Anna Popek - kulinarne rozkosze Kulinaria Obyczajowe Recenzja

Tureckie śniadanie

Wspominałam Wam, że podczas wycieczki do Kazimierza poznałam malowniczą, polsko-turecką rodzinę: on Turek, ona Polka i ich cztery piękne córki. Prowadzą  w Warszawie Sofrę,  małą knajpkę na rogu Wilczej i Emilii Plater, do której zaprosili nas na śniadanie.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

 Turcy mają kilka określeń na stoły, w zależności od funkcji jaką one pełnią. „Sofra” oznacza duży stół, przy który rodzina i przyjaciele spotykają się po to, by jeść. Sofra w Sofrze zrobiona jest z pięknego drewna, ma kilka metrów długości, a szerokość w sam raz taką, by słyszeć gości siedzących vis a vis a jednocześnie, by móc postawić między nimi sporo jedzenia.  Pierwszy raz w życiu pierwszy posiłek dnia jadłam przez 4 godziny i ani przez sekundę nie nudziłam się.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

Jedzenie tureckich i śródziemnomorskich przysmaków, przeplatało się z rozmowami, pomaganiem przy sprzątaniu naczyń,  zbieraniem się do wyjścia , zatrzymywaniem przez gospodarzy na „jeszcze jedną kawę”, potem na jeszcze jedną herbatę , wychodzeniem na chwilę na zewnątrz,  by wystawić się na pierwsze promienie słońca, jedzeniem na deser tortu bezowego i  znowu piciem herbaty po turecku.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

Snuliśmy plany podróży wakacyjnych, mówiliśmy o typowych daniach polskich i tureckich, o Istambule – rodzinnym mieście Iwzo, właściciela Sofry i o wszystkim innym. Czas mijał spokojnie i przyjemnie.

A co jedliśmy?

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl
Typowym tureckim daniem są jajka sadzone na sucuku – specjalnej, bardzo smacznej  i aromatycznej  kiełbasie. Trudno w Polsce znaleźć jej odpowiednik – nie jest ciężka, ale za to pełna smaku. Takie danie serwuje się na małych, metalowych płaskich patelenkach z uchwytami po obu stronach.

Dugi wariant to menemen  – jajecznica na podduszonych na maśle pomidorach, papryce i cebulce. Do tego wyśmienity chleb turecki posypany czarnuszką. Bardzo lubię tę przyprawę, bo ma silny, miły zapach i jest bardzo zdrowa. Olej z czarnuszki, który kupuję w sklepie ze zdrowa żywnością, znakomicie wpływa na układ trawienny.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

Kolejny pomysł na typowe tureckie śniadanie to bułka z czarnuszką wypełniona grillowanymi warzywami- bakłażanem, cukinią, papryka i pomidorami. Wszystko posypane świeżymi ziołami- kolendrą, bazylią i pietruszką.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

 Gospodyni – Kasia postawiła na stole także duży talerz pełen smakołyków – specjalny grecki miękki ser o łagodnym smaku, drugi – nieco twardszy i słony, kapary w oleju, suszone pomidory, oliwki faszerowane migdałami, a poza tym orzechy, daktyle i figi.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

Do tego oczywiście przez cały czas podawano w małych szklaneczkach czarną, mocną herbatę, którą koniecznie trzeba było posłodzić.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

Po śniadaniu piliśmy kawę, która tutaj podaje się w filiżankach małych jak naparstek.  Urokiem tego posiłku był fakt, że przy stole siedziało kilka pokoleń. Dzieci kręciły się pomiędzy dorosłymi, dziadkowie, obserwowali, co robią dzieci, panował lekki rozgardiasz, ale nie było krzyków, nerwów i chaosu. Iwzo mówił nam, że w Turcji właśnie tak zazwyczaj spożywa się posiłki. To prawdziwa przyjemność, kiedy można cieszyć się swoim towarzystwem, pozwalać myślom, by swobodnie płynęły, próbować nowych smaków i doceniać te już znane. I choć starożytni mówili, że nie żyjemy po to, aby jeść, to jednak nikomu nie wyjdzie na złe, jeśli do walki o sens życia doda szczyptę przyjemności płynącej z wyśmienitego jedzenia.

Anna Popek: Tureckie śniadanie - BlogStar.pl

Anna Popek

Prezenterka, dziennikarka, mama dwóch nastoletnich córek – Małgosi i Oliwii. Typ kobiety przedsiębiorczej, energicznej, z wielkim temperamentem. Na stałe związana z TVP i programem „Pytanie na śniadanie”. Prowadzi także audycję radiową „Popek, kultura i gwiazdy” na antenie Radia Plus. Kilka lat temu w jej życiu pojawiła się polityka - była doradcą ministra finansów Grzegorza Kołodki.

14 komentarzy

Click here to post a comment

  • podoba mi się to, że potrafi się Pani cieszyć życiem i jest taka radosna – dzięki temu Pytanie na śniadanie oglądam (ale tylko w poniedziałki i czwartki – jak Pani jest)

  • Uczta prawdziwa, jeszcze takiego śniadanie nie jadłam. Tam zawsze tak obficie i apetycznie?

  • Pięknie Pani opisała to śniadanko, aż chce się jeść i jeść i jeść!

  • a ta kuchnia generalnie lekka czy ciężka? bo wygląda na dosyć lekką

  • ja bym tez się uśmiechnął o przepis na ten tort, szczególnie środek bo beza to pewnie klasyczna

  • te patelnie faktycznie super. ciekawe czy mozna kupić w Polsce czy tylko w Turcji?

  • ale piekne patelenki na jajka. Błagam – gdzie można je kupić!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Rewelacja. Pięknie i apetycznie wygląda, a za ten tort wiele bym dała.

  • o rany, rzeczywiście apetycznie to wygląda. A ja tak bez śniadania dziś z rana…:)

  • Byłem w Sofrze i przyznam, że wrócę tam jeszcze nie raz. Uwielbiam to miejsce.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close