Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

W roli głównej JAGODY!

Dzisiaj tuczymy! Siebie samych oczywiście, ale spokojnie będzie też coś o tym jak się za bardzo się upaść, a jednocześnie zjeść coś pysznego. Zacznę zatem od wersji mniej dietetycznej, ale jakże pysznej. W roli głównej JAGODY! Czyli już pewnie wiecie, że mam dziś dla Was przepis na jagodzianki.

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Pamiętam, gdy jako mała dziewczynka jeździłam z rodzicami na wieś Modlinek nad morzem, to tam dostawałam najpyszniejsze na świecie jagodzianki od Pani Sąsiadki. Jeszcze ciepłe, mięciutkie, pełne jagód – jedzone od razu na świeżym powietrzu, albo zabierane nazajutrz na plażę… Nie byłam w stanie odwzorować ich smaku idealnie, ale byłam blisko.
Aby upiec około 15 małych sztuk potrzebować będziecie:  
Jagody oczywiście!
Cukier waniliowy (jeśli będą kwaśne)
1 łyżkę bułki tartej
Małe opakowanie (100g) prawdziwego masła
Paczuszkę drożdży instant (odkąd je odkryłam zaczęłam piec ciasto drożdżowe!)
3 całe + 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1 jajko

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Zaczynamy! Do małego garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy tak, aby składniki się połączyły. Następnie studzimy. W wolnym czasie mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sól, cukier i drożdże. Gdy mikstura z garnka ostygnie, dodajemy ją do mąki wraz z jajkiem i ciepłą wodą. Następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy go pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (teraz będzie to niezwykle łatwe 😉 ) na ok 1-1,5h. Podczas oczekiwania w miseczce mieszamy jagody (ok 300-400g) z bułką tartą i cukrem. Gdy ciasto już wyrośnie, po kolei formujemy z niego małe bułeczki i nadziewamy je jagodami po brzegi. Dokładnie sklejamy tak aby nadzienie nie wypłynęło (moje niestety trochę się ulało) i odstawiamy na ok 20 do ponownego wyrośnięcia. Aby były błyszczące smarujemy je jajkiem rozcieńczonym z łyżką wody.
Pieczemy w temp 180-200 stopni przez ok 20 minut. Radzę monitorować postępy Waszych jagodzianek, aby się przypadkiem nie spaliły. Do tego domowy wiśniowy kompot i  jest pysznie! Jeśli ten przepis nie przypadł Wam do gustu znalazłam tez kilka innych w magazynie Kukbuk.

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Jeśli jednak uznacie, że to dla Was zbytnia rozpusta znalazłam coś co Was ucieszy! Ciastka SugarFree. Jest to świetna opcja dla wszystkich dbających o linię i kochających słodycze. Ciasta są robione ze 100% naturalnych składników, a zamiast cukru używana jest np. niskokaloryczna stewia. Nie mylcie jej ze słodzikiem bo jest to osładzacz powstający z rośliny, polecany np. cukrzykom. Co najlepsze, smak ciasta jest rewelacyjny! Smakują dokładnie tak samo jak te z cukierni. Najnowszą atrakcją ciastek od SugarFree jest wersja bezglutenowa dla tych, którzy są nań uczuleni. Moim zdaniem to naprawdę ciekawa opcja na polskim rynku. Można zamówić je na porcje lub w całości przez e-mail lub telefon (dla zainteresowanych więcej info).

Izabela Zwierzyńska: W roli głównej JAGODY! - BlogStar.pl

Ja spróbowałam brownie z wiśniami, kruchej tarty cytrynowej i superduetu mak&ser, który zdecydowanie wygrał w mojej klasyfikacji! I tak dla przykładu porcja ma tylko 151 kcal. To naprawdę mało, zważywszy że 100g moich ukochanych orzechów ma czasem nawet 500kcal! Z lekkim sercem – polecam! 🙂

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

16 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close