BlogStarowa klinika piękności Dr Beaty Dethloff

Złe samopoczucie i choroby zaczynają się na naszym talerzu

Spożywana żywność jest coraz częściej powodem problemów zdrowotnych. Na rynku dostępne są różne „zdrowe” diety, które obiecują dobre samopoczucie, oczyszczenie organizmu lub zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednak jak sprawdzić, które pokarmy są tak naprawdę dla nas najlepsze? Spytaliśmy dr n. med. Beatę Dethloff, lekarza oraz twórczynię marki klinik medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beata Dethloff w Warszawie i Konstancinie-Jeziornie jak testy na nadwrażliwości pokarmowe MRT mogą pomóc w zachowaniu zdrowia i idealnej sylwetki przez całe życie.

 _DSC5699 copy

Pani Doktor dlaczego warto zrobić testy na nadwrażliwości pokarmowe?

Często zdarza się, że mamy różne symptomy tj. nadwaga lub niedowaga, chroniczne zmęczenie, przewlekłe zapalenie zatok, bezsenność, wykwity skórne, migreny, bóle głowy, zespół jelita nadwrażliwego, biegunki, zgaga, bóle stawów i mięśni, depresje, ADHD lub inne objawy kliniczne, a badania laboratoryjne nie potwierdzają żadnej przypadłości. Jeżeli występują objawy i dolegliwości niewiadomego pochodzenia należy zrobić test na nadwrażliwości pokarmowe MRT (Mediator Release Test – Test Uwalniania Mediatorów). Powyższe dolegliwości są często wynikiem reakcji immunologicznej na jedzenie, które spożywamy. Nawet tzw. „zdrowe“ produkty takie jak łosoś, brokuły, czy czosnek mogą wywołać niepożądane symptomy u osób nadwrażliwych. Czasem symptomy są odczuwalne dopiero po jakimś czasie, nawet po kilku dniach więc trudno jest samemu ocenić, które produkty nam szkodzą. Dostarczanie nietolerowanych przez organizm produktów żywieniowych powoduje stan zapalny, w efekcie siły obronne organizmu skierowane są aby ten stan zapalny zniwelować. W tej sytuacji układ immunologiczny jest osłabiony i podatny na otyłość, choroby, infekcje, a organy wewnętrzne i całe ciało szybciej się starzeje.

MRT tabela_3

Jak nadwrażliwość pokarmowa wpływa na nadwagę?

Badanie naukowe wykazały, że ludzie z nadwrażliwością pokarmową, którzy zidentyfikowali i usunęli rektywną żywność nie tylko stracili na wadze ale w wielu przypadkach osiągnęli przyrost masy mięśniowej. Nadwrażliwość pokarmowa wywołuje problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała m.in. poprzez:

– zatrzymywanie wody. Kilkukilogramowe zmiany ciężaru ciała w krótkich okresach są typowe dla nadwrażliwosci pokarmowej. Zatrzymywanie wody w organizmie jest probą zneutralizowania efektu uwalniania przez leukocyty mediatorow prozapalnych.

Arbuz

– nieprawidłowy metabolizm tłuszczy (lipoliza). Pewne uwalniane mediatory mają bezpośredni wpływ na metabolizm tłuszczu w organizmie. Jeden z nich, prostaglandyna E2, hamuje zdolność organizmu do prawidłowej gospodarki tłuszczowej – lipolizy, która pozwala uwolnić organizm od nadmiaru tłuszczu.

– nałóg jedzenia i apetyt. Nadwrazliwość pokarmowa bywa poroównywana z uzależnieniem pokarmowym. Chorzy mają zwykle niepohamowany apetyt, który zaspokajany podczas jedzenia stwarza chwilowe wrażenie lepszego samopoczucia oraz złagodzenia nieprzyjemnych objawów fizycznych i psychicznych. Istnieje teoria o reakcji organizmu na mediatory uwalniane z komórek odpornościowych. Powodują one przejściowe zaburzenie równowagi biochemicznej, podnosząc poziom określonych hormonoów i neurotransmiterów. Organizm zmuszony do znalezienia drogi przywrócenia równowagi, pożąda słodkiego pokarmu w postaci cukrów prostych i innych węglowodanow, wytwarzając cykl, który prowadzi do przekroczenia liczby spożywanych kalorii lub niekontrolowanego jedzenia, a w efekcie tycia i nadwagi.

fitness equipment and fruits 

Jak wygląda badanie?

Test MRT wykonuje się bardzo prosto, pobierając krew pacjenta. MRT jest najdokładniejszym testem, który poprzez pomiar stopnia nasilenia uwalniania mediatorów z leukocytów pośrednio określa jak silnie dany układ odpornościowy reaguje na żywność i chemiczne dodatki do żywności. Czułość testu wynosi 94,5%, pozostawiając niewielki margines potencjalnych błędów pomiaru. Badanie określa nadwrażliwość na 150 alergenów, w tym pokarmy oraz dodatki do leków i żywności.

Czy można pozbyć się nadwrażliwości pokarmowych?

MRT mierzy poziom reaktywnosci na badane pokarmy i dodatki do żywności oraz dzieli je na trzy kategorie: niereaktywne (ZIELONE), umiarkowanie reaktywne (ŻÓŁTE), reaktywne (CZERWONE). Po teście nasi specjaliści ustalają spersonalizowany plan żywieniowy dla pacjenta. Produkty o najwyższej reaktywności są eliminowane z diety, a umiarkowanie reaktywne po okresie eliminacji są wprowadzane do diety pod ścisłym nadzorem dietetyka lub lekarza w zależnosci od historii pacjenta i częstości spożycia. Jeżeli pokarmy z kategorii niereaktywnych były spożywane regularnie przed pobraniem krwi do badania, to jest wysoce prawdopodobne że są bezpieczne, nie powodują objawów i mogą być spożywane. Ideą programu żywieniowego ustalanego przez specjalistę jest wyeliminowanie dotychczasowych i zapobieganie powstaniu nowych nadwrażliwości, a tym samym zapobieganie chorobom i innym dolegliwościom.

IMG_3842

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kliniki Dr Beata Dethloff

Warszawa

ul. Nowogrodzka 21

tel. 791 010 000

klinika@drbeatadethloff.pl

www.drbeatadethloff.pl

Konstancin-Jeziorna

CH Stara Papiernia, 1p.

ul. Wojska Polskiego 3

tel. 510940792

konstancin@drbeatadethloff.pl

Beata Dethloff

Dr Beata Dethloff to nowoczesne kliniki anti-aging, które oferują holistyczną opiekę w zakresie medycyny i ginekologii estetycznej, laseroterapii, dermatologii, kosmetologii, SPA, trychologii i dietetyki oraz testów genetycznych i pokarmowych. Więcej: www.drbeatadethloff.pl

6 komentarzy

Click here to post a comment

  • ludzi wysmiewaja innych ludzi ktorzy prowadza aktywny tryb zycia – uprawiaja sport, nie jedza fastfoodow, nie pija alkoholu, czesto sie badaja, nie imprezuja, to dla mnie zyciowi ignorancji, bez ambicji, bez glowy, bez wyobrazni. przeciez to jak sie prowadzimy w mlodych latach, odbije sie na nasze zdrowie w przyszlosci. wiele osob tego nie rozumie, albo nie chce rozumiec.
    ja wyszlam z zalozenia, ze zdrowie jest najwazniejsze. sama gotuje, codziennie trenuje, robie badania. jaki jest rezultat? nie choruje, czuje sie swiezo, zdrowo, a co najwazniejsze…
    mam wolna glowe i zawodowo sie spleniam. dlatego, jestem jak najbardziej za tym, aby robic testy pokoramowe typu MRT. zaraz napisze mejla, aby sie mowic.

    POZDRAWIAM wszystkich lubiacych zdrowy tryb zycia. KISS

  • Czy kto wie ile kosztuje zabieg i ile trwa?
    Jestem mocno zainteresowana poniewaz ostatnio mam problem z jedzeniem. tzn. jem duzo smieciowki i fatalnie sie czuje.
    moze ten test mi podpowie co sie u mnie dzieje 😀

  • jestes tym co jesz – i to jest prawda, najprawdziwsza. zrobilam testy MRT u doktor Dethloff i wiem dokladnie co mi dolega, na co zwracac uwage co sie je. Badanie krwi jest banalne, a pozniej zostaje analiza przez specjalistke – konsultacje przebiegaja profesjonalnie. Jestem zadowolona!

  • Jeszcze chciałam dopisać, że oprócz testu MRT będę chciała zrobić ICOONEEE – słyszałam, że jest BOOOOOSKIIII <3 Także załatwię sobie kilka spraw za jednym zamachem ;))

  • Witam wszystkich. Ostatnio zmieniałem dietę – mam w niej dużo serów. Muszę przyznać, że czuję się po nich fatalnie. Mam migreny, wszystko mnie drażni, nie mogę się skupić. Przed tą „serową dietą” wszystko było dobrze, a tu raptem coś nie tak… Chyba muszę zmienić swoją dietetyczką, bo zamiast lepiej się czuć to jest gorzej. Zadzwonię do kliniki doktor Dethloff, z wywiadu wynika, że ten test wiele wykaże 😉 Do zobaczenia i dziękuję ze sporą dawkę informację. Ściskam

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close