Kulinaria

Głodni !!! Wracam z nowym daniem :)

Eksperymentów kulinarnych ciąg dalszy. Tym razem postanowiłem przyrządzić „Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym”. Pierwszy raz nie „ze słoika”, lecz produkcji własnej. Zajęło mi to około 30 minut, ale było warto.

 Składniki: 

– 0,5 kg piersi z kurczaka

– 1 papryka czerwona

– 1 większa marchew 

– puszka ananasów 

– pomidory w puszce obrane

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku 

– lubczyk utarty 

– sól 

– papryka słodka 

– pieprz

– oliwa do smażenia 

– łyżka miodu 

– 2-3 woreczki ryżu

 Przygotowanie: Kroimy cebulę, marchewkę i paprykę, czosnek wyciskamy albo kroimy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i po lekkim podgrzaniu wrzucamy cebulę, po chwili pokrojoną w drobne słupki marchew i paprykę oraz pomidory. 

Liber: Głodni !!! Wracam z nowym daniem :) - BlogStar.pl

Po chwili przerzucamy to do większego garnka, a na patelni (na świeżej oliwie) smażymy drobno pokrojone piersi z kurczaka doprawione solą i pieprzem. Kiedy kurczak się usmaży, wrzucamy do garnka, trzymamy na małym ogniu dorzucamy ananasa pokrojonego w kawałki, czosnek, doprawiamy papryką, lubczykiem, dosładzamy  ( ja używam miodu, pewnie cukier też byłby ok). Smak powinien wyjść słodko-kwaśny i chyba mi się udało. 

Na końcu ugotowany ryż polewamy naszym sosem i… smacznego… Solidny posiłek, po którym wraca siła do pisania tekstów. 

Liber: Głodni !!! Wracam z nowym daniem :) - BlogStar.pl

 Macie jakieś sugestie jak udoskonalić bądź zmienić takie danie? 

 

Liber

Liber, a tak naprawdę Marcin Piotrowski, muzyk, ceniony autor tekstów. Zdobył już serca wielu fanów. Dzięki udziałowi w „Bitwie na głosy” przystojny muzyk udowodnił, że ma charyzmę i talent. Powoli wzbija się na szczyt polskiej sceny muzycznej.

13 komentarzy

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close