Kulinaria

Włoski smak – włoska tradycja

Dolce vita

Oprócz ciepłego klimatu, aromatycznej śródziemnomorskiej kuchni, obfitującej w bogactwo warzyw , ziół(królową jest tu bazylia), przypraw, doskonałych past i wędlin, czego jeszcze możemy pozazdrościć Włochom? Dzisiejszy zabiegany świat nie sprzyja zbyt kultywowaniu rodzinnych tradycji i spotkań towarzyskich. Na wszystko mamy za mało czasu: na pracę, na sen, na miłość, na rodzinę, na wypoczynek, nie mówiąc już o wspólnym posiłku z najbliższymi…

A jednak innym to się w jakiś sposób udaje. Właśnie Włosi, równie żyjący szybko jak i my, znajdują czas dla rodziny i znajomych. Celebracja czasu poświęcanego rodzinie jest bardzo ważnym elementem ich życia. Wspólne jadanie posiłków, traktowane z wielkim szacunkiem i uwagą jest charakterystyczne dla włoskiej rodziny. Wspólny, nieśpieszny posiłek to idealny czas na integrację całej rodziny, możliwość wsparcia bliskich i rozwiązania dręczących ich problemów. Fantastyczne dania (z rodzimych, włoskich produktów), aromaty i atmosfera beztroski to doskonała oprawa jaka zawsze towarzyszy takim spotkaniom.

Fumetto Amici_146572403

Włosi uwielbiają wszystko co włoskie, zdrowe i zgodne z tradycją. Włoska marka Cirio od 150 lat dostarcza swoim klientom produkty na miarę ich oczekiwań, w najlepszej jakości. Jako marka z wielkimi tradycjami doskonale zawsze trafiała i nadal trafia w kulinarny gust dzisiejszego Włocha.

Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.

Historia smaku

negozio in commestibili

Jej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.

 Produkty, których każdy powinien spróbować to:

CIRIO - Passata Rustica 700 0001

Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!

 

 

 

Pomidory bez skóry 400g 8000320010026Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.

Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.

 

BlogStar: Włoski smak – włoska tradycja - BlogStar.plPrzecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.

 

 

 

Nowy smak Cirio

Ostatnia nowość marki Cirio to Salsa Rustica – fenomenalny mix tego, co dla nas najlepsze czyli: bazylia, cebula i pomidor.

IndustrialfotoSalsa Rustica to przecier pomidorowy przygotowany na bazie klasycznego przecieru Passata Rustica (światowy hit Cirio)Cirio, z dodatkiem bazylii i cebuli. Przecier Salsa Rustica przygotowany został wyłącznie z włoskich pomidorów, zebranych w optymalnej fazie dojrzałości. Jest wyjątkowo gęsty i aromatyczny. Idealny jako baza do przygotowania sosu lub zup.

Same sosy, już gotowe, znajdziemy w postaci produktów :

NAPOLETANA – łagodny sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw (marchewki, cebuli i selera) oraz ziół środziemnomorskich. Idealny jako dodatek do makaronów oraz baza do sosów mięsnych np. bolognese.

sos_bazylia 8001440124181BASILICO – sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw i bazylii. Doskonały do tradycyjnego spaghetti z sosem pomidorowym

 

ARRABBIATA – pikantny włoski sos warzywny na bazie pomidorów z dodatkiem papryczki chilli. Doskonały do tradycyjnego włoskiego dania pennette all’arrabbiata.

O ile łatwiej by nam się żyło, gdybyśmy potrafili nieco spowolnić tempo naszego życia, wygospodarować więcej czasu dla tych, na których nam najbardziej zależy, którzy spragnieni są naszej obecności, uwagi i ciepła. Może najwyższy już czas , aby wspólny, nieśpieszny posiłek stał się naszą tradycją spędzania czasu z bliskimi?

Bierzmy przykład z Włochów. Jedzmy pysznie i zdrowo – tak jak Włosi.

Family

Z Cirio znajdziecie najlepsze włoskie smaki i pomysły na aromatyczne dania, które będą wspaniałą okazją do spędzenia czasu z najbliższymi.

shutterstock_141377098

Przepis na rodzinną kolację: Makaron sedani po sycylijsku !

Składniki dla 5 osób:

  • 450 g makaronu sedani rigati (prążkowana rurka),
  • 1 butelka przecieru pomidorowego Salsa Rustica 350 g Cirio
  • 4 lub 5 filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 150 g czarnych oliwek drylowanych
  • 3 małe bakłażany
  • 2 żółte papryki
  • bazylia
  • oliwa z oliwek extra vergine, pieprz, sól

Przygotowanie:

Paprykę przypiec na grillu, zdjąć skórkę i pokroić w paseczki. Bakłażany pokroić w kostkę, osolić i odstawić na 10 minut, aby straciły gorzki smak. Po upływie tego czasu wypłukać je i wysuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę, anchois rozgniecione za pomocą widelca, oliwki, kapary, posiekaną bazylię i bakłażany. Smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, posolić, doprawić pieprzem, przykryć i kontynuować gotowanie na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z otrzymanym sosem.

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close