Kulinaria

Festiwal Owoców i Warzyw Świata

Mało jest takich smacznych, radosnych i kolorowych imprez, jak ta zorganizowana na warszawskim Ursynowie. Pierwszy edycja Festiwalu Owoców i Warzyw Świata zgromadziła aż 65 wystawców z Polski i zagranicy. Już pierwszego dnia, goście mieli okazje poczuć smaki polskich jabłek, zupy z dyni, miodów, nalewek, ale także smaki marokańskich oliwek i kiszonych cytryn, ptasiego mleczka z mleka kokosowego czy łakoci w owoców Orientu.

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

W trakcie festiwalu można degustować zbirożańską zupę z dyni, którą przygotowują kucharze z hotelu Panorama z Mszczonowa. Przepis na nią podajemy poniżej:)

Organizatorzy położyli główny nacisk na wartości edukacyjne, nic więc dziwnego, że wycieczki szkolne oraz rodzice z dziećmi, a także miłośnicy zdrowego jedzenie byli w piątek głównym gośćmi festiwalu. Po raz pierwszy można także zobaczyć eksponaty, które zostały zgromadzone do Muzeum Słoików Świata. Ta ciekawa ekspozycja pokazuje, że nie tylko Polacy wierni są tradycji przechowywania warzyw i owoców w słoikach, ale na całym świecie – od Indii, po Egipt ludzie używają słoików, a ich różnorodność jest nieograniczona i czasami bardzo zaskakująca.

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

Festiwal odbywa się na terenie zielonym przy Urzędzie Dzielnicy Ursynów, al. KEN 61. Od piątku 3 .10 do niedzieli 5.10 do godziny 16.  Organizatorem festiwalu jest Stowarzyszenie Mediów Polskich, a pomysłodawcą Prezes, Marek Traczyk. BlogStar jest jednym z patronów medialnych całego festiwalu.

 BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl
naczynia oraz system superVAC bardzo nas zaintrygował

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl
te cudeńka są jadalne 🙂
BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl
o marokańskiej kuchni niedługo więcej na BlogStarze 🙂

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

BlogStar: Festiwal Owoców i Warzyw Świata - BlogStar.pl

Przepis na zupę z dyni zbirożańskiej

składniki:

  • 1 mała dynia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, świeży imbir
  • pestki słonecznika do dekoracji

 Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Następnie dodać obraną ze skóry i pokrojoną dynie. Dusić 10 minut. W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać dynię z cebulą. Gotować, aż dynia zmięknie. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz imbirem. Podawać z łezką śmietany i pestkami prażonego słonecznika. Smacznego 🙂 i koniecznie wybierzcie się jutro na warszawski Ursynów!

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

8 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close