Site icon blogstar

Warsztaty z Gwiazdą

Kolejna edycja warsztatów z Gwiazdą organizowana przez portal Allaboutlife za nami. Była to specjalna świąteczna edycja, a prowadzącymi były: Monika Mrozowska i  Katarzyna Błażejewska- Stuhr.

Obie Panie o zdrowym odżywianiu wiedzą prawie wszystko. Kasia to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych.  Autorka m.in książki „Odżywienie dzieci mądre i zdrowe” oraz „Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Autorka bloga www.kachstuhr.pl

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Warsztaty zgromadziły wielu blogerów i Influencerów, takich jak min. Ewa Szabatin, Magdalena Antosiewicz, Agnieszka Kałuża, Ashplumplum, Olciiak, Neonowa Strzała.

O oprawę kulinarną zadbały marki: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter, Baziółka, która tym razem wprowadziła nowość czyli zioła cięte.

Ponadto mieliśmy okazję zobaczyć nowe witaminy i mikroelementy marki Cheers, kosmetyki Orientana i designerskie stoisko firmy SF MEBLE ( KARE POLSKA). O higienę rąk zadbała marka Clean Hands.

To było świąteczne spotkanie, wielu z blogerów przyszło ze swoimi dziećmi, które gotowały razem z rodzicami, a w przerwach grały w grę RURKA WODNA.

Co gotowaliśmy?

Napój z szafranem: (na 8 osób)

4 szczypty szafranu (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana

z szafranem)

4 szklanki wody

2 łyżki miodu

sok z cytryny

Złote mleko (na 8 osób)

1/4 szklanki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki

Orientana z kurkumą)

1 łyżeczka tartego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

1/2 szklanki wody

Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.

2 łyżeczki pasty

2 łyżeczki masła klarowanego

4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

2 szklanki mleka roślinnego

Zupa bez wody

2 cebule

3 papryki kolorowe

1 paprykarz Hortex

0,5 kg pieczarek

2 ogórki kiszone

1 ketchup (mały słoiczek)

3 ziemniaki surowe

kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony

Sałatka jarzynowa

8 porcji

2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex

8 jajek

200 g majonezu

2 dojrzałe awokado

pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka

sok z 1/2 cytryny

sól i pieprz do smaku

Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję

w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z

majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie

plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i

majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego

awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.

Tarta z bobem

8 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham

100 g masła

3 łyżki śmietany Krasnystaw

duża szczypta soli

1 opakowanie bobu Hortex

1 opakowanie mini marchewki Hortex

125 g sera cheddar

150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z

kurkumą)

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

sól i pieprz do smaku

8 jajek przepiórczych

bazylia Baziółka

Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie

wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty.

Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra /

dół).

Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce,

mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód

wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka.

Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się

przyrumieni.

Zupa krem z dynią

8 porcji

1 opakowanie dyni Hortex

1 opakowanie groszku Hortex

1 opakowanie maślanki Krasnystaw

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta chilli

1 ząbek czosnku

1 biała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir,

kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody,

żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam

posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle

wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut.

Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku.

Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły.

Gotową polewam odrobiną maślanki.

Muffiny z bobem

2,5 szklanki mąki

1 szklanka jogurtu Krasnystaw

1 jajko

1/3 szklanki oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

. kg gotowanego i obranego bobu Hortex

. łyżeczka soli

pietruszka i kolendra Baziółka

2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju

Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec

wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Nasiona chia z owocami

8 porcji

200 g nasion chia

2 l jogurtu Krasnystaw

1 opakowanie malin Hortex

szczypta szafranu

1 opakowanie jagód Hortex

2 soki Leon jabłko-banan-mango

Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku

Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu

  1. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam

do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a

trochę jagód.

Galaretka z owocami

12 porcji

2 l soku jabłko-mango Hortex

4 płaskie łyżeczki agaru

2 opakowanie jeżyn Hortex

Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w

zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do

miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach

 

Mazurek wiśniowy

ciasto:

200 g mąki orkiszowej

150 g masła

2 żółtka

3 łyżki syropu z agawy

Masa:

opakowanie wiśni Hortex

szczypta szafranu

1/2 l soku jabłkowego Hortex

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw

2 łyżeczki syropu z agawy

Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do

lodówki.

Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu,

żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki.

Ciasto wałkuję i wykładam nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w

piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę

rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta

wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną

czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.

Rolada szpinakowa na słodko

Opakowanie szpinaku Hortex – rozmrozić i odsączyć

4 żółtka

szczypta soli

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki

dodać ubitą piane

piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić

200 stopni 10 min.

Rolada:

250 g serka mascarpone

300 ml śmietany kremówki Krasnystaw

łyżka soku z cytryny

łyżka cukru pudru

. łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka agar – agar, . szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar

albo żelatynę, zagotuj)

2 szklanki malin Hortex

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na

koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek

mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Sos:

1 szklanka truskawek Hortex

1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na

koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek

mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny

Exit mobile version