Kulinaria

Jesień za oknem, lato na talerzu – owocowe tarty od Polsat Food Network

Niestety, skończyły się wakacje. Nieubłaganie zbliża jesień. Ta pora roku sprawia, że stajemy się bardziej ospali i leniwi. Słońce zachodzi wcześniej, temperatury spadają, a wraz z nimi liście z drzew. Nie jest to jednak powód, żeby rezygnować ze smaków lata. Bo cóż innego skuteczniej odgoni jesienną aurę, niż kruche ciasto, pokryte delikatnym, puszystym kremem i zwieńczone przepysznymi owocami? Tym bardziej, że do wielu owoców mamy dostęp przez cały rok.

 Oto kilka sprawdzonych przepisów na tarty z owocami prosto od mistrzów kuchni Polsat Food Network. Ciasta sprawdzą się zarówno w chłodniejsze popołudnia, spędzane w domu przed telewizorem, jak i jako deser w trakcie uroczystego rodzinnego obiadu, albo – po prostu – jako słoneczna przekąska na poprawę humoru.

Brzoskwiniowo – malinowa tarta (przepis: Anna Olson)

Brzoskwiniowo malinowa tarta_small

Składniki

  • 55g i 2 łyżki niesolonego masła w temp. pokojowej
  • 55g i 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 310g mąki
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 240ml półtłustego mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 60g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy
  • 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki
  • 210g świeżych malin
  • 60g dżemu jabłkowego

Przygotowanie

Ciasto: Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. „Przeciśnij” żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.  Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin). Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) – tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C. Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.

 Nadzienie: odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszyszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje – około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.

 Wykończenie: Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia. Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.

 Czarno – niebieska tarta sernikowa (przepis: Kuchnia Food Network)

Czarno - niebieska tarta sernikowa

Składniki

  • 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła
  • 8 paczuszek herbatników korzennych,
    połamanych na kawałki
  • 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 225g odtłuszczonego, kremowego serka
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko i jedno białko jajka, lekko ubite
  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 szklanki jagód (borówek amerykańskich)

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową – dno i boki do połowy. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Odstaw do ostygnięcia.

 Połącz 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietanki i kremowego serka w misce przy użyciu miksera, aż wszystko dokładnie się połączy. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię, jajka i dalej miksuj. Przelej do ostudzonej tarty i piecz około 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia (przynajmniej na godzinę, maksymalnie na całą noc).

 Na 30 minut przed podaniem wymieszaj owoce z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i zgnieć delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki. Wyłóż na tartę i podawaj.

 

Tarta z białą czekoladą i malinami (przepis: Andy Bates )

Tarta z białą czekoladą i malinami_2

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki zwykłej mąki i odrobina do  oprószenia stolnicy
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko

Wypełnienie

  • 300g białej czekolady
  • 300ml śmietany
  • 60ml pełnotłustego mleka
  • 2 jajka
  • 600g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia

 

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 ̊C. Aby zrobić ciasto, wymieszaj mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj masło i miksuj, aż całość nabierze konsystencji bułki tartej. Dodawaj małymi porcjami ubite jajko, aż powstanie kula ciasta. Może nie być potrzebne całe jajko. Owiń mocno folią spożywczą i trzymaj w lodówce przez godzinę. Ciasto można mrozić. Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 2mm. Wyłóż formę ciastem tak, aby zachodziło na ranty – nadmiar odpadnie podczas pieczenia. Postaw na papierze do pieczenia i wstaw do  lodówki na 30 minut.

Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wypełnij kuleczkami ceramicznymi, aby utrzymać kształt, piecz przez 20 minut. Wyjmij kuleczki oraz papier i wstaw do piekarnika na kolejne 5-8 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru. Nie piecz zbyt długo, ponieważ później będzie pieczone przez kolejne 40 minut. Wyjmij z piekarnika, posmaruj żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i odstaw, aż ciasto się schłodzi. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 ̊C.

Aby przygotować wypełnienie, połam czekoladę na kawałki i odstaw w misce na bok. Zagotuj śmietanę z mlekiem i polej nią kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada i śmietana się wymieszają. Odstaw do schłodzenia na 5 minut. Ubij jajka i dodaj je do czekolady, dobrze wymieszaj.

Wylej czekoladę na ciasto. Ostrożnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej. Wstaw do lodówki, aby stężało. Ostrożnie, zaczynając od zewnątrz, pokryj tartę malinami schodząc do środka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

 Smacznego

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close