Kulinaria

Wszystkie smaki Ameryki z Guyem Fierim

Z czym kojarzy się Wam amerykańska kuchnia? Jeżeli z sieciowym, przesolonym fast foodem i płatkami śniadaniowymi, to jesteście w wielkim błędzie. W kuchniach i barach Ameryki, jak w tyglu mieszają się wpływy regionalnych kuchni ze wszystkich stron świata, z których przybywali tu imigranci – którzy, jak każdy, lubią dobrze zjeść. Dodajmy do tego kulinarne obyczaje i upodobania indiańskich plemion oraz afrykańskich niewolników, których potomkowie także tworzą amerykańskie społeczeństwo. Tak powstała jedna z najbardziej różnorodnych, obfitych i interesujących kuchni świata.

 Jej wielkim miłośnikiem jest Guy Fieri – telewizyjny rozrabiaka, gwiazda kanału Food Network od 2010 roku, szef kuchni i właściciel 5 restauracji w USA. Nikt nie przyciąga przed ekrany telewizji kulinarnych więcej facetów, niż Guy. Gotuje i konsumuje w zgodzie ze swoją osobowością, czyli z rozmachem i zaraźliwą energią. Dużo, smacznie
i bez ograniczeń! BlogStar: Wszystkie smaki Ameryki  z Guyem Fierim  - BlogStar.pl

W czerwcu na kanale Polsat Food Network będziemy mogli oglądać premierowe odcinki nowych serii przebojowych programów „Kulinarne podróże z Guyem Fierim” i „Wielkie żarcie u Guya”. Nieograniczona wyobraźnia i apetyt prowadzącego, jego pasja do wyszukiwania niezwykłych, wyśmienitych dań w niewielkich przydrożnych barach oraz potrawy, których istnienia nie podejrzewaliście – to wszystko zapewni Wam znakomitą dawkę kulinarnych inspiracji i świetnej zabawy.
Wielkie Żarcie u Guya, Premiera w poniedziałek, 1 czerwca o godz. 12:30

Guy Fieri lubi dobrze i dużo zjeść, więc dla swoich gości przygotowuje to,
co najlepsze: największe przekąski w historii swojej smakowitej kuchni. Jego pyszne żeberka i solidne porcje czarno-niebieskich burgerów to dania dla tych, którzy naprawdę są głodni! Guy i Joey Fatone wspólnie serwują soczyste kanapki
z grillowanym homarem i chrupiącymi frytkami z juki. Guy wyczaruje również włoski makaron linguine z chrupiącym boczkiem pancetta, który rozpływa się w ustach. Czy goście Guy’a poradzą sobie z wielkością przekąsek równie dobrze jak on?

 Kulinarne Podróże z Guyem Fierim Premiera w poniedziałek, 15 czerwca o godz. 23:00

W swojej autostradowej podróży kulinarnej wszechczasów po barach, knajpkach
i restauracjach Ameryki, Guy tym razem odwiedza słoneczną Kalifornię. Poszukując najlepszych przysmaków na malowniczym zachodnim wybrzeżu, Guy odkrywa fantastyczne knajpki, serwujące pyszne, choć nieco dziwaczne potrawy, od tradycyjnej lasagni z mięsem i zupy minestrone, po intrygujące połączenie ośmiornicy z boczkiem. Z dawną gwiazdą Kiss, Gene’em Simmonsem, spotka się przy hawajskim przysmaku tak wyśmienitym, że obaj poproszą o dokładkę! Od świtu do zmierzchu Guy podróżuje w poszukiwaniu kolejnego lokalu i intrygujących potraw, które odkrywa w ramach pełnej kulinarnych przygód podróży po Złotym Stanie.

Poniżej prezentujemy przepisy z programów Guya Fieriego. W sam raz na fantastyczny obiad. Smacznego!

 Zupa z grillowanego kurczaka z tortillą i kremem tequila

 Poziom trudności: średniBlogStar: Wszystkie smaki Ameryki  z Guyem Fierim  - BlogStar.pl

  • Czas przygotowania: 35 min
  • Czas gotowania: 1/4 godz
  • Porcja dla: 4-6 porcji

Składniki

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60ml tequili
  • Sok z dwóch limonek
  • 1 marynowana ostra papryczka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 4 skrzydełka z kurczaka, bez skóry

Zupa:

  • 1 papryczka jalapeno, podsmażona, zmielona
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółta cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól i pieprz
  • 1,9l bulionu
  • 410g pomidorów z puszki
  • Skórka i sok z 1 limonki
  • 1 tortilla, pokrojona w paski

Dodatkowo: 

  • 590ml oleju do smażenia
  • 8 tortilli, pokrojonych w paski
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta chilli
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki tequili
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 awokado, pokrojone
  • Ćwiartki limonki, do przybrania

 Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na marynatę (oprócz skrzydełek) umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Umieść razem z kurczakiem w plastikowej torebce, przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin.
  2. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Dodaj papryczkę jalapeno i smaż, aż skórka się pomarszczy. Przełóż do małej miseczki i przykryj plastikową folią, aby skórka łatwo odeszła. Gdy ostygnie, usuń ją wraz z ziarnami i drobno poszatkuj lub zmiel.
  3. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj aż zacznie się karmelizować, około 5-7 minut. Dodaj czosnek, zmieloną papryczkę jalapeno, przyprawę chilli, kminek, sól
    i pieprz. Gotuj przez 3-4 minuty uważając, aby nie przypalić mieszanki.
  4. W garnku zagotuj bulion, dodaj pomidory i sok z limonki. Dodaj kawałki tortilli
    i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywki przez 30 minut. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
  5. Gdy baza zupy się gotuje, na patelni grillowej usmaż kurczaka wyjętego z marynaty przez 14-18 minut. Przełóż na duży talerz i gdy ostygnie, usuń skórę i kości i porwij na kawałki. Nie dopuść
    do całkowitego wystygnięcia.
  6. Rozgrzej olej w frytkownicy do 180°C. Dodaj paski tortilli i smaż, aż będą złocisto-brązowe. Przełóż na ręcznik papierowy, dopraw solą i szczyptą chilli.
  7. Połącz kwaśną śmietanę z dwoma łyżkami tequili i pozostałą skórką z limonki w małej miseczce, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Ułóż część porwanych kawałków kurczaka na dnie każdej miseczki i wlej gorącą zupę. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, usmażone paski tortilli, krem z tequili i świeżą kolendrę. Ozdób ćwiartką limonki. Podawaj gorące.

Imbirowa wieprzowina

 Poziom trudności: łatwyBlogStar: Wszystkie smaki Ameryki  z Guyem Fierim  - BlogStar.pl

  • Czas przygotowania: 1/2 godz
  • Czas gotowania: 5 min
  • 12 porcji

Składniki

  • 170g (6 oz) mielonej wieprzowiny
  • 65ml (¼ szklanki) białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki stołowe mielonego imbiru
  • 1 łyżka stołowa mielonego czosnku
  • 4 łyżki stołowe młodej cebulki pokrojonej na kostkę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 12 okrągłych wontonów
  • 1 jajko, ubite
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wieprzowinę, cebulę, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, sól
    i pieprz.
  2. Zagotuj dwie kwarty wody w średniej wielkości garnku.
  3. Nałóż 1 łyżkę stołową mieszanki na wonton, następnie go zawiń. Powtórz z pozostałymi wontonami.
  4. Wstaw wontony do wrzącej wody na 1 minutę, wyjmij, odstaw na stojak do schłodzenia.
  5. Przed podaniem podsmaż wontony na patelni aż lekko zbrązowieją. 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close