Kulinaria

Jak dobrać wino do posiłku

Dopasowanie wina do potrawy wcale nie jest łatwe – stworzenie harmonijnej kompozycji jest wręcz sztuką. Tym trudniejszą, iż obecnie mamy do wyboru ogromny wachlarz win i jeszcze więcej różnych dań.

targi-wina_8268Wybierając wino do potrawy zwrócić uwagę, aby trunek swoim smakiem i aromatem nie zdominował całego posiłku. I odwrotnie – potrawa nie powinna przyćmiewać wina. W ten sposób powstała zasada, według której białe wino podawane jest do ryb i drobiu, czerwone do mięsa czerwonego, a słodkie do deserów. Ta prosta reguła ułatwi Ci życie, nawet jeśli na winie specjalnie się nie znasz. Są jednak przypadki, w których po prostu się nie sprawdza, dlatego już jakiś czas temu została znacznie rozbudowana.

Harmonia, a nawet… kontrast

„Osiągnięcie harmonii smaków jedzenia oraz wina wymaga przyswojenia pewnej wiedzy. Na początek wystarczą jednak podstawowe informacje. Do lekkich dań, takich jak sałatki, przystawki z delikatnie doprawionego drobiu czy ryby podajemy równie lekkie wino – może być białe lub różowe. Nie zaserwujemy go już jednak do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich, przy których zdecydowanie lepsze będą poważniejsze dzieła, takie jak Viognier, Gewurztraminer, niektóre Alvarinho i wina fermentowane w dębowych baryłkach” – mówi Tomasz Kolecki-Majewicz, ambasador win regionu Tejo, czyli największego regionu winnego w Portugalii.

targi-wina_8381Istnieje również druga szkoła zestawiania wina z potrawą, według której powinno się kierować kontrastem. Dzięki temu wino może wydobyć z potrawy jej inne oblicze. Można więc serwować słodki trunek do pikantnego dania. Jest to jednak dużo trudniejsze i stosowane  najczęściej przez wprawionych miłośników wina. Co również istotne, takie kontrastowe połączenia mogą być różnie odebrane – dla każdego inne zestawienie może być uznane za udane.

 Kupuj w sprawdzonych miejscach

Zasady podawania wina to jednak nie wszystko. Równie ważne jest aby nabyć wino dobre gatunkowo, odpowiednio skomponowane i przechowywane. Sklepowe półki aż uginają się od winnych propozycji… można się w nich pogubić.

Naprzeciw tym dylematom wyszedł koncept restauracyjny Winestone, który zaprasza wszystkich miłośników wina na jesienne targi organizowane w swoich restauracjach. Od 15 września do 15 listopada będzie można kupić wyśmienite gatunki wina w atrakcyjnych cenach producentów. Dostępne będą również pakiety promocyjne z przepyszną hiszpańską oliwą.

targi-wina_8266

Nowe oblicze hotelowej gastronomii

Winestone to restauracja, której filarami jest oryginalny design kreujący swobodną, relaksującą atmosferę; pieczołowicie wyselekcjonowana kolekcja win; zestawy dań podawane na wzór najmodniejszych francuskich restauracji na „les planches” oraz wyśmienita obsługa. Co więcej jej wyjątkowe menu powstaje w oparciu o koncept i doświadczenie osób, które ją tworzą. Tutaj, jak i przy wyborze wina, nie powinno być, i nie ma przypadków, a tym bardziej kompromisów.

 23e908d– Często powtarzam, że filarem gastronomi typu wine bar są jak sama nazwa wskazuje wina, dlatego też staramy się, aby ich lista w Winestone była długa i nieoczywista – podkreśla Paweł Anders, dyrektor projektu. – Na co dzień oferujemy selekcję od tradycyjnych trunków z Francji, poprzez ulubione szczepy z basenu śródziemnomorskiego, po ciekawostki od małych rodzinnych producentów z Chile, RPA czy Nowej Zelandii. Teraz zapraszamy gości do wypróbowania tych wszystkich delikatesów również poza naszą restauracją, stąd atrakcyjne ceny win i specjalne pakiety promocyjne z oliwami. Dla nas obok wysokiej jakość alkoholi, dobrego stosunku do ceny, ważne jest także oferowanie wyjątkowego jedzenia. Wśród szerokiego wyboru szczególnie zachęcam do wypróbowania pochodzącego ze sławnego regionu Portugalii Tejo, Alorna Abafado 5 Years – mówi Paweł Anders. – Jest to słodkie, wzmacniane wino z charakterystycznego endemicznego szczepu Fernao Pires o pięknej barwie w kolorze starego złota. Jest aromatyczne, z ciekawymi nutami dojrzałych egzotycznych owoców, w szczególności fig. W smaku wyczuwalne są prażone migdały oraz miodowa słodycz z pikantnym akcentem na finiszu. Co ciekawe jest to jedno z ulubionych win Micka Jaggera, wokalisty Rolling Stones. Oczywiście w naszej ofercie znajdują się też inne hity. targi-wina_8308

Targi odbywają się w restauracjach Winestone w hotelach: Mercure Gdańsk Stare Miasto, Mercure Gdańsk Posejdon, Mercure Gdynia Centrum, Mercure Warszawa Grand, Mercure Warszawa Centrum, Mercure Poznań Centrum, Mercure Wrocław Centrum, Mercure Częstochowa Centrum i Mercure Opole.

 MWC Winestone

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close