Bartek Jędrzejak - w podróży

Kuchnia Hochbergów na zamku Książ

Lato wróciło!!! I bardzo dobrzeSmile Choć jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził. Raz za zimno, raz za gorąco. Więc co robić, gdy za gorąco?

Można siedzieć w klimatyzowanym pomieszczeniu, ale nie polecam. Można też wyjść z domu i spędzić chwilę w miejscu, gdzie z natury jest chłodno czyli pod ziemią. Głęboko pod ziemią. Ostatnio odwiedziłem zamek w Książu. Tam pod ziemią sporo się dzieje. Tajemnicze sztolnie, windy. Wszystko podobno połączone ze sztolniami w Górach Sowich. Sztabki złota, bursztynowa komnata, zrabowane dzieła sztuki. Wjeżdżające w podziemia pociągi, które nagle znikają. Pod ziemią stała temperatura. Przyjemny chłód. Może go poczuć każdy, bo podziemia w Zamku są dostępne. Chcę Was jednak zabrać dużo wyżej. Na ostatnie, piąte piętro. To poziom, na co dzień zamknięty dla turystów. Mają tam wstęp tylko nieliczni. Mi się udało. Mało kto wie, że piąte piętno zamku w Książu to perełka…

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Cholernie żałuje, że perełka nie odrestaurowana i nie udostępniona do zwiedzania… A co to? A kuchnia Drodzy Państwo…!!!!

Jedna z największych, najnowocześniejszych, najbardziej pomysłowych i podobno najsmaczniejszych w regionie. A są tacy, którzy wyczytali, że za czasów Hochbergów najlepsza w Europie. Zatem po kolei…Wjeżdżam windą na piąte piętro. Otwierają się drzwi i….coś niesamowitego. Najpierw zdjęcia tego, jak kuchnia i całe piętro wyglądało w czasach świetności w 17 wieku. Co za klimat….

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Kuchnia na najwyższym poziomie, żeby zapachy przygotowywanego jedzenia nie roznosiły się po zamku. Choć ja nie miałbym nic przeciwko. Szefem kuchni był Francuz. W starych kronikach są zapiski, że gotował rewelacyjnie. Wielkie pomieszczenie. Wyłożone oryginalnymi kafelkami, kafelki nie zjechały ze ścian i zdobią je jak dawniej. Totalna nowość w 17 wieku, czyli duże uchylne okna w dachu. Na środku prawdziwy, oryginalny piec. To w nim pieczono chleb dla właścicieli.

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Warto zwrócić uwagę na marmurowe zlewy. Też perełki z czasów świetności kuchni Hochbergów. Marmurowe dlatego, żeby nie osadzał się tłuszcz. A do czego służą te żłobienia w zlewach…? Brawo – do ostrzenia noży. Najpierw myjemy i od razu ostrzymy.

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Piąte piętro zamku w Książu to nie tylko kuchnia. To również pomieszczenia do przechowywania jedzenia, magazyny, miejsca, gdzie obrabiano mięso, ryby, warzywa. Długi korytarz z pomieszczeniami dla służby kuchennej. Robi wrażenie. W pokojach kucharek i kucharzy małe wnęki. Po co? To garderoby… Życzenie właścicielki Marii Teresy Olivii Hochberg von Pless w skrócie księżnej Daisy. Pięknej Daisy od sznura pereł…Smile W pokojach służby, poza garderobami, oryginalny choć bardzo zniszczony drewniany parkiet. Wystarczy jednak lekko przetrzeć podłogę, żeby zobaczyć fragmenty mozaiki. Układali je podobno specjalnie sprowadzeni przez właścicieli górale. Bajeczne mozaiki w pokojach dla służby… To się nazywa szacunek Pana…Smile Na mnie jednak zrobiło wrażenie coś, co się zachowało również do dzisiaj, a nazywa się: lodówka, a dokładnie lodówki. Na drzwiach opisane na co: dziczyzna, mięso, ryby, warzywa, drób…Grube drzwi, a w środku rynny i okna… Jesienią, zimą i przez część wiosny wystarczyło otworzyć okna i środek był schłodzony. Co latem? Przygotowywano wielkie kawałki lodu i to one chłodziły pomieszczenia. Lód się topił, a woda wypływała wydrążonymi w podłodze kanałami.

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Bartek Jędrzejak: Kuchnia Hochbergów na zamku Książ - BlogStar.pl

Piąte piętro zamku w Książu robi wrażenie. Jeśli tylko będziecie mieli okazję, proście, pytajcie, może uda się i Wam. Warto zobaczyć. I jeszcze jedno. W kuchni kilka, a w całym zamku kilkanaście wind do transportowania jedzenia… Też nowości jak na tamte czasy.

Bartek Jędrzejak

Bartek Jędrzejak

Bartek Jędrzejak - prezenter, dziennikarz TVN. Na stałe współtworzy jeden z najpopularniejszym programów „Dzień dobry TVN”. Współpracuje z TVN 24 i TVN Meteo.  Udowodnił, że prezentowanie pogody to nie tylko studio i elektroniczna mapa, ale też wszystko, co nas otacza. Każdego roku przemierza tysiące kilometrów, odwiedza setki miejsc i poznaje dziesiątki ludzi. Wszystko po to żeby o poranku swoją autorską prognozą pogody dać widzom maksimum dobrej energii. Autor licznych reportaży, felietonów i cykli telewizyjnych. Na co dzień pogodny, ciekawy ludzi  i świata. Profesjonalista w każdym calu. Wykłada w Studium Dziennikarstwa Radiowego, Telewizyjnego i Realizacji Dźwięku. Przez lata pracował  w TVP, współtworzył takie programy jak Wiadomości, Panorama, Teleexpress.  

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close