Kulinaria

Sałatka? Zawsze spoko!

Sałatki – szerokie pole do popisu. Lekkie, szybkie, łatwe i przyjemne. Moja ulubiona to sałatka z kozim serem typu feta. Wykonałem ją już tyle razy, że doszedłem niemal do perfekcji i zajmuje mi to max 10-15 min:) Bo dla mnie w kulinarnych poczynaniach liczą się względy praktyczne, musi być szybko i smacznie.

Liber: Sałatka? Zawsze spoko! - BlogStar.pl

Przepis na sałatkę z kozim serem i winegret wg LiberaSmile

Składniki:

  • gotowa zestaw sałat
  • kozi ser sałatkowy
  • pomidor
  • soku z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • sól
  • zioła wg uznania
  • migdały w płatkach
  • suszona żurawina

 Najważniejszy jest sos, zawsze myślałem, że istnieją tylko sosy z paczki… Nic bardziej mylnego. Stworzenie sosu winegret to pikuś moi Drodzy. Wyciskamy pół cytryny i sok wlewamy do małego słoika. Dorzucamy do soku szczyptę soli, pieprzu, ziół (daję to, co mam pod ręką, najczęściej tymianek, rozmaryn, oregano, lubczyk). Do tego łyżeczka musztardy i miodu naturalnego. Wszystko mieszamy wstrząsając, aż się rozpuści. Na końcu dolewamy olej, ja używam tego z pestek winogron, ponieważ według mnie oliwa z oliwek za bardzo zdominuje smak naszego sosu. A więc mieszamy raz jeszcze wszystko i sos gotowy.

Liber: Sałatka? Zawsze spoko! - BlogStar.pl

 Reszta to po prostu wymieszanie składników: sałaty (używam tej gotowej pociętej i umytej), pociętego w kostki sera i pomidorów, płatków migdałów, żurawiny. Wszystko mieszamy i danie gotowe. Smacznego !!!

 Liber: Sałatka? Zawsze spoko! - BlogStar.pl

Jaka jest Wasza ulubiona sałata? Podajcie przepis Wink

Liber

Liber, a tak naprawdę Marcin Piotrowski, muzyk, ceniony autor tekstów. Zdobył już serca wielu fanów. Dzięki udziałowi w „Bitwie na głosy” przystojny muzyk udowodnił, że ma charyzmę i talent. Powoli wzbija się na szczyt polskiej sceny muzycznej.

16 komentarzy

Click here to post a comment

  • Moj maz robi zajebista! – awokado+ jablko (pociete najpierw w paski i potem w „prazki”)+pomidory+salata lodowa+ogorek+ rzodkiewki+feta sos: oliwa z oliwek+ 2-3 zabki czosnku+sok z pomaranczy albo limonki albo cytryny (pare kropel) – salatka wymiata – polecam!

  • A drugą sałatkę jaką lubię to: pomidor, ogórek kiszony, cebula czerwona, papryka, kukurydza, fasola czerwona z puszki. Wszystko wymieszać z sosem: olej (najlepiej smakowy, np sezamowy), sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny, sos sojowy.

    Surówki też uwielbiam. Coś jak colesław albo pokrojone w paseczki marchew, seler, por, olej sezamowy z pieprzem i solą i na wierzch kiełki. Pyszne 😉
    Lub biała kapusta + por+ majonez i śmietana + odrobina soku z cytryny + przyprawy.

    pozdrawiam! 😉

  • Taką jak robi „rema” faktycznie jest dobra. Ja dostalam przepis na taką ale warstwową i był jeszcze do tego seler naciowy. 😉 (Ja zamienilam na por)

    a moja propozycja sałatkowa – moja ulubiona.
    -Rukola
    -pomidorki koktajlowe
    – ser parmezan (zamieniłam na Dziugas)
    -pinie (zamieniłam na pestki słonecznika podprażone)

    Wszystko ukladamy w kolejności jak podałam na płaskiej „tacce” do sałatek. Na koniec warto jeszcze mielonym pieprzem na wierzch.

    Sos na spód i wierzch: sos sałatkowy włoski + miód.

  • podsmażona pierś z kurczaka, 2 plasterki ananasa, jogurt wymieszany z curry, sałata lodowa, kukurydza z puszki – to moja propozycja na pyszną sałatkę

  • Moja sałatka: pomidorki koktajlowe, sałata zielona, oliwki, cebula czerwona, feta lub serek oczy. Sos oliwa i ocet balsam oczy.

  • krewetki usmażone na oliwie na złoty kolor, świeży ananas pokrojony w kostkę, jogurt naturalny, curry i sałata ulubiona – pyszne, lekkie zdrowe !!! Smacznego

  • Czeeść , Ja robię szybką sałatkę
    Potrzebne składniki to :
    Sól
    pieprz
    pomidor
    ogórek
    i ser Do sałatek (Pilos gratia)
    wszystko kroje w kostkę wrzucam do miski i mieszam 🙂

  • bardzo fajny przepis zarówno Libera jak i ten z buraczków:) Zrobię na pewno, A oto mój przepis:
    rukola, pomidorki koktajlowe, granat, słodka cebula (biała), oliwa z oliwek, cytryna, odrobina miodu, pieprz, sól.
    Smacznego!

  • kozi ser typu feta, buraki czerwone pieczone, roszponka, i prażone orzeszki pinii, kilka kropek octu balsamicznego i wszystko – rozkosz dla podniebienia – jedyna trudność po pieczone buraki – każdy zawinąć w folie aluminiową i do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut, wystudzić obrać i pokroić w paseczki

  • mozarella, granat, czerwona cebula, pomidor, rukola + winegret = oto sałata by Kuba

  • sera koziego słonego z żurawiną jeszcze nie łączyłam…. ciekawe co z tego może wyjść 😉

  • co raz śmielej kulinarnie sobie poczynasz… :), a miałam jeść dzisiaj sałatkę z kurczakiem…. no cóż, Twoja muszę spróbować, kurczak poczeka 😉

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close