Kulinaria

Zupy z dodatkiem owoców

Owoce w zupie? Czemu nie, dodają koloru, przełamują smak i do tego nie podnoszą kaloryczności dań. Poniżej proponujemy Wam trzy smaczne i zdrowe zupy, przygotowane właśnie z dodatkiem owoców. Idealne na zbliżający się letni sezon. Przepisy pochodzą z zaprzyjaźnionej z nami Kuchni niewyszukanej Smile , w każdym proporcje podane sa na 4 osoby.

 BlogStar: Zupy z dodatkiem owoców - BlogStar.pl

Chłodnik melonowo-ogórkowy

  •  2 melony Galia
  • 1 kg ogórków zielonych
  • 100 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plasterkach
  • Sok z 2 limonek
  • Szczypta suszonej chili

 Melony i ogórki obrać, pozbawić nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z limonek oraz chili. Całość zblendować na gładką masę i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zupa musi być dobrze schłodzona.

Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni z obu stron aż stanie się chrupiąca. Łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do każdego talerza z zupą tuż przed podaniem. Można ozdobić miętą.

BlogStar: Zupy z dodatkiem owoców - BlogStar.pl

 

 Krem z dyni i mango

  • 1 średniej wielkości dynia piżmowa
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz, ostre chili do smaku

 Cebulę i imbir poszatkować. W garnku o grubym dnie roztopić masło i zeszklić na nim cebulę z imbirem. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do zeszklonej cebuli. Dusić ok. 5 minut, dodać pokrojone w kosteczkę mango oraz 1 szklankę wody. Całość przykryć i dusić ok. 20 minut aż dynia będzie miękka. Zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz zaostrzyć sproszkowanym chili. Przed podaniem posypać uprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów.

 BlogStar: Zupy z dodatkiem owoców - BlogStar.pl

 

Chłodnik z truskawek i arbuza (podobny przepis podawaliśmy Wam w relacji z warsztatów organizowanych przez Cisowiankę, ten został wzbogacony o wspaniały ser koryciński)

  • 250ml białego wytrawnego wina
  • 90 g cukru pudru
  • 250g truskawek
  • 1 kg arbuza
  • Mała czerwona chilli
  • Mięta – listki do dekoracji
  • Ser koryciński – 4 plastry

 Z arbuza usuwamy wszystkie pestki. Z białego wina i cukru pudru gotujemy syrop, trzymamy na gazie ok. 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zostawiamy 4 truskawki do dekoracji a resztę wraz z arbuzem i małą chilli ( bez pestek) miksujemy na aksamitną masę. Następnie łączymy puree z syropem i wstawiamy do lodówki  na około 3 h tak, aby zupa była naprawdę zimna. W tym czasie także mocy nabierze, początkowo lekko wyczuwalna chilli. Serwujemy udekorowaną truskawką i listkami mięty oraz z dodatkiem sera korycińskiego.

BlogStar: Zupy z dodatkiem owoców - BlogStar.pl

Smacznego.

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close