Zupy, kremy, sałatki, surówki, koktajle, lemoniady… Kamila Szczawińska w swojej debiutanckiej książce dzieli się pomysłami na wartościowe śniadania, obiady i kolacje. Znana modelka, psychodietetyk i spełniona mama dwójki dzieci udowadnia, że warto zaszczepiać w dzieciakach zamiłowanie do zdrowego gotowania już od najmłodszych lat. Podczas warsztatów z udziałem Kamili mogliśmy się przekonać, że owe zdrowe gotowanie jest też przyjemne i bardzo proste.
Jedna z najsłynniejszych polskich modelek. Chodziła po wybiegu m.in. u Diora, Gucciego czy Chanel, a także Dawida Wolińskiego i Gosi Baczyńskiej. W swojej książce „Kuchnia dla całej rodziny” wyjaśnia, że zamiłowanie do gotowania wyniosła z domu. To mama nauczyła ją bowiem korzystania z tradycyjnych i ekologicznych polskich produktów. Kulinarną pasję Kamila rozwijała także podczas służbowych podróży po całym świecie. Warsztaty z udziałem Kamili Szczawińskiej odbyły się 17 stycznia w Comford Food w warszawskiej Hali Koszyki w ramach promocji jej literackiego debiutu oraz idei zdrowego, rodzinnego gotowania. Mieliśmy okazję przyrządzić sałatkę z dynią oraz pożywną zupę krem z pomarańczowej soczewicy i żółtej cukinii według oryginalnych autorskich przepisów Kamili.
fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki
W swojej książce Szczawińska dzieli się własnymi pomysłami na 100 dań na każdą porę dnia. Wszystkie można przygotować z sezonowych, lokalnych i nieprzetworzonych produktów, dzięki czemu posiłki będą nie tylko smaczne, ale też pożywne i zdrowe. Autorka proponuje czytelnikom pożywne zupy oraz kremy. Dzieli się również pomysłami na sałatki i surówki w różnych odsłonach.
„Kuchnia dla całej rodziny” autorstwa Kamili Szczawińskiej ukazała się 23 listopada nakładem Edipresse Książki
Krem z pomarańczowej soczewicy i żółtej cukinii
składniki na 4 porcje:
2 l wody
1 szklanka pomarańczowej soczewicy
1 żółta cukinia
4 ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2 całe ząbki czosnku
2 cm startego imbiru
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz
Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy, a następnie razem z soczewicą gotujemy. Po upływie około 25 minut do garnka przekładamy pokrojoną i podsmażoną cukinię wraz z imbirem, cebulą i czosnkiem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy masło, sól i pieprz i wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli krem będzie za gęsty, możemy dolać do niego trochę wody.
To nieprawda, że ziemniaki tuczą (100 g ugotowanych ziemniaków to tylko 75 kcal). Kaloryczne stają się dopiero wtedy, kiedy dodajemy do nich masło i sosy. Za to zdecydowanie możemy zaliczyć je do naszych lokalnych skarbów, gdyż zawierają duże ilości witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor. A to oznacza, że jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory składników mineralnych w naszym organizmie. Sok z wyciśniętych surowych ziemniaków pozwala skutecznie obniżyć ciśnienie krwi i pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub z obierek rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe.
fot. Kamila Szczawińska/ „Kuchnia dla całej rodziny”
Sałatka z dynią
Składniki na 4 porcje
Na sałatkę:
1 upieczony w folii batat (pieczony 40 minut w temperaturze 200 stopni C)
1 upieczony w folii burak (pieczony 40 minut w temperaturze 200 stopni C)
1 upieczona w folii dynia hokkaido (obrana, pokrojona i pieczona 40 minut w temperaturze 200 stopni C)
1 garść ugotowanej fasoli jaś
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 małe opakowanie sałaty roszponki
pieprz do smaku
Na sos:
pół łyżeczki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
Fasolę moczymy w wodzie 12 godzin, a następnie gotujemy około godziny. Potem łączymy ją z pokrojonym batatem i burakiem oraz pozostałymi składnikami i całość polewamy sosem.
fot. Kamila Szczawińska/ „Kuchnia dla całej rodziny”
Smacznego!