Dorota Czaja: sprawdzone przepisy

Frytki z batatów

Z cyklu #czajaobczaja kulinarnie:)

 Kochani, mam dla Was super przepis na pyszną, słodką inaczej – przekąskę. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.  My w domu uwielbiamy bataty, w związku z tym często z nimi eksperymentuję kulinarnie!

Poniżej to, co niezbędne do przygotowania zdrowszej wersji frytek

czaja-babaty-frytki3

 Składniki :

  • bataty 3 średnie sztuki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka (wedle uznania), tymianek, rozmaryn (wedle uznania).

 Przygotowanie:

  •  Bataty obierz ze skóry i posiekaj w słupki (jak na frytki).
  • Wrzuć do miski dodaj olej i przyprawy – wymieszaj.
  • Frytki wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut (aż będą miękkie).

czaja-babaty-frytki4 czaja-babaty-frytki5

Smacznego!!!

Piszcie czy Wam smakowało 🙂

Dorota Czaja

czaja-babaty-frytki

 

Dorota Czaja

Dorota Czaja – aktorka i tancerka. Ukończyła Warszawską Szkołę Baletową, a następnie Uniwersytet Muzyczny im. F. Chopina. Karierę rozpoczęła jako tancerka w programach telewizyjnych m.in. „Jaka to melodia” czy „Europa da się lubić”. Przez 3 lata występowała w paryskim kabarecie Lido. Doświadczenie na deskach teatru zdobywała między innymi w musicalu "Kwiaty we włosach", a także operze "Oniegin" w reżyserii Mariusza Trelińskiego.
Dorota zdobyła wiele tytułów Miss piękności, w tym Miss Polski Nastolatek oraz II vice Miss Polonia.
Jako aktorka zadebiutowała w serialu „Tancerze”, potem przyszły kolejne role, m.in. w serialu „Pierwsza miłość” czy „Galeria’, gdzie wciela się w postać Sylwii.
Prywatnie jest szczęśliwą żoną oraz mamą rocznego synka Leo.

4 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close