Site icon blogstar

Warszawa od kuchni – poznaj najlepsze warszawskie restauracje

Gwiazdy, najlepsi blogerzy kulinarni oraz specjaliści i przedstawiciele Warszawskiej Izby Przedsiębiorców ocenili warszawskie restauracje. 20 kwietnia w restauracji Blender odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycji konkursu „Warszawa od kuchni”, która miała na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzało miejsca, które przystąpiły do konkursu i oceniało je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników. Uroczyste poprowadzili Izabela Zwierzyńska, która także zasiadła w składzie jury oraz Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców.

„Finał tego konkursu to święto warszawskiej gastronomii. W tym roku padł rekord, przyznaliśmy aż 34 Złote Widelce. Otrzymały je restauracje, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. Także w tym roku po raz pierwszy przyznaliśmy Ogólnopolski Złoty Widelec. Otrzymała go Restauracja Wzorcownia z hotelu Fabryka Wełny z Pabianic, z szefem kuchni Władysławem Boberem”- powiedział organizator Waldemar Piórek.

 

W składzie jury znaleźli się: Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Klaudia Halejcio, oraz znany sportowiec – Andrzej Wrona. Przewodniczącym jury jest co roku był Waldemar Piórek.

Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc  z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.

 

 

Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem Samorządu Województwa i władz miasta st. Warszawy i otrzymała patronat honorowy od prezydent m.st. Warszawy Hanny Gronkiewicz – Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Podczas uroczystości gościem specjalnym był  gospodarz Dzielnicy Mokotów pan burmistrz Bogdan Olesiński. Niemal od początku współpracuje przy konkursie ,,Klub Integracji Europejskiej”.  W patronacie, którym objął akcję Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.

 

 

Lista laureatów ZŁOTEGO WIDELCA 2017

 

WZORCOWNIA – NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE W 2017 r.  HOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WŁADYSŁAW BOBER

Jolanta Borowiec, dyrektor Polsat Cafe – AMBASADOR ZDROWEGO STYLU ŻYCIA

 

1.RESTAURACJA & BAR N31

NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r.

2.WILCZA 50

3.THAISTY

4.ZDROWA KONKURENCJA

5.U RYSIA

6.WIESZ CO ZJESZ

7.BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE

8.WODA OGNISTA

9.LIF

10.PRODIŻ WARSZAWSKI

11.KRASNODWÓR

12.THE ALCHEMIST GASTROPUB

13.BUBBLES

14.RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL

15.,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI

16.EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI

17.FOLK GOSPODA

18.BOSKA PRAGA

19.CHINA TOWN

20.HELIANTHUS

21.FLORIAN OGIEŃ CZY WODA

  1. Z57

23.INDIA KING

24.CURRY KING

25.SUENO TAPAS BAR

26.CZERWONY WIEPRZ

27.VENTI – TRE w HOTELU REGENT

  1. GRINGO BAR

29.SARDYNIA

30.TRATTORIA DA MIRCO

31.ZEGARMISTRZOWSKA

32.KUCHNIA OTWARTA

  1. TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA
  2. CAFFE OKNO

NAGRODY SPECJALNE

  1. MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU

36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS  – EVENTOWE MIEJSCE ROKU

  1. SPOKO BOX – NAJLEPSZY KATERING DIETETYCZNY ROKU

Exit mobile version