Kulinaria

Uczta nie tylko dla podniebienia

Wydawać by się mogło że każdy z nas może być fotografem. Uwielbiamy uwieczniać, a następnie publikować na Instagramie wszystko, co się wokół nas dzieje – szczególnie zaś to, co dzieje się na naszym talerzu. Tego, jak skomplikowaną i wymagającą nie lada umiejętności sztuką jest wykonanie profesjonalnej fotografii kulinarnej, dowiedzieliśmy się podczas inspirujących warsztatów z utalentowanym kucharzem Grzegorzem Łapanowskim – pasjonatem gotowania i dobrego jedzenia, a jednocześnie charyzmatycznym prowadzącym kulinarnego show „Top Chef”. Grzegorzowi towarzyszył zgrany duet: fotograf Jakub Wilczek oraz stylistka żywności Katarzyna Radomska. A wszystko to przy okazji obchodów Święta Toruńskiego Piernika – festiwalu prawdziwie afirmującego sztukę gotowania.

GrzegorzLapanowski_PokazKulinarny_SwietoTorunskiegoPiernika

warsztaty11

Podczas warsztatów poznaliśmy tajniki trudnej i, jak się okazało, bardzo czasochłonnej sztuki fotografowania potraw, tak by zachwycały one nie również swoim wyglądem, będąc jeszcze przed skosztowaniem istną ucztą… dla oka. Podczas sesji np. do magazynu czy książki kucharskiej każdy detal ma bowiem znaczenie. Perfekcja i precyzja to w tym przypadku słowa klucze.

warsztaty7 WarsztatyFotografiiKulinarnej_GrzegorzLapanowski_SwietoTorunskiegoPiernika

warsztaty8

warsztaty6

Poniżej prezentujemy przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego na wyjątkowe danie, które podbije wasze serca i podniebienia:

 

Pierś z kaczki z demi piernikowym i warzywami

 

Składniki na około 4 porcje:

  • kaczka, 4 małe sztuki
  • masło,1 łyżeczka
  • marchew, 1 sztuka
  • pasternak , 1 sztuka
  • seler , 1 sztuka
  • jus*, 15ml
  • Rajman, 15mlml

 

Składniki na marynatę do kaczki:

  • 3 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4  papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 uprażone goździki
  • 1 /2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Olej rzepakowy 300ml

 warsztaty2

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, następnie kaczkę nacieramy przyprawami i wkładamy do oleju.

 

Jus – składniki:

  • korpusy z kaczki/kurczaka, 2000g
  • czerwone wino, 400ml
  • cebula biała, 1000g
  • czosnek, 2 ząbki
  • tymianek, 3 gałązki
  • cynamon, 1 laska
  • anyż, 2 ziarna
  • olej, 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Korpusy z kaczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni na mocno brązowy kolor. Cebule kroimy w pióra i podsmażamy na oleju przez około 40 min, co jakiś czas mieszając. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek, i zalewamy całość winem. Cebule gotujemy do momentu odparowania wina. Upieczone korpusy przekładamy do garnka lub szybkowaru wraz z cebulą, anyżem, cynamonem i tymiankiem i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez 8h w garnku lub 1,5h w szybkowarze.

Składniki przecedzamy, zostawiamy tylko płyn który redukujemy do 1/3 objętości, aby uzyskać esencjonalny sos. Przed podaniem do sosu możemy dodać opcjonalnie łyżeczkę zimnego masła.

 GrzegorzLapanowski_PokazKulinarny2_SwietoTorunskiegoPiernika (2)

fot. BlogStar, Adrian Chmielewski/materiały prasowe

Przygotowanie:

Pierś z kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę i marynujemy w przyprawach na minimum 8h. Następnie oczyszczamy z marynaty i rozpoczynamy smażenie od zimnej suchej patelni kładąc kaczkę skórą do dołu. Ze skóry wytapiamy tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Kaczkę przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze przez 3 min. Piersi kładziemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 10-15 minut.

Marchew, pasternak i seler  obierany i kroimy w równe słupki. Doprawiamy całość solą, pieprzem, mieszamy delikatnie z olejem i pieczemy przez 15-20 minut w 190 stopniach.

warsztaty10

Na talerzu układamy piersi z kaczki, polewamy je esencjonalnym jus i dodajemy warzywa. Całość skrapiamy rajmanem i dekorujemy świeżymi ziołami. Danie możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub gnocchi.

Smacznego!

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close