Kulinaria

Kuchnia dla dzieci – jak przemycić zdrowie

Gotowanie dla dzieci to prawdziwe wyzwanie. Wie o tym niejedna mama. Jak zrobić aby to co nasze dziecko je było nie tylko smaczne ale i zdrowe? Z pomocą przyszła Julia Strzałkowska, autorka bloga wrzacakuchnia.pl , która zaproponowała kilka ciekawych pomysłów. Zobaczcie.

 Spaghetti z pesto jarmużowym

Fit&Easy_Spaghetti z pesto jarmużowym_7651Składniki:

  • 150 g umytego Jarmużu Fit&Easy
  • ½ kubka uprażonych na suchej patelni nerkowców
  • ½ kubka natki pietruszki
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 20 g parmezanu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie spaghetti 500 g
  • 60-100 ml wody w zależności od preferowanej konsystencji pesto

Sposób przygotowania:

Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca lekko zblendować, całość wymieszać. Makaron ugotować al dente, przełożyć na talerz, dodać pesto z jarmużu, posypać tartym parmezanem.

 

Zielone pancakes z owocami

Fit&Easy_zielone pancakes z owocami7630Składniki:

  • 2 ¼ kubka maki orkiszowej
  • 1 kubek Szpinaku Fit&Easy
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie ksylitolu, dzieci powyżej 3 roku)
  • 350 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • ulubione owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolita masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, całość ponownie zmiksować do połączenia składników.

Dużą patelnię rozgrzać (przed smażeniem pierwszych placków można lekko wysmarować ją oliwą z oliwek) nakładać średniej wielkości porcje ciasta, smażyć na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków powietrza. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe pancakes podawać z owocami sezonowymi, ewentualnie polane miodem lub syropem klonowym.

 

Pudding chia z musem z roszponki i mango

Fit&Easy_Pudding chia z musem z roszponki i mango_7615Składniki:

  • 3 łyżki nasion Chia
  • 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 banan
  • 1 kubek Roszponki Fit&Easy
  • ½ mango
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać w rondelku. Gorącym mlekiem zalec nasiona Chia, całość energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, kilka razy mieszać w tym czasie. W naczyniu do blendowania zmiksować banana z roszponką na jednolita masę. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zblendować na jednolitą masę. Małą patelnię rozgrzać, wrzucić płatki migdałów i uprażyć je do zarumienienia.

Do wystudzonej mieszanki z mleka i nasion Chia dodać miód i jedną łyżkę uprażonych migdałów, całość wymieszać, przełożyć do naczyń, w których będziemy podawać deser. Jako kolejną warstwę dodać miks z banana i roszponki, na niej ułożyć puree z mango. Górę deseru udekorować pozostałymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Podawać od razu lub przełożyć do lodówki do wychłodzenia.

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close