Kulinaria

Gravlax czyli peklowany łosoś

Łosoś, to jedna z ryb, która najczęściej gości na polskich stołach. Można ją spożywać zarówno na surowo, wędzonego jak i na ciepło. Jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawarte w mięsie łososia kwasy omega-3 i omega-6 są bardzo istotne dla zdrowia. Chronią przed chorobami serca, wspomagają pracę mózgu, łagodzą bóle stawowe, przyspieszają gojenie ran oraz zapobiegają zakażeniom. Inne składniki występujące w nim, jak chociażby witaminy z grupy B mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, serca czy naszego układu nerwowego. Witaminy z grupy D, wzmacniają układ kostny a witaminy A i E opóźniają powstawanie zmarszczek. Można powiedzieć, że łosoś to niezastąpione źródło naszego piękna i zdrowia. Mimo, iż zaliczany jest to ryb tłustych, ze względu na ich wartość polecany jest w dietach lekkostrawnych i odchudzających. Nasza kulinarna propozycja na dziś, pochodzi ze Skandynawii, tam bowiem jednym z rodzajów przyrządzania łososia jest .. peklowanie. Gravlax, czyli peklowany przez kilka dni łosoś jest niezwykle delikatny i aromatyczny. My dodaliśmy do niego lekkie pieczywo WASA i w ten sposób powstały odżywcze i zdrowe kanapki z peklowanym łososiem.

 BlogStar: Gravlax czyli peklowany łosoś - BlogStar.pl

Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym
Składniki:

  • 90 dkg łososia
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżki cukru białego
  • 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  • Kromki pieczywa WASA SPORT

 Przygotowanie:

Łosoś: Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, ukłdamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.
Sos jogurtowo – koperkowy:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grapefruita
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Jogurt, koper, grapefruit, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut. Smacznego.

BlogStar: Gravlax czyli peklowany łosoś - BlogStar.pl

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

2 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close