Gwiazdy, najlepsi blogerzy kulinarni oraz specjaliści i przedstawiciele Warszawskiej Izby Przedsiębiorców ocenili warszawskie restauracje. 20 kwietnia w restauracji Blender odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycji konkursu „Warszawa od kuchni”, która miała na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzało miejsca, które przystąpiły do konkursu i oceniało je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników. Uroczyste poprowadzili Izabela Zwierzyńska, która także zasiadła w składzie jury oraz Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców.
„Finał tego konkursu to święto warszawskiej gastronomii. W tym roku padł rekord, przyznaliśmy aż 34 Złote Widelce. Otrzymały je restauracje, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. Także w tym roku po raz pierwszy przyznaliśmy Ogólnopolski Złoty Widelec. Otrzymała go Restauracja Wzorcownia z hotelu Fabryka Wełny z Pabianic, z szefem kuchni Władysławem Boberem”- powiedział organizator Waldemar Piórek.
W składzie jury znaleźli się: Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Klaudia Halejcio, oraz znany sportowiec – Andrzej Wrona. Przewodniczącym jury jest co roku był Waldemar Piórek.
Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.
Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem Samorządu Województwa i władz miasta st. Warszawy i otrzymała patronat honorowy od prezydent m.st. Warszawy Hanny Gronkiewicz – Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Podczas uroczystości gościem specjalnym był gospodarz Dzielnicy Mokotów pan burmistrz Bogdan Olesiński. Niemal od początku współpracuje przy konkursie ,,Klub Integracji Europejskiej”. W patronacie, którym objął akcję Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.
Lista laureatów ZŁOTEGO WIDELCA 2017
WZORCOWNIA – NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE W 2017 r. HOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WŁADYSŁAW BOBER
Jolanta Borowiec, dyrektor Polsat Cafe – AMBASADOR ZDROWEGO STYLU ŻYCIA
1.RESTAURACJA & BAR N31
NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r.
2.WILCZA 50
3.THAISTY
4.ZDROWA KONKURENCJA
5.U RYSIA
6.WIESZ CO ZJESZ
7.BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE
8.WODA OGNISTA
9.LIF
10.PRODIŻ WARSZAWSKI
11.KRASNODWÓR
12.THE ALCHEMIST GASTROPUB
13.BUBBLES
14.RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL
15.,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI
16.EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI
17.FOLK GOSPODA
18.BOSKA PRAGA
19.CHINA TOWN
20.HELIANTHUS
21.FLORIAN OGIEŃ CZY WODA
- Z57
23.INDIA KING
24.CURRY KING
25.SUENO TAPAS BAR
26.CZERWONY WIEPRZ
27.VENTI – TRE w HOTELU REGENT
- GRINGO BAR
29.SARDYNIA
30.TRATTORIA DA MIRCO
31.ZEGARMISTRZOWSKA
32.KUCHNIA OTWARTA
- TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA
- CAFFE OKNO
NAGRODY SPECJALNE
- MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU
36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS – EVENTOWE MIEJSCE ROKU
- SPOKO BOX – NAJLEPSZY KATERING DIETETYCZNY ROKU