BlogStar -> Rafał Brzozowski -> Z tej strony mnie nie znacie

Z tej strony mnie nie znacie

Pyszne ciasto kakaowe z serkiem waniliowym czy ciasto drożdżowe z rodzynkami? Ja lubię obydwa. A co najważniejsze każde z nich potrafię zrobić własnoręcznie. Właśnie takie wypieki serwowałem w dzisiejszym wydaniu „Dzień Dobry TVN”. Spróbujcie upiec takie ciasta dla swoich najbliższych. Wrażenie gwarantowane.

Ciasto kakaowe z serkiem waniliowym

Rafał Brzozowski: Z tej strony mnie nie znacie - BlogStar.pl
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– szklanka cukru
– 2 żółtka i 1 całe jajko
– ½ kostki masła roślinnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2/3 łyżki kakao
Wykonanie: Całość zagnieść, jeśli się mało klei, dodać trochę białka z jajek, ale nie
za dużo, żeby nie było zbyt kleiste. Zawinąć najlepiej w sreberko i włożyć do lodówki. Schłodzić, nie mrozić!

Masa do ciasta:
– szklanka cukru
– 2 żółtka
– ½ masła roślinnego
– budyń waniliowy
– 6 małych serków waniliowych
Całość utrzeć, a następnie dodać 6 małych opakowań serków waniliowych.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować najlepiej masłem roślinnym. Wyjąć schłodzone cisto, podzielić na zasadzie 2/3 do 1/3. Tą większą część pokruszyć na blachę. Następnie na to wlać masę serową i na wierzch pokruszyć resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze około 200 stopni C przez 35 minut.
Gotowe ciasto można polać czekoladą, ale nie jest to konieczne, jak lubicie, można po prostu posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe mojej roboty

Rafał Brzozowski: Z tej strony mnie nie znacie - BlogStar.pl
Składniki:
– 10 dag drożdży (mogą być Babuni)
– 0,5 litra mleka 2%
– kostka margaryny lub masła roślinnego
– 2 szklanki cukru
– 1 kg mąki
– ¾ kubka rodzynek

Wykonanie:
Rodzynki wsypać do kubka i zalać gorącą wodą. Odstawić na około 1,5 godziny, aż zmiękną.
Do garnka wlać 0,5 l mleka i zagotować. W osobnej małej miseczce pokruszyć drożdże i kiedy mleko zaczyna być ciepłe (uwaga nie gorące!!, żeby drożdże się nie sparzyły), polać jedną łyżką na te pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wszystko dokładnie
rozmieszać na taką gładką papkę. Odstawić i czekać, aż drożdże wyrosną, im większe, tym lepsze ciasto wyjdzie (ok. 10-15 minut).

W tym czasie do gorącego mleka wrzucić kostkę margaryny lub masła, rozpuścić i rozmieszać. Następnie dodać około 2 szklanki cukru, rozmieszać. Odsączyć rodzynki na sitku i wsypać do mleka i margaryny. Następnie dodać 5 żółtek, a białko w oddzielnej misce przygotować do ubicia.
Jak drożdże wyrosną, wsypujemy to do garnka z mlekiem, margaryną i rodzynkami, mieszamy i na całość wsypujemy 1 kg mąki. Całość mieszamy w garnku. Zacznie się mocno kleić. Wtedy jest gotowe. Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, ciężko będzie je uformować, więc
wcześniej ubijamy białko w miseczce na pianę. Tą pianą smarujemy z góry ciasto ręką i wówczas zacznie się ciasto rozprowadzać po formie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do (UWAGA!) zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temp. 220 C. Jeżeli mamy piecyk z termo obiegiem to pieczemy w temp. 190 stopni C. około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy jest gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć.

Podawać z ciepłym mlekiem lub herbatą.

Życzę Wam smacznego!

Komentarzy: 22 dla “Z tej strony mnie nie znacie

  1. Panie Rafale, moja babcia trochę zmodyfikowała ten przepis, podpiekła spód i nawet lepiej to ciasto wyszło. Rosołu na kaca jeszcze nie próbowałam. W każdym razie wyszło świetnie. Tacie bardzo smakowało. Niewiele tego zostało ;). Jak Pan chce, to podam Panu przepis na kremówki papieskie. Pozdrawiam.

  2. Na pewno wypróbuję przepisy. :)
    Pozdrawia Beata z Suwałk ! :)
    Koncert Walentynkowy w Suwałki Plaza był super <3

  3. Ooo… Widzę, ze bierzesz udział w tym Biegu w Wiśle!!! Bardzo się cieszę, że przyłaczyles sie! W takim razie do zobaczenia, mam nadzieję, ze bedzie mozna z Toba zamienic slowo i zrobic pamiątkowe zdjęcie. :-)

    W biegu nie biorę udziału, mimo, że temat bardzo dobrze mi znany. Bede Was dopingować. :-) :-) :-)

  4. Ale fajnie, nie dość że fajnie śpiewasz, to jeszcze jesteś niezłym kucharzem…Pozdrawiam z Gryfic.

  5. Chłopie schabowego byś zrobił a nie za ciasta się bierzesz, popieram Marka – mojej dziewczynie nie pozowolę tu wchodzić!

  6. No zrobiłam ciasto z serkiem, ale masa jakaś za rzadka mi wyszła. Pewno cos pomieszałam, a jutro biorę się za drożdżowca:)

  7. No o doigrałeś się, założyłem się z dziewczyną, że zrobię lepsze – jak mi nie wyjdzie, będzie na ciebie!

  8. Wiktoria z pod Radomia

    Widziałam dziś Pana z bratem w telewizji. Dla mnie lepsze jest to ciasto z serkiem waniliowym. Apetyczniej wyglada:) Troche to glupie no ale coz. Nie ma to jak oceniac smak ciasta po wygladzie 😀

  9. No to Ci niespodzianka!, jak jeszcze powiesz, że potrafisz sprzątać, szyć, prasować i robić zakupy, to normalnie ci się oświadczę :):):)

  10. Oj Rafał, Rafał… To wszystko brzmi i wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała obydwu ciast. To super, że masz różne zainteresowania i talenty :) Fajnie było zobaczyć w telewizji Twojego brata. Pozdrawiam 😉

  11. Ja przez Ciebie dziewczyna każe mi piec ciasta… to zwariuję!!!! Nie mogłeś chociaż zrobić czegoś z golonki???

  12. BRAWO RAFAŁ – BRACISZEK SYMPATYCZNY. CZEKAM NA ZAPOWIEDZIANĄ NOWĄ PIOSENKĘ. PYTANIE KIEDY ODWIEDZISZ SZCZECIN A MOŻE POLICE????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>