BlogStar -> Bartek Jędrzejak -> Udało się. Zostałem góralem…

Udało się. Zostałem góralem…

Jakoś tak mnie wzięło na łączenie liter z obrazem, więc najpierw trochę poczytacie potem pooglądacie :)

Kiedyś cała Polska tańczyła, potem udowadniała, że ma talent. Teraz cały kraj GOTUJE. To o gotowaniu teraz będzie. Każdy z Was zna ten smak. Biały, wędzony, z grilla, z żurawiną. Zawsze kiedy pojawiał się u mnie na talerzu, zjadałem ze smakiem. Ten prawdziwy, oryginalny, regionalny zawsze tylko z owczego mleka. Dlatego te prawdziwe oscypki są do kupienia i jedzenia tylko od mniej więcej kwietnia do października. Bo wtedy owce wypasa się w górach, wysoko na halach, i przynajmniej trzy razy dziennie doi. A prawdziwe oscypki są tylko z mleka owczego. Zimą sprzedaje się SCYPKI czyli sery w mleka krowiego, bo owce na zimę zostają spędzone do zagród.

Tyle teorii teraz czas na praktykę. Wydawałoby się, że te smaczne góralskie serki robi się maszynowo, hurtowo. Nic bardziej błędnego. To ciężka, fizyczna praca. Wypas owiec. Kilka razy dziennie dojenie całego stada. Noce spędzone w górach samotnie przy pilnowaniu stada. Potem cały proces produkcji. To robota dla silnych facetów, odważnych i z pasją. Udało się. Górale przyjęli, mnie cepra z miasta i nauczyli robić oscypki. Nie było łatwo. Podobnie jak juhasi (to ci, którzy wypasają owce na halach) musiałem spędzić sam całą noc w górach pilnując stada. Miałem na głowie latarkę czołówkę i naładowany telefon komórkowy. Gdzieś w oddali wilki, podobno w okolicy niedźwiedzica z małymi i Ja ze stadem owiec.

bartek_jedrzejak1 bartek_jedrzejak2 bartek_jedrzejak3 bartek_jedrzejak4

Tej nocy długo nie zapomnę. Jak to wyglądało? Zobaczcie. Czekam na Wasze opinie….  bartek_jedrzejak5

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/bartek-jedrzejak-o-tym-jak-zostal-juhasem,205190.html​​

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>