Kulinaria

Święta tuż, tuż…

Do Świąt pozostało już niespełna 2 tygodnie, ich atmosferę czuć już niemal wszędzie. Czas aby zacząć planować czym kulinarnie zaskoczymy bliskich w tym roku. Z pomocą śpieszą Marietta Marecka prowadzącą program „ABC Gotowania” w telewizji Kuchnia+ oraz autorka książki „ABC Gotowania” i Paweł Loroch – znakomitym ekspert kulinarny, szef kuchni, znanym z Jem Radia. Co proponują?

  • Wykwintny królik w winie ze śliwką
  • Lekka ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie – przepisy przygotowane przez Marietę Marecką;
  • Delikatne pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską – przepis przygotowany przez Pawła Lorocha.

Zapraszamy do świątecznej kuchni.

 Królik w winie ze śliwką kalifornijską: Krolik_w_winie_Marecka_1

Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 4 łyżki masła
  • Kilka gałązek tymianku
  • 4 listki szałwii
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • Sól, pieprz
  • 4-5 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki białego wina
  • Mąka pszenna
  • 150 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Krolik_w_winie_Marecka_making_off_1 Krolik_w_winie_Marecka_making_off_2

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego. Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, jak zmiękną dodajemy marchew i pietruszkę. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki z Kalifornii i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut. Jeśli płynu jest zbyt mało dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy


Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie

Ryba_w_galarecie_Marecka_1

Składniki:

  • 600 g filetów z halibuta
  • ½ marchewki
  • ½ pietruszki
  • 4 plastry imbiru
  • Sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji
  • Kilka gałązek koperku
  • 1 skórka z cytryny w całości
  • 1 goździk
  • 1 kardamon
  • 1 łyżka masła
  • 600-700 ml bulionu rybnego
  • 1 białko
  • 5 łyżek żelatyny

Przygotowanie:

Ryba_w_galarecie_Marecka_making_off Ryba_w_galarecie_Marecka_2

Marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości w bulionie rybnym. Rybę kroimy w ok. 2 cm kawałki, podgrzewamy bulion, dodajemy do niego skórkę z cytryny, 2 gałązki rozmarynu i 2 plastry imbiru. Podgrzewamy razem ok. 10 minut, zmniejszamy gaz i wkładamy partiami rybę. Gotujemy 2 minuty i wyciągamy ostrożnie. Układamy na półmisku do ostygnięcia. Śliwki suszone z Kalifornii zalewamy wodą, dodajemy 2 plastry imbiru, kardamon i goździk. Podgrzewamy, aż śliwki kalifornijskie zmiękną. Wyciągamy kardamon i goździk, miksujemy na gładką masę. Do kubeczka wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny, następnie dodajemy do masy śliwkowej i miksujemy blenderem, żeby dokładnie rozprowadzić żelatynę w masie. Bulion rybny podgrzewamy, wbijamy do niego surowe białko i zagotowujemy. Jak białko się zetnie, przelewamy bulion przez gęste sito, można na nim położyć gazę. Musimy uzyskać klarowny bulion. W 200 mlciepłego bulionu rozpuszczamy 2-3 łyżki żelatyny, następnie wlewamy płyn do podgrzanej reszty bulionu i mieszamy. Na dnie filiżanek układamy plastry marchewki, pietruszki, gałązki koperku i pokrojoną w paski śliwkę, nalewamy bulionu z żelatyną tyle, by przykrył zawartość filiżanki. Następnie delikatnie układamy kawałki ryby i znów zalewamy bulionem. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy masę ze śliwek kalifornijskich i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki do całkowitego stężenia. Serwujemy z sokiem z cytryny, ćwiartkami cytryn lub z octem.

 Pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską

 Pierogi_Loroch_05

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

 

Na farsz:

  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 100 g marcepanu podzielonego na tyle części, ile jest śliwek

 Do dekoracji:

  • prażone płatki migdałów
  • 75 g stopionego masła do polania

Przygotowanie:

Pierogi_Loroch_02 Pierogi_Loroch_04

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.

Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto. Następnie wyciąć niewielkie krążki, nałożyć farsz, czyli śliwkę nadzianą kawałkiem marcepanu. Połączyć krążki ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia. Polać masłem, posypać prażonymi płatkami migdałów.

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

Dodaj komentarz

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close