tuńczyk z imbirem i Naleśniki po francusku - BlogStar.pl

Tuńczyk z imbirem

Składniki:

  • 300g świeżego tuńczyka
  • Imbir starty
  • Szczypiorek posiekany
  • Ziarna sezamu
  • Olej sezamowy
  • Sos sojowy

Tuńczyk zamarynuj w sosie sojowym na około 2 godziny, następnie osuszonego tuńczyka natrzyj ziarnami sezamu i smaż na małej ilości oleju sezamowego z każdej strony. Podawaj pokrojonego tuńczyka na cienkie plastry z pokrojonym szczypiorkiem, startym imbirem. Wszystko polej sosem sojowym do smaku.

Sałata: Grejpfrut obrany i pokrojony w plastry, mieszanina sałat, migdały prażone. Polewamy sosem z oliwy 3-4 łyżki, 1 łyżka miodu,2 łyżki cytryny, sól, pieprz.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Tuńczyk z imbirem i Naleśniki po francusku - BlogStar.pl

 

Naleśniki po francusku

  • 200g mąka żytnia typ 750
  • 200ml mleka
  • 250ml wody
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki oleju

 Składniki zmiksować, stopniowo dolewając mleko i wodę. Odstawić na 10 min. Smażyć na odrobinie oliwy.

Nadzienie: ser feta, chudy biały ser lub kozi polany miodem.

Podawać z pieczonymi plastrami jabłek (lub surowymi figami), posypać prażonymi migdałami. Wszystko polać ciepłym miodem.

Mariola Bojarska-Ferenc 50+: Tuńczyk z imbirem i Naleśniki po francusku - BlogStar.pl

 Smacznego tygodnia Wink

Komentarzy: 2 dla “Tuńczyk z imbirem i Naleśniki po francusku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>