Kulinaria

Co łączy gęsi, Szwecję i św. Marcina?

Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz… gęsina.

W listopadzie Szwedzi znaleźli pretekst do wspólnego świętowania – Mårtengås. Dobry czas na pożegnanie jesieni to dzień przed tradycyjnie obchodzonym dniem świętego Marcina, patrona południowoszwedzkich gastronomów. 10 listopada mieszkańcy Szwecji spotykają się w restauracjach z rodziną lub znajomymi. Podczas wieczornej kolacji oprócz rozmów i przyjemnej zabawy degustują gęsinę, która ściśle związana jest z postacią tego świętego. Jednak głównym powodem wyboru takiej daty jest to, że na początku listopada gęsi są najbardziej tłuste i najlepiej smakują.

Polacy też chętnie sięgają po gęsinę z powodu jej bogatych wartości odżywczych oraz dobrego smaku. Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwierzęcych. Dzieje się tak dlatego, że gęsi nadal hodowane są w tradycyjny sposób, czyli pasą się na świeżym powietrzu. Dzięki zachowaniu ekologicznych zasad gęsina nie zawiera żadnych środków chemicznych, to czyste, smaczne i bezpieczne mięso – które dodatkowo bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i białka redukujące zły cholesterol. My, dosyć tłustą gęsinę, przewrotnie połączyliśmy z dietetycznym pieczywem Wasa.

BlogStar: Co łączy gęsi, Szwecję i św. Marcina? - BlogStar.pl

Zobaczcie nasze propozycje na dania z gęsiny:

 

Gęsia pierś  z karmelizowaną żurawiną

 Ilość porcji: 2, Czas: 100 min

 Składniki:

  • 1 cała pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 0,5 kg cebulek
  • 2 szczypty soli
  • 300 g żurawiny wielkoowocowej
  • laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego

 Przygotowanie:

Pierś z gęsi
Gęsią pierś myjemy, osuszamy , solimy. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w poprzek i odstawiamy na godzinę. Tłuszcz gęsi topimy w rondelku, na bardzo małym ogniu. Pierś obsmażamy na patelni, skórą do dołu (nie używamy tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmujemy z patelni, przekładamy do garnka z roztopionym tłuszczem i gotujemy (konfitujemy) je 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodajemy całe, małe cebulki. Całość razem wyjmujemy.

Karmelizowana żurawina
Wodę wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy brązowy cukier i cynamon. Całość gotujemy ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodajemy żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizujemy mieszając ok. 2 minut. 

Gęsią pierś podawać wraz z karmelizowaną żurawiną. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa i udekorować karmelizowaną żurawiną.

BlogStar: Co łączy gęsi, Szwecję i św. Marcina? - BlogStar.pl

BlogStar: Co łączy gęsi, Szwecję i św. Marcina? - BlogStar.pl

 

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

 Ilość porcji: 2, Czas: przygotowane 90 min, macerowanie – min. 6 godzin

 Składniki:

  • 2 udka gęsie
  • 3 duże jabłka (szara reneta)
  • 400 ml cydru 
  • łyżka miodu gryczanego
  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/5 doniczki świeżego tymianku
  • sól opcjonalnie

 Przygotowanie:

Udka gęsie
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni – funkcja termoobieg. Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.

Jabłkowe puree
Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut.  Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Pieczoną gęś podajemy z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa original, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

 BlogStar: Co łączy gęsi, Szwecję i św. Marcina? - BlogStar.pl

BlogStar: Co łączy gęsi, Szwecję i św. Marcina? - BlogStar.pl

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

2 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close