BlogStar -> Izabela Zwierzyńska -> Zupa krem z dyni!

Zupa krem z dyni!

Moje fantastyczne odkrycie. Choć dynia zrobiła się modna już kilka sezonów temu, a jej szczyt przypada na jesień, ja sięgnęłam po nią do celów zupnych dopiero teraz. I eureka! Oczarowała mnie swoim szerokim spektrum możliwości. Przy okazji zdradzę Wam mój mały sekret, zawsze gdy sięgam po mało znany mi dotąd produkt spożywczy, który będzie bazą mojego dania (warzywo/ przyprawa/ mięso/ ryba) czytam bardzo szybko kilka przepisów z nim związanych, ale tylko po to, żeby mniej więcej ocenić z czym się dobrze łączy i najlepiej nie zapamiętać za dużo, a tylko zainspirować się.

Izabela Zwierzyńska: Zupa krem z dyni! - BlogStar.pl

Podobnie zrobiłam w przypadku zupy z dyni, przejrzałam kilka zupełnie różnych przepisów i inspirując się nimi stworzyłam swój własny! A teraz podzielę się nim z Wami (ps. możecie czytać szybko Wink )

 

Na zupę dla 4 osób potrzebować będziecie:

  • ½  średniej dyni (najlepiej piżmowej), czasem można kupić już w gotowych kawałkach, to ułatwi Wam krojenie
  • włoszczyznę
  • cebulę cukrową lub dymkę
  • czosnek
  • 4 małe ziemniaki
  • świeży imbir
  • małą papryczkę chili (może być też w postaci przyprawy)
  • mleczko kokosowe
  • suche pestki dyni
  • świeżo startą skórkę z pomarańczy
  • odrobina masła
  • opcjonalnie: śmietana lub ser feta
  • przyprawy*:
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka

 Izabela Zwierzyńska: Zupa krem z dyni! - BlogStar.pl

A zatem do dzieła!

Step 1. Włoszczyznę po oporządzeniu wraz z obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną na kawałki dynią wrzucamy do garnka, krojąc na mniejsze części jedynie marchewki. Zalewamy je wodą tak, aby przykryła warzywa i gotujemy bulion dotąd aż wszystkie warzywa zmiękną (około 30-40min).

Step 2. W wolnym czasie cebulę kroimy drobne kawałki i podsmażamy na masełku,  zaraz potem dodając doń obrane, pokrojone na kawałki surowe ziemniaki. Smażymy do zrumienienia. Gdy bulion będzie gotowy usuwamy z niego wszystkie warzywa poza marchewką i dynią i dodajemy cebulę z ziemniakami, nadal gotujemy aż składniki się dobrze połączą, a ziemniaki na pewno będą miękkie. Warto odlać przed dodaniem ziemniaków i cebuli nieco bulionu, jeśli okaże się, że jest go w nadmiarze, wtedy może posłużyć do innej potrawy lub kolejnej zupy.

Step 3. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wyrzucamy nań miksturę stworzoną z wyciśniętych przez praskę 2 lub 3 ząbków czosnku, świeżo startego imbiru i papryczki, lekko podsmażamy i dodajemy do zupy. Całość soli, pieprzymy i co tam jeszcze lubicie… 

Step 4. Gdy zupa będzie już na pewno ugotowana, a konsystencja wyda nam się odpowiednio gęsta (pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest zupę rozrzedzić niż zagęścić) należy ją zmiksować na gładką masę, na koniec dodać ½ puszki mleczka kokosowego i doprawić. Tuż przed podaniem warto ją udekorować odrobiną śmietany lub serem feta i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Świetnie smakuje z chlebem na zakwasie własnego wypieku Smile

Jeśli znacie jakieś ulepszenia czekam na Wasze pomysły!

Izabela Zwierzyńska: Zupa krem z dyni! - BlogStar.pl

Komentarzy: 5 dla “Zupa krem z dyni!

  1. Izabela Zwierzyńska

    @M – tak! Masz racje kolendra bylaby wspaniala, migdaly to tez dobry pomysl!
    A na biegu… W tym roku bede na pewno :)
    @Izunia – ciesze sie ze pytasz o przewodnik bo brdzo lubie ten dzial moich wspisow, z przyjemnoscia stworze nowy w nadchodzacym tygodniu i na pewno opisze film disco polo! 😀
    @GochaW – a jak pysznie smakuje!!!

  2. Trochę inaczej robię tę zupę krem i przyznam, że również późno poznałam, bo jakoś w końcówce poprzedniego roku. W każdym razie nie dodawałam cebulki ani ziemniaków. :) Dobrze smakuje dodane na wierzchu esy floresy z sosu sojowego. I myślę, że Twoja ulubiona kolendra tez idealnie posiekana pasuje! :) Ja wolę dodatek w postaci płatków migdałowych prażonych.
    Ps. Bierzesz w tym roku udział w Wiśle w „Biegu po Nowe życie”? ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>