Kulinaria

Od kulinarnego zera do superbohatera!

Nie każdy rodzi się z talentem do gotowania, ale są wśród nas prawdziwi mistrzowie kulinarnych katastrof. Potrafią przypalić wodę na herbatę, zepsuć gotowe danie do mikrofali, a ciasto z proszku jest dla nich wyzwaniem nie do pokonania. Śmiało mogą stawać w szranki z Bridget Jones i jej legendarną niebieską zupą, zafarbowaną sznurkiem, którym związała warzywa.

 Trzech znanych szefów kuchni: Rosemary Shrager, Matt Tebbutt i Lisa Faulkner podejmują wyzwanie, aby wyłonić sześciu najgorszych kucharzy w Wielkiej Brytanii i zamienić ich w prawdziwych kulinarnych mistrzów. Degustacja dań przyrządzonych przez tych królów klęski okazuje się być niezwykłym doświadczeniem i potwierdzeniem, że będą mieli pełne ręce roboty Smile.   Oglądajcie „Kulinarnych superbohaterów” na Polsat Food Network już od poniedziałku 20 lipca, o godzinie 17:30. Przeżyjcie ich porażki i sukcesy, frustrację i radość, poznajcie tajniki przygotowywania wykwintnych dań.

 Zanim odwiedzą Was Rose, Matt i Lisa, przygotowaliśmy dla wszystkich mistrzów kulinarnej klęski, antytalentów, kuchennych żółtodziobów, posiadaczy dwóch lewych rąk, zestaw przepisów od Polsat Food Network, których po prostu nie da się zepsuć! Są zarazem przepyszne i niezwykle proste do wykonania, a przy tym robi się je błyskawicznie. Idealny zestaw dań na lunch lub kolację dla przyjaciół, którą wprawicie ich w osłupienie Wink.

 Makaron z cukinią i szafranem w 15 minut

  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 2

BlogStar: Od kulinarnego zera do superbohatera! - BlogStar.pl

Składniki

  • 150g suchego makaronu gigli (można użyć też innych kształtów, np. penne, farfalle, świderki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i następnie posiekana na plasterki grubości 1 cm
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 300ml śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mała szczypta szafranu

Przygotowanie

Rozgrzej masło w garnku, aż do spienienia. Dodaj cały ząbek czosnku i cukinię. Chcemy, żeby czosnek dodał sosowi delikatnego aromatu. Całość smaż przez około minutę.  Dodaj śmietanę i szafran, doprowadź do łagodnego wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Potem wyjmij czosnek. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, aż będzie równo nim pokryty. Podawaj gorące.


Surówka z marchewki

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Liczba porcji: 4 porcje

BlogStar: Od kulinarnego zera do superbohatera! - BlogStar.pl

Składniki

  • 1 kg marchewek
  • ½ szklanki majonezu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki ananasa z puszki, odcedzonego
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • szczypta ziaren selera i/lub ziaren kminku, opcjonalnie

Przygotowanie

Umyj i obierz marchewki. Przy użyciu obieraczki do warzyw potnij marchewkę na bardzo cienkie wstążki, wyglądem przypominające makaron. W dużej misce połącz majonez, sól, cukier, ananasa, rodzynki, curry, czosnek i nasiona selera lub kminku. Dodaj marchewkę i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez godzinę.

 

Grillowane banany ze śmietanką, cynamonem i miodem

 

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 7 minut
  • Liczba porcji: 20

BlogStar: Od kulinarnego zera do superbohatera! - BlogStar.pl

Składniki:

  • 20 bananów, dojrzałych, ale jeszcze twardych
  • 2 filiżanki (450ml) gęstej, kwaśnej śmietany creme fraiche
  • 2 filiżanki (450g) truskawek, pokrojonych w kostkę
  • 250ml płynnego miodu do pokropienia
  • mielony cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię grillową do średniej temperatury. Piecz na patelni całe banany w skórkach przez około 7 minut, przewracając je raz, aż skórki zbrązowieją i zmiękną. Zdejmij delikatnie szczypcami upieczone banany z patelni i przełóż na talerz.Ostrym nożykiem ostrożnie wytnij szczelinę w skórce wzdłuż każdego banana i lekko naciskając, otwórz go, odsłaniając miąższ. Na wierzch nałóż porcję śmietanki i trochę pokrojonych truskawek. Wykończ całość, polewając odrobiną miodu i posypując cynamonem. Podawaj na ciepło.

PORADA: To danie jest świetne jako deser do samodzielnego skomponowania. Wystarczy ustawić tacę z grillowanymi bananami i obok niej miski z owocami, śmietanką, miodem, przyprawami. Goście mogą nakładać sobie porcje z wybranymi przez siebie, ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close