Kolejna edycja warsztatów z Gwiazdą organizowana przez portal Allaboutlife za nami. Była to specjalna świąteczna edycja, a prowadzącymi były: Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska- Stuhr.
Obie Panie o zdrowym odżywianiu wiedzą prawie wszystko. Kasia to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych. Autorka m.in książki „Odżywienie dzieci mądre i zdrowe” oraz „Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Autorka bloga www.kachstuhr.pl
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Warsztaty zgromadziły wielu blogerów i Influencerów, takich jak min. Ewa Szabatin, Magdalena Antosiewicz, Agnieszka Kałuża, Ashplumplum, Olciiak, Neonowa Strzała.
O oprawę kulinarną zadbały marki: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter, Baziółka, która tym razem wprowadziła nowość czyli zioła cięte.
Ponadto mieliśmy okazję zobaczyć nowe witaminy i mikroelementy marki Cheers, kosmetyki Orientana i designerskie stoisko firmy SF MEBLE ( KARE POLSKA). O higienę rąk zadbała marka Clean Hands.
To było świąteczne spotkanie, wielu z blogerów przyszło ze swoimi dziećmi, które gotowały razem z rodzicami, a w przerwach grały w grę RURKA WODNA.
Co gotowaliśmy?
Napój z szafranem: (na 8 osób)
4 szczypty szafranu (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana
z szafranem)
4 szklanki wody
2 łyżki miodu
sok z cytryny
Złote mleko (na 8 osób)
1/4 szklanki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki
Orientana z kurkumą)
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 szklanki wody
Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.
2 łyżeczki pasty
2 łyżeczki masła klarowanego
4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
2 szklanki mleka roślinnego
Zupa bez wody
2 cebule
3 papryki kolorowe
1 paprykarz Hortex
0,5 kg pieczarek
2 ogórki kiszone
1 ketchup (mały słoiczek)
3 ziemniaki surowe
kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony
Sałatka jarzynowa
8 porcji
2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex
8 jajek
200 g majonezu
2 dojrzałe awokado
pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję
w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z
majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie
plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i
majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego
awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.
Tarta z bobem
8 porcji
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham
100 g masła
3 łyżki śmietany Krasnystaw
duża szczypta soli
1 opakowanie bobu Hortex
1 opakowanie mini marchewki Hortex
125 g sera cheddar
150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z
kurkumą)
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
8 jajek przepiórczych
bazylia Baziółka
Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie
wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty.
Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra /
dół).
Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce,
mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód
wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka.
Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się
przyrumieni.
Zupa krem z dynią
8 porcji
1 opakowanie dyni Hortex
1 opakowanie groszku Hortex
1 opakowanie maślanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta chilli
1 ząbek czosnku
1 biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir,
kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody,
żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam
posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle
wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut.
Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku.
Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły.
Gotową polewam odrobiną maślanki.
Muffiny z bobem
2,5 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu Krasnystaw
1 jajko
1/3 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
. kg gotowanego i obranego bobu Hortex
. łyżeczka soli
pietruszka i kolendra Baziółka
2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju
Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec
wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Nasiona chia z owocami
8 porcji
200 g nasion chia
2 l jogurtu Krasnystaw
1 opakowanie malin Hortex
szczypta szafranu
1 opakowanie jagód Hortex
2 soki Leon jabłko-banan-mango
Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku
Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu
- 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam
do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a
trochę jagód.
Galaretka z owocami
12 porcji
2 l soku jabłko-mango Hortex
4 płaskie łyżeczki agaru
2 opakowanie jeżyn Hortex
Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w
zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do
miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach
Mazurek wiśniowy
ciasto:
200 g mąki orkiszowej
150 g masła
2 żółtka
3 łyżki syropu z agawy
Masa:
opakowanie wiśni Hortex
szczypta szafranu
1/2 l soku jabłkowego Hortex
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
2 łyżeczki syropu z agawy
Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do
lodówki.
Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu,
żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki.
Ciasto wałkuję i wykładam nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w
piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę
rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta
wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną
czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.
Rolada szpinakowa na słodko
Opakowanie szpinaku Hortex – rozmrozić i odsączyć
4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
dodać ubitą piane
piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić
200 stopni 10 min.
Rolada:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki Krasnystaw
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru pudru
. łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka agar – agar, . szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar
albo żelatynę, zagotuj)
2 szklanki malin Hortex
Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na
koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek
mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.
Sos:
1 szklanka truskawek Hortex
1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami
Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na
koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek
mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny