20 października w Hotelu Mercure w Szklarskiej Porębie odbyła się Gala otwarcia Hotelu oraz Restauracji Bergo Mateusza Gesslera. Galę poprowadził Olivier Janiak, a gwiazdą wieczoru była Ania Wyszkoni z Trio.
Degustacje
Gala rozpoczęła się kolacją degustacyjną przygotowaną przez Mateusza Gesslera wspólnie z Szefem Kuchni Andrzejem Sawką oraz Robertem Kondziela. Wieczorną podróż kulinarną goście rozpoczęli od ceviche z troci fiordowej i pierogów z jagnięciną. Danie główne, czyli zachwycająca kaczka pieczona ze śliwkami podbiła na dobre podniebienia gości.
W gali udział wzięło ponad 120 osób, a na długiej liście zaproszonych gości znalazły się osobowości medialne, artyści, przedstawiciele lokalnych władz oraz mediów. Ucztowali między innymi: Agnieszka Dygant, Joanna Jabłczyńska, Natalia Janoszek, Beata Sadowska, Agnieszka Litwin, Małgorzata Pieńkowska, Rafał Jonkisz, Żabson, Blowek, Kapcer Błoński, Kuba Szmajkowski, Łukasz Kędzior oraz wiele innych znakomitych osób.
„Zadbaliśmy o każdy najmniejszy detal wydarzenia. Zaproszeni goście mogli rozgościć się w naszym hotelu, poczuć jego klimat i doświadczyć jego gościnności”. – mówi Daniel Kasieczka, Dyrektor Generalny Hotelu Mercure.
Malownicze położenie
Hotel Mercure w Szklarskiej Porębie otworzył się 15 czerwca tego roku, posiada 140 luksusowych pokoi i apartamentów. Jego wyjątkowe położenie w otulinie lasu oraz jedyne 600 metrów od stacji narciarskiej, powoduje, że jest to idealne miejsce dla narciarzy. A także osób ceniących aktywy wypoczynek przez cały rok. Pierwsza restauracja Mateusza Gesslera zlokalizowana poza granicami Warszawy zachwyca szykownym wnętrzem i wyjątkową atmosferą. Unikalne menu inspirowane regionalnymi tradycjami na nowo odkrywa historię kulinarną regionu.