Kulinaria Rafał Brzozowski - aktywny wypoczynek

Z tej strony mnie nie znacie

Pyszne ciasto kakaowe z serkiem waniliowym czy ciasto drożdżowe z rodzynkami? Ja lubię obydwa. A co najważniejsze każde z nich potrafię zrobić własnoręcznie. Właśnie takie wypieki serwowałem w dzisiejszym wydaniu „Dzień Dobry TVN”. Spróbujcie upiec takie ciasta dla swoich najbliższych. Wrażenie gwarantowane.

Ciasto kakaowe z serkiem waniliowym

Rafał Brzozowski: Z tej strony mnie nie znacie - BlogStar.pl
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– szklanka cukru
– 2 żółtka i 1 całe jajko
– ½ kostki masła roślinnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2/3 łyżki kakao
Wykonanie: Całość zagnieść, jeśli się mało klei, dodać trochę białka z jajek, ale nie
za dużo, żeby nie było zbyt kleiste. Zawinąć najlepiej w sreberko i włożyć do lodówki. Schłodzić, nie mrozić!

Masa do ciasta:
– szklanka cukru
– 2 żółtka
– ½ masła roślinnego
– budyń waniliowy
– 6 małych serków waniliowych
Całość utrzeć, a następnie dodać 6 małych opakowań serków waniliowych.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować najlepiej masłem roślinnym. Wyjąć schłodzone cisto, podzielić na zasadzie 2/3 do 1/3. Tą większą część pokruszyć na blachę. Następnie na to wlać masę serową i na wierzch pokruszyć resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze około 200 stopni C przez 35 minut.
Gotowe ciasto można polać czekoladą, ale nie jest to konieczne, jak lubicie, można po prostu posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe mojej roboty

Rafał Brzozowski: Z tej strony mnie nie znacie - BlogStar.pl
Składniki:
– 10 dag drożdży (mogą być Babuni)
– 0,5 litra mleka 2%
– kostka margaryny lub masła roślinnego
– 2 szklanki cukru
– 1 kg mąki
– ¾ kubka rodzynek

Wykonanie:
Rodzynki wsypać do kubka i zalać gorącą wodą. Odstawić na około 1,5 godziny, aż zmiękną.
Do garnka wlać 0,5 l mleka i zagotować. W osobnej małej miseczce pokruszyć drożdże i kiedy mleko zaczyna być ciepłe (uwaga nie gorące!!, żeby drożdże się nie sparzyły), polać jedną łyżką na te pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wszystko dokładnie
rozmieszać na taką gładką papkę. Odstawić i czekać, aż drożdże wyrosną, im większe, tym lepsze ciasto wyjdzie (ok. 10-15 minut).

W tym czasie do gorącego mleka wrzucić kostkę margaryny lub masła, rozpuścić i rozmieszać. Następnie dodać około 2 szklanki cukru, rozmieszać. Odsączyć rodzynki na sitku i wsypać do mleka i margaryny. Następnie dodać 5 żółtek, a białko w oddzielnej misce przygotować do ubicia.
Jak drożdże wyrosną, wsypujemy to do garnka z mlekiem, margaryną i rodzynkami, mieszamy i na całość wsypujemy 1 kg mąki. Całość mieszamy w garnku. Zacznie się mocno kleić. Wtedy jest gotowe. Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, ciężko będzie je uformować, więc
wcześniej ubijamy białko w miseczce na pianę. Tą pianą smarujemy z góry ciasto ręką i wówczas zacznie się ciasto rozprowadzać po formie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do (UWAGA!) zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temp. 220 C. Jeżeli mamy piecyk z termo obiegiem to pieczemy w temp. 190 stopni C. około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy jest gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć.

Podawać z ciepłym mlekiem lub herbatą.

Życzę Wam smacznego!

Rafał Brzozowski

Wokalista, muzyk, były zapaśnik, piłkarz w Reprezentacji Artystów Polskich. Furtką do kariery okazał się udział w programie „The Voice of Poland”. Jego piosenka „Tak blisko” stała się największym przebojem 2012 roku i zwyciężyła w kategorii „Przebój roku” w plebiscycie Eska Music Awards. Zdobył Srebrny Samowar na Festiwalu Piosenki Rosyjskiej. Jego czas wolny wypełniają treningi i podróże.

22 komentarze

Click here to post a comment

  • Panie Rafale, moja babcia trochę zmodyfikowała ten przepis, podpiekła spód i nawet lepiej to ciasto wyszło. Rosołu na kaca jeszcze nie próbowałam. W każdym razie wyszło świetnie. Tacie bardzo smakowało. Niewiele tego zostało ;). Jak Pan chce, to podam Panu przepis na kremówki papieskie. Pozdrawiam.

  • Na pewno wypróbuję przepisy. 🙂
    Pozdrawia Beata z Suwałk ! 🙂
    Koncert Walentynkowy w Suwałki Plaza był super <3

  • Ooo… Widzę, ze bierzesz udział w tym Biegu w Wiśle!!! Bardzo się cieszę, że przyłaczyles sie! W takim razie do zobaczenia, mam nadzieję, ze bedzie mozna z Toba zamienic slowo i zrobic pamiątkowe zdjęcie. 🙂

    W biegu nie biorę udziału, mimo, że temat bardzo dobrze mi znany. Bede Was dopingować. 🙂 🙂 🙂

  • Ale fajnie, nie dość że fajnie śpiewasz, to jeszcze jesteś niezłym kucharzem…Pozdrawiam z Gryfic.

  • Chłopie schabowego byś zrobił a nie za ciasta się bierzesz, popieram Marka – mojej dziewczynie nie pozowolę tu wchodzić!

  • No zrobiłam ciasto z serkiem, ale masa jakaś za rzadka mi wyszła. Pewno cos pomieszałam, a jutro biorę się za drożdżowca:)

  • No o doigrałeś się, założyłem się z dziewczyną, że zrobię lepsze – jak mi nie wyjdzie, będzie na ciebie!

  • No nie wiedziałem, że potrafisz tez kucharzyć. Zaskoczenie na plus. Pozdrawiam

  • Widziałam dziś Pana z bratem w telewizji. Dla mnie lepsze jest to ciasto z serkiem waniliowym. Apetyczniej wyglada:) Troche to glupie no ale coz. Nie ma to jak oceniac smak ciasta po wygladzie 😀

  • No to Ci niespodzianka!, jak jeszcze powiesz, że potrafisz sprzątać, szyć, prasować i robić zakupy, to normalnie ci się oświadczę :):):)

  • Oj Rafał, Rafał… To wszystko brzmi i wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała obydwu ciast. To super, że masz różne zainteresowania i talenty 🙂 Fajnie było zobaczyć w telewizji Twojego brata. Pozdrawiam 😉

  • Ja przez Ciebie dziewczyna każe mi piec ciasta… to zwariuję!!!! Nie mogłeś chociaż zrobić czegoś z golonki???

  • BRAWO RAFAŁ – BRACISZEK SYMPATYCZNY. CZEKAM NA ZAPOWIEDZIANĄ NOWĄ PIOSENKĘ. PYTANIE KIEDY ODWIEDZISZ SZCZECIN A MOŻE POLICE????

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close