Dorota Czaja: sprawdzone przepisy

Z cyklu #czajaobczaja kulinarnie :)

Kochani!

Kilka tygodni temu miałam przyjemność gościć w programie „Dzień Dobry TVN”.

dorota-czaja-przepisyFullSizeRender

Byłam zaproszona do wspólnego gotowania z Darią Ładochą. A naszym celem było przygotowanie potraw z dyni. Zdzwoniłyśmy się i ustaliłyśmy, co będziemy pichcić dla naszych widzów.

dorota-czaja-przepisyIMG_6401

 Jak już wiecie uwielbiam gotować, więc tym bardziej ucieszyłam się, że będę mogła nauczyć się czegoś nowego pod okiem fachowca.

 Nasz dyniowy poranek zaczęłyśmy od przygotowania ciasta. Jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli tak jak ja, lubicie dynie i lubicie pichcić w kuchni, to zapamiętajcie ten przepis i uwierzcie mi, że jak raz je zrobicie, to będziecie temu przepisowi wierni. Tak jak ja:)

 Poniżej przesyłam Wam przepis:

 Ciasto dyniowe z białą czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mąkidorota-czaja-przepisyIMG_6412
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru – może być w proszku
  • 1 szklanka drobno startej dyni
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka orzechów włoskich utartych w moździerzu na mniejsze kawałkidorota-czaja-przepisyIMG_6413
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 180 stopni bez termoobiegu. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir w przyprawie dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj jaja, jogurt, olej i dynię. Połącz wszystkie składniki i dodaj 1/2 szklanki orzechów włoskich. Formę do ciasta wyłóż papierem, przelej masę i zapiekaj około 40 minut w piekarniku do „suchego patyczka”. Ostudź. W tym czasie przygotuj polewę. W rondlu zagrzej śmietanę.

dorota-czaja-przepisyIMG_6322

Wyłącz źródło ciepła i dodaj pokruszoną lub startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odczekaj 10 minut i polej ciasto oraz posyp pozostałymi orzechami oraz skórką z pomarańczy.

Ja przygotowuję ten przepis bez polewy, więc ostatnie trzy składniki pomijam. Ciasto jest na tyle słodkie, że biała czekolada jest tu zbędna:) Jak już zrobicie, to pochwalcie się jak Wam wyszło :***

 dorota-czaja-przepisyFullSizeRender1

Smacznego!

Dorota Czaja

 

Dorota Czaja

Dorota Czaja – aktorka i tancerka. Ukończyła Warszawską Szkołę Baletową, a następnie Uniwersytet Muzyczny im. F. Chopina. Karierę rozpoczęła jako tancerka w programach telewizyjnych m.in. „Jaka to melodia” czy „Europa da się lubić”. Przez 3 lata występowała w paryskim kabarecie Lido. Doświadczenie na deskach teatru zdobywała między innymi w musicalu "Kwiaty we włosach", a także operze "Oniegin" w reżyserii Mariusza Trelińskiego.
Dorota zdobyła wiele tytułów Miss piękności, w tym Miss Polski Nastolatek oraz II vice Miss Polonia.
Jako aktorka zadebiutowała w serialu „Tancerze”, potem przyszły kolejne role, m.in. w serialu „Pierwsza miłość” czy „Galeria’, gdzie wciela się w postać Sylwii.
Prywatnie jest szczęśliwą żoną oraz mamą rocznego synka Leo.

5 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close