Izabela Zwierzyńska - kulinarne smakowitości Kulinaria

Wiosenna sałatka

Zdało mi się, że już wiosna. Kalendarzowa, meteorologiczna, mentalna… Stąd kilka zmian w mojej kuchni. Przede wszystkim rezygnacja z imbiru i cynamonu w ilości takich jak dotychczas. Większe spożycie wody i owoców. Postawiłam też na sałatki, bo są szybkie i komponuję je z produktów już posiadanych w domu. Przyznam też, że czuję się nieco ociężała po zimowym obżarstwie jak również dlatego, że nie mam czasu na regularne jedzenie tego, na co mam chęć i zapotrzebowanie (szkoła Smile ). Ostatnio w wyniku mojej kuchennej twórczości stworzyłam bardzo prostą sałatkę, która okazała się być zaskakująco wykwintna w smaku. Stąd też mój pomysł, aby się przepisem z Wami podzielić…

Izabela Zwierzyńska: Wiosenna sałatka - BlogStar.pl

Aby sporządzić sałatę potrzebne są:

Rukola

Roszponka (lub inny rodzaj zieleniny, jaki Wam odpowiada np. szpinak)

Pomidorki cherryIzabela Zwierzyńska: Wiosenna sałatka - BlogStar.pl

Papryka

Cukinia

Owoc granatu

Orzechy nerkowca

Suszone pomidory

Ser typu gorgonzola (lub jego zamiennik np. polski Lazur)

Oliwa z oliwek

Zioła

 

Rzecz jest banalna. Zieleninę umytą i osuszoną wsypać wypada do misy, pomidorki cherry przekroić na połówki i dodać, pół cukinii i pół papryki (w wersji na 2 osoby) zgrillować lub podsmażyć na patelni, by zmiękły i nabrały delikatności. Pokrojone pomidory suszone również dodać, dosypać na koniec granatowe pestki i owoce nerkowca. Zapomniałabym o serze! Pokrojonym na kawałki posypać sałatę. Całość polać oliwą i posypać ziołami (ja stosuję także papryczką chilli) i pieprzem. Delikatnie (!) wymieszać i dla dekoracji oraz wariacji polać sosem balsamicznym. I tyle. Łatwe prawda?

Izabela Zwierzyńska: Wiosenna sałatka - BlogStar.pl

A wygląda i smakuje wybornie, więc ewentualni goście nie będą zawiedzeni. Dla podniesienia wartości odżywczej dania sugeruję podać grzanki z solą morską i rozmarynem. A do picia – orzeźwiającą lemoniadę. Po posiłku zalecany spacer, ale nie za długi, bo inaczej zdążycie zgłodnieć. Tak to już jest z tymi sałatami…

 Izabela Zwierzyńska: Wiosenna sałatka - BlogStar.pl

Izabela Zwierzyńska

Aktorka, miłośniczka dobrej kuchni i ciekawych podróży. Kobieta z pasją, studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Popularność i sympatię widzów przyniosła jej rola Iwony Pyrki z „Barw szczęścia”.

13 komentarzy

Click here to post a comment

  • @ iza- granat jest bardzo smaczny, idealny owoc na deser, ale polecam wypróbowanie go jako dodatek do słodkich wypieków, bowiem świetnie nadaje się jako barwnik i wzmacniacz smaku do dekoracji lukrowanych ciasteczek. Zwłaszcza przy okazji Świąt Wielkanocnych polecam na kruche ciasteczka sporządzić lukier z cukru pudru kilku krople cytryny i wyciśniętego soku z granata 🙂

  • ciekawe połączenie grillowanych warzyw i granata, masz jeszcze jakieś przepisy z granatem? bo to dla mnie nieodkryty owoc 😉

  • Hejka Iza 🙂 Tamtej mojej prośby nie spełnisz co rozumiem bo studia a może tą spełnisz prośbę 16 kwietnia jadę do Warszawy i chciałabym dostać od ciebie autograf i zrobić sobie z tobą zdjęcie 🙂 Fajnie byłoby jak byś przyjechała 16 kwietnia tak około 9:30 koło pałacu kultury albo tak przeliczyłam poniewaz jadę z wycieczka ze szkoły i około 16:00 w centrum nauki kopernik odpisz proszę nawet skoro nie możesz w srodę tam przyjechać to napisz 🙂 Ale mam nadzieję że bedziemy mogły sie spotkać 🙂 Papa 🙂 pozdrawiam 🙂 Odpisz 😛

  • Pani Izo, podziwiam pani styl. Niech pani napisze, jakie marki pani lubi. pozdrawiam Tosia

  • @Gratia
    Mój tort weselny przygotowany został przez cukiernię Smaki Warszawy i kosztowałąm ok. 3 tys, zawierał ok 200 porcji. Najlepiej skonatktować się bezpośrdenio z cukiernia i poprosić o indywidualną wycenę, bo wiele zależy do smaku, sposobu przystrojenia, dowozu a przede wszystkim ilości porcji 😉

    @Karolina S niestety nie mogę spełnić Twojej prośby ponieważ ze względu na moje studia musiałam zrobić sobie przerwę w pracy, więc teraz nie pojawiam się na planie. Ale podobny post znajdziesz w archiwum 🙂

  • Hej Iza
    chciałabym żebys następny post zrobiła jak to jest na planie zdjeciowym barw szczesc (opis, parę fotek i fajnie byłoby jakby jeszcze było nagranie z planu 🙂 Mam nadzieje że spełnisz moją prośbę z góry dzięki 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Witam,

    chciałabym się dowiedzieć, ile kosztował Pani tort weselny i ile miał mniej więcej porcji? Z narzeczonym uwielbiamy torciki bezowe i właśnie o czymś takim myślimy na nasze wesele, liczę na szczerą odpowiedź z Pani strony i gratuluję pięknego wesela 🙂

    Pozdrawiam
    Gratia

  • wiosne, wiosna, a mi się ciągle chce jeść i marzę o schabowym, sałatka to za mało. Kto jeszcze?….:)

  • fajna sałatka, nie robiłam jeszcze sałatki z cukinią… może przetetstuję

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close