Ruszyła VI edycja konkursu „Warszawa od kuchni”

Gwiazdy i najlepsi blogerzy kulinarni ocenią warszawskie restauracje i stworzą swoisty  kulinarny przewodnik po stolicy. 10 lutego ruszyła VI edycja konkursu „Warszawa od kuchni”, która ma na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Tegoroczna akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. W składzie jury, które będzie oceniało restauracje znaleźli się mi.in. Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Mariola Bojarska-Ferenc, Agnieszka Kaczorowska czy znany sportowiec – Andrzej Wrona. Przewodniczącym jury jest Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców. BlogStar został patronem medialnym akcji. Jury konkursu przez najbliższe tygodnie odwiedzi wszystkie miejsca, które przystąpiły do konkursu, aby je ocenić. Konferencję inaugurującą akcję poprowadziła Izabela Zwierzyńska, która w jury zasiada już po raz drugi. „Mam w Warszawie kilka restauracji, które regularnie odwiedzam, cieszę się więc, że poznam dzięki temu konkursowi kolejne. Zawsze zwracam uwagę na smak jedzenia, jakość produktów, ale także atmosferę i obsługę. Jako jury zwrócę uwagę, czy jest potrawy są świeżo gotowane, czy podgrzana w mikrofali, czy kelner się mną zaopiekują i czy potrafią doradzić” – powiedziała Izabela Zwierzyńska. . „Dla mnie ważna jest równowaga jakości, ceny i… nasycenia klienta. Ważne, aby produkty, z których przygotowane jest jedzenie było zdrowe, a jedzenie smaczne” – powiedziała Anna Popek. „Uwielbiam słodycze, każdego dnia wstępuję do jakiejś cukierni i kupują sobie ciastko lub pączka. Chętnie ocenię wszystkie warszawskie cukiernie” – powiedziała Julia Wróblewska. „Bardzo podoba mi się hasło tej edycji konkursu: „Wrócę tu”, bo wracamy tam, gdzie czuliśmy się dobrze i smacznie zjedliśmy. Z chęcią poszukam takich miejsc i podzielę się moją opinią z innymi” – powiedziała Olga Borys.  „Lubię dobrze i smacznie zjeść, uwielbiam restauracje, więc z chęcią przyjąłem propozycję zostanie członkiem jury” – powiedział Rafał Brzozowski.

Kapituła konkursu zbierze się 14 kwietna i dokona ostatecznej oceny i rekomendacji zaprezentowanych miejsc gastronomicznych. Przyzna także najwyżej ocenionym restauracjom statuetkę „Złoty Widelec”. Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc  z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.

Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa. Swoim patronatem objęła ją Prezydent miasta stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. W otrzymanym patronacie czytamy: „Pani Prezydent wyraziła zgodę i obejmie swoim patronatem ten bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”. Natomiast w patronacie, którym objął akcję Marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.

warszawa_od_kuchni6 warszawa_od_kuchni24 warszawa_od_kuchni16 warszawa_od_kuchni17 warszawa_od_kuchni15 warszawa_od_kuchni14 warszawa_od_kuchni9 warszawa_od_kuchni7 warszawa_od_kuchni10 warszawa_od_kuchni5 warszawa_od_kuchni2 warszawa_od_kuchni1 warszawa_od_kuchni11 warszawa_od_kuchni12 warszawa_od_kuchni22 warszawa_od_kuchni19 warszawa_od_kuchni23 warszawa_od_kuchni21 warszawa_od_kuchni20 warszawa_od_kuchni18 warszawa_od_kuchni13 warszawa_od_kuchni8 warszawa_od_kuchni3

Możesz również polubić

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close