Uwielbiam smakować życie i czerpać z niego garściami. Od zawsze moją życiową wiedzę pragnęłam przekazać dzieciom. Właśnie ukazała się moja ósma książka, którą napisałam wraz z młodszym synem Aleksandrem. „Smakuj życie” to książka o wspólnym gotowaniu i biesiadowaniu, o odkrywaniu nowych smaków i otwartości na inne kultury. Ale przede wszystkim to książka o pielęgnowaniu więzi rodzinnych i wychowaniu dzieci na otwartych, ciekawych świata ludzi. Mój syn Aleksander jest takim właśnie człowiekiem, empatycznym i wrażliwym. Jestem z niego bardzo dumna. Z jego inicjatywy część zysków ze sprzedaży książki zostanie przekazana klinice BUDZIK.
Jestem matką, a od jakiegoś czasu także babcią, która uwielbia rodzinne biesiadowanie przy bogato zastawionym i pięknie udekorowanym stole. W książce „Smakuj życie”, która powstała z miłości do gotowania i jedzenia, zdradzam swoje sposoby, jak wychować smakosza oraz jak zadbać o silne i niewymuszone relacje z dziećmi, na różnych etapach ich rozwoju. Uchylam też rąbka tajemnicy, jak znaleźć sposób na niejadka :).
Znalazłam sposób, jak zaciekawić dziecko, rozkochać je w smakowaniu, pokazać, że także wspólne gotowanie może być pasją i dobrym sposobem na relaks. Mój starszy syn, Marcin, którego kiedyś trzeba było długo namawiać, by zjadł coś, co wykraczało poza jego wąski repertuar dietetyczny, dziś świetnie gotuje i kultywuje rodzinną tradycję wspólnego przygotowywania posiłków, teraz już z własną rodziną. Młodszy zaś syn, Aleks, który jest współautorem tej książki, już jako dziecko był smakoszem, ale dopiero podczas studiów we Włoszech sam zabrał się za gotowanie. Gdy odwiedzaliśmy go w Mediolanie, z radością obserwowałam, jak nasiąka klimatem tego miasta i jego smakami, jak pięknie opowiada o jedzeniu. A kiedy wpadał do nas na weekendy, zabierał się za gotowanie dla całej rodziny. Spod jego ręki wychodziły naprawdę fantastyczne potrawy, nie tylko typowo włoskie, albowiem uczył się i czerpał inspirację od swoich kolegów z całego świata.
W naszej wspólnej książce „Smakuj życie” zdradzamy z Alexem nasze ulubione specjały kuchni włoskiej, odnosząc się do każdego z nich z należytą uwagą i atencją. Piszemy między innymi o makaronach, pizzy, ziołach, oliwie z oliwek, serach czy kawie. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnych włoskich przepisów, które niejednokrotnie zaskoczą Was łatwością wykonania i niezapomnianym smakiem.
fot. J. Maciej Goliszewski / EPOKA/materiały prasowe
Mariola Bojarska-Ferenc