Kulinaria

Wypieki i desery Doroty Świątkowskiej

Właśnie trafiła do nas najnowsza książka Doroty Świątkowskiej. „Moje Wypieki i desery na każdą okazję” to już drugaBlogStar: Wypieki i desery Doroty Świątkowskiej - BlogStar.pl książka, w której autorka znanego kulinarnego bloga dzieli się z czytelnikami swoimi przepisami. W książce znajdziecie przepisy na słodkości na każdą okazję. Nie tylko na wielkie święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale także na majówkę, piknik, halloween,walentynki czy po prostu do kawy lub na drugie śniadanie. I właśnie przepis z rozdziału „Na drugie śniadanie” skusił nas dzisiaj najbardziej. Tym przepisem dzielimy się z Wami, po resztę musicie sięgnąć do książki „Moje Wypieki i desery na każdą okazję” wydanej przez Wydawnictwo Egmont.

Drożdżowe rogaliki z twarożkiem:

BlogStar: Wypieki i desery Doroty Świątkowskiej - BlogStar.pl

 Składniki na ok. 50 małych rogalików:

  •  560 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • ½ łyżeczki soli

 Nadzienie:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

 Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • Cukier puder

 

Składniki na nadzienie rozetrzeć w naczyniu widelcem.

Przygotować rozczyn z drożdży:  w ¼ szklanki letniego mleka rozpuścić 2 łyżki cukru oraz drożdże, dodać 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mleko, jajka wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto, dodając na koniec roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyłożyć papierem 2-3 blachy. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść podsypując niewielką ilością mąki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na Duzy prostokąt o boku 18 cm i za pomocą noża wycinać trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak aby wierzchołek znalazł się na spodzie rogalika (w innym wypadku rogaliki przy pieczeniu będą się rozwijać). Układamy na blasze w sporej odległości jeden od drugiego i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rogaliki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć, przestudzić na kratce, posypać cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!

BlogStar: Wypieki i desery Doroty Świątkowskiej - BlogStar.pl

 

 

BlogStar

BlogStar.pl powstał z pasji. To miejsce, gdzie blogują gwiazdy. Wiele gwiazd, mnóstwo opinii, tysiące wpisów i zdjęć, ale wszystko w jednym miejscu – na BlogStar.pl. To platforma, gdzie znani i lubiani blogują, opowiadając przy okazji o swoim życiu, zainteresowaniach, modzie, pracy. Otwarcie wyrażają swoje opinie, chwalą i ganią. Szczerzy do bólu – bo tu mają do tego prawo. To też miejsce dla czytelników, fanów, wszystkich pozytywnych i zainteresowanych ludzi, którzy mogą komentować wpisy gwiazd-blogerów, dowiedzieć się o nich ciekawostek a także poznać najnowsze trendy w modzie i urodzie.

3 komentarze

Click here to post a comment

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close