Kulinaria

Sernik na dobry humor

Jeśli lubicie słodycze oraz własne wypieki, ten sernik z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jego kremowa konsystencja zachwyca a smak…. sami się przekonajcie 🙂 . Inspiracja pochodzi z najnowszej książki Doroty Świątkowskiej pt. Moje wypieki i desery na każdą okazję, którą Wam niedawno polecaliśmy (tutaj).

BlogStar: Sernik na dobry humor - BlogStar.pl

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

Spód:

  • 50g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 laska wanilii (ziarenka)

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (u mnie marki Pilos)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka (400 g ) mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • 3 jajka
  • 120 g czekolady deserowej
  • 1 budyń waniliowy

 

Polewa:

  • 1 kubeczek (200 g)  śmietany kwaśniej 30%
  • 2 łyżki cukry pudru

Posypka: gorzka czekolada

 

Przed przystąpieniem do robienia sernika, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową.

 Ciasto:

Jajko ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz ziarenkami wanilii na puszysty kogel-mogel. Masło i pokruszoną czekoladę włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu – aż powstanie gęsty sos, zdjąć z ognia lekko przestudzić. Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z masą jajeczną i miksując wlać przestudzony sos czekoladowy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać czekoladową masę i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Wyjąć do przestudzenia a w  piekarniku zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

 Masa serowa:

Wszystkie składniki oprócz czekolady dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników, jeśli będziecie robić to mikserek – to na jak najmniejszych obrotach i jak najkrócej. Chodzi o to żeby nie napowietrzać masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 1/3 masy serowej przełożyć do innego naczynia i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.

Tortownicę z podpieczonym spodem owinąć dwukrotnie folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Do tak przygotowane tortownicy przelać białą masę, na nią nałożyć masę czekoladową. Tortownicę z sernikiem ustawić w większym naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy gorącą wodę, do wysokości ok. 2 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 70 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszaną z cukrem pudrem, rozprowadzamy równomiernie po upieczonym serniku, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku a wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch tartą, gorzką czekoladą. Smacznego.

  

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

1 komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close