BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> W roli głównej JAGODY!

W roli głównej JAGODY!

Dzisiaj tuczymy! Siebie samych oczywiście, ale spokojnie będzie też coś o tym jak się za bardzo się upaść, a jednocześnie zjeść coś pysznego. Zacznę zatem od wersji mniej dietetycznej, ale jakże pysznej. W roli głównej JAGODY! Czyli już pewnie wiecie, że mam dziś dla Was przepis na jagodzianki.

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Pamiętam, gdy jako mała dziewczynka jeździłam z rodzicami na wieś Modlinek nad morzem, to tam dostawałam najpyszniejsze na świecie jagodzianki od Pani Sąsiadki. Jeszcze ciepłe, mięciutkie, pełne jagód – jedzone od razu na świeżym powietrzu, albo zabierane nazajutrz na plażę… Nie byłam w stanie odwzorować ich smaku idealnie, ale byłam blisko.
Aby upiec około 15 małych sztuk potrzebować będziecie:  
Jagody oczywiście!
Cukier waniliowy (jeśli będą kwaśne)
1 łyżkę bułki tartej
Małe opakowanie (100g) prawdziwego masła
Paczuszkę drożdży instant (odkąd je odkryłam zaczęłam piec ciasto drożdżowe!)
3 całe + 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1 jajko

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Zaczynamy! Do małego garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy tak, aby składniki się połączyły. Następnie studzimy. W wolnym czasie mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sól, cukier i drożdże. Gdy mikstura z garnka ostygnie, dodajemy ją do mąki wraz z jajkiem i ciepłą wodą. Następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy go pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (teraz będzie to niezwykle łatwe 😉 ) na ok 1-1,5h. Podczas oczekiwania w miseczce mieszamy jagody (ok 300-400g) z bułką tartą i cukrem. Gdy ciasto już wyrośnie, po kolei formujemy z niego małe bułeczki i nadziewamy je jagodami po brzegi. Dokładnie sklejamy tak aby nadzienie nie wypłynęło (moje niestety trochę się ulało) i odstawiamy na ok 20 do ponownego wyrośnięcia. Aby były błyszczące smarujemy je jajkiem rozcieńczonym z łyżką wody.
Pieczemy w temp 180-200 stopni przez ok 20 minut. Radzę monitorować postępy Waszych jagodzianek, aby się przypadkiem nie spaliły. Do tego domowy wiśniowy kompot i  jest pysznie! Jeśli ten przepis nie przypadł Wam do gustu znalazłam tez kilka innych w magazynie Kukbuk.

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Jeśli jednak uznacie, że to dla Was zbytnia rozpusta znalazłam coś co Was ucieszy! Ciastka SugarFree. Jest to świetna opcja dla wszystkich dbających o linię i kochających słodycze. Ciasta są robione ze 100% naturalnych składników, a zamiast cukru używana jest np. niskokaloryczna stewia. Nie mylcie jej ze słodzikiem bo jest to osładzacz powstający z rośliny, polecany np. cukrzykom. Co najlepsze, smak ciasta jest rewelacyjny! Smakują dokładnie tak samo jak te z cukierni. Najnowszą atrakcją ciastek od SugarFree jest wersja bezglutenowa dla tych, którzy są nań uczuleni. Moim zdaniem to naprawdę ciekawa opcja na polskim rynku. Można zamówić je na porcje lub w całości przez e-mail lub telefon (dla zainteresowanych więcej info).

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Ja spróbowałam brownie z wiśniami, kruchej tarty cytrynowej i superduetu mak&ser, który zdecydowanie wygrał w mojej klasyfikacji! I tak dla przykładu porcja ma tylko 151 kcal. To naprawdę mało, zważywszy że 100g moich ukochanych orzechów ma czasem nawet 500kcal! Z lekkim sercem – polecam! :)

Komentarzy: 16 dla “W roli głównej JAGODY!

  1. Izabela Zwierzyńska

    Super, że też robicie jagodzianki! Jeśli się udadzą (a muszą!) wrzućcie zdj swoich wypieków na mój fanpage FB:
    https://www.facebook.com/pages/Izabela-Zwierzyńska/240724039285024
    Chętnie zobacze jak Wam poszło! :) Swoją drogą Gościu, strasznie drogie te jagody! Ja kupiłam za 18zl/kg.
    Ania- bluzka jest z h&m ale z kolekcji zeszłorocznej, więc cieżko będzie ją zdobyć…
    Pozdrawiam słodko!

  2. właśnie kupiłam jagody, za jedyne 24 złote za kilogram , i zabieram się do dzieła!

  3. kocham jagodzianki, ale jeszcze nigdy nie robiłam, boje się eksperymentów z ciastem drożdżowym…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>