Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Obyczajowe

Very burgery…

czyli czas na slow fast food i ogólna moda na hamburgery. Opanowały już prawie całą Warszawę i nie tylko. Jako, że głównie stołuję się jednak w Warszawie przez jakiś czas zwiedzałam i testowałam dla Was burgerownie oraz restauracje, której mają je w swojej ofercie. Wnioski są zaskakujące, jestem pewna, że znajdziecie coś dla siebie… ale jeśli nie, podam Wam mój przepis na homemade burgera w wersji „diet“ ;).
Zacznijmy zatem od wersji nie slow foodowych, czyli McDonald’s i Burger King.

Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.plJa nie jestem ich fanką, ale mam Oposa, który z uwielbieniem testuje je dla mnie. Sami wiecie, że jedynym ich walorem jest cena, dostępność oraz pewnego rodzaju smakowitość. Jednak w moim konkursie zajmują ostatnie, liche miejsce. Ze względu na swoją tłustość, tuczność, sztuczność I NIEzdrowość! W drodze wyjątku, w podróży, raz na rok – dozwolone…
Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl
Dla kontrastu polecam natomiast równie szybkie hamburgery z budki samochodowej Meet Meat. Sprzyja im okolica – usytuowane po praskiej stronie nadwiślańskiej plaży, tuż przy modnym barze Temat Rzeka, przyciągają ochoczo zwłaszcza wieczorami. Atuty: 100% wołowiny American Black Angus przyrządzanej przez ekipę Meet Meat‘a, grillowanej bez dodatkowego tłuszczu, dużo warzyw, pyszny bekon, rozpływający się ser i ogólne wrażenie pyszności. Podany bez zadęcia – do ręki, owinięty papierem. Prosto, sycąco i smakowicie. Gratis – relaks na plaży.
Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl 
Jeśli wolicie konsumować hamburgera niczym obiad w wykwintnej restauracji, idealna będzie Concept 13 w domu mody Vitkac, przy ulicy Brackiej. Najlepiej usiąść wygodnie na tarasie, skąd rozpościera się cudny widok na plac Trzech Krzyży. Burger jest elegancki, jak na miejsce przystało. Zawiera warzywa, ciekawy sos oraz frytki w miseczce w zestawie. Jedzony oczywiście powinien być sztućcami…
Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl 
Dla mniej eleganckich koneserów, ale tych wciąż chętnych by jeść burgera niczym danie, polecam 2 restauracje na Saskiej Kępie. Prosta Historia Bistro oferuje różnego typu hamburgery z rozlicznymi dodatkami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Walorem są dodawane do dania grube frytki robione na miejscu. Bistro Burger Bar Francuska 45 pozostawia nam wybór rodzaju mięsa – polska krowa lub amerykańska, o której wspominałam wyżej. Opcji jest wiele np. Lady Burger w tortilli lub testowany przeze mnie Blue Sky z serem pleśniowym I bekonem. Przepyszny! Jedyna wada: hamburgery z francuskiej mierzą tyle, że moja szczęka ich na gryz nie weźmie. Ale nóż i widelec dają radę. Frytki, sałatka colesław i 3 sosy w zestawie.
Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl 
Dla kogoś, kto waha się, czy wybrać pizzę czy hamburgera idealne będzie AIOLI na Świętokrzyskiej. Współwłaścicielem knajpki jest Maciek Żakowski, więc czasem można tu spotkać też jego tatę, Jacka… Tutejsze burgery serwowane są na tacy, przebity drewnianym szpikulcem, z frytkami w doniczce i kompozycją sałatową w słoiku, całość dopełnia reprezentacyjny dla knajpy sos aioli. Przyznacie, że to ciekawa propozycja? W smaku całkiem niezłe, aczkolwiek wolę ichniejszą pizzę.
 Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl
Dla imprezowiczów, tych którzy cenią polską kuchnię lub dla odchudzających się rekomenduję mini burgera w Bistro Słony. W zasadzie jest to bułka z kotletem mielonym, ketchupem i pomidorem… ale jakże wyborna! Atrakcyjna jest jego cena – zaledwie 10 zł oraz to, że można go zjeść w weekend nawet do 1 w nocy!
To moje testy. Knajp z hamburgerami jest oczywiście znacznie więcej. Nawet topowe Powiśle ma je w swojej ofercie… Jednakże, teraz decyzja należy do Was!
Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl 
Moja wersja domowego hamburgera to najzwyczajniej, kotlet z piersi kurczaka w panierce w bułce kajzerce z sałatą, pomidorem, korniszonem, cebulą, plasterkiem topionego sera oraz ketchupem i majonezem. Nic prostszego, ale smakuje niczym ten z restauracji. Brak mu jedynie blichtru i frytek. Następnym razem przymierzę się do zrobienia tego prawdziwego z wołowiny i dam Wam znać jak się udał! Tymczasem, pędźcie na hamburgera!

Izabela Zwierzyńska: Very burgery... - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

16 komentarzy

Click here to post a comment

  • fajny pomysł z tym postem, praktyczne porady zawsze w cenie :), a gdzie najlepsze desery?

  • jak pani top robi, że jada pani takie jedzenie i ma taką figurę???????????????????

  • Miło, że Was to zainteresowało 🙂 Co do budek…. niestety nie znam żadnej, więc niczego nie polecę, zwłaszcza kebabów. Mogę jedynie polecić lawasza, czy wersję „kebaba” z baraniną w EFES na ul. Francuskiej lub Jana Pawła i Niepodległości. Jest to znacznie lepsze niż tłuste kebaby z sosami 🙂 Dla wegetarian z mojej Meet Meat będzie miał już niedługo w swojej ofercie wersję z hummusem i hiszpańskimi pieczarkami. W domu, można zrobić wersję jedynie warzywną, ale warzywa np papryka, cukinia, cebula mogą być podsmażone/ uduszone 🙂

  • A co powiesz o dworcowych budkach, masz jakas ulubiona, wiem, ze jest taki kebeb w warszawie do ktorego koniecznie trzeba sie udac po kazdej imprezie, wiesz gdzie to?

  • Super! Kocham hamburgery ale poza Jeffsem troche bałam się ryzykować. Teraz co tydzień będę testować nowe miejsce.

  • Dobre sa zrobione samodzielnie. Ja takie robię i ładuje mnogo cebulki podsmażanej. Pychaaaaa!

  • te dwa pierwsze tez zjadliwe, szczególnie własnie jak się jest w trasie, nie raz ratowaly mi zycie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close