Site icon blogstar

Zdrowe gotowanie z Kamilą Szczawińską

Zupy, kremy, sałatki, surówki, koktajle, lemoniady… Kamila Szczawińska w swojej debiutanckiej książce dzieli się pomysłami na wartościowe śniadania, obiady i kolacje. Znana modelka, psychodietetyk i spełniona mama dwójki dzieci udowadnia, że warto zaszczepiać w dzieciakach zamiłowanie do zdrowego gotowania już od najmłodszych lat. Podczas warsztatów z udziałem Kamili mogliśmy się przekonać, że owe zdrowe gotowanie jest też przyjemne i bardzo proste.

Jedna z najsłynniejszych polskich modelek. Chodziła po wybiegu m.in. u Diora, Gucciego czy Chanel, a także Dawida Wolińskiego i Gosi Baczyńskiej. W swojej książce „Kuchnia dla całej rodziny” wyjaśnia, że zamiłowanie do gotowania wyniosła z domu. To mama nauczyła ją bowiem korzystania z tradycyjnych i ekologicznych polskich produktów. Kulinarną pasję Kamila rozwijała także podczas służbowych podróży po całym świecie. Warsztaty z udziałem Kamili Szczawińskiej odbyły się 17 stycznia w Comford Food w warszawskiej Hali Koszyki w ramach promocji jej literackiego debiutu oraz idei zdrowego, rodzinnego gotowania. Mieliśmy okazję przyrządzić sałatkę z dynią oraz pożywną zupę krem z pomarańczowej soczewicy i żółtej cukinii według oryginalnych autorskich przepisów Kamili.

fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki

W swojej książce Szczawińska dzieli się własnymi pomysłami na 100 dań na każdą porę dnia. Wszystkie można przygotować z sezonowych, lokalnych i nieprzetworzonych produktów, dzięki czemu posiłki będą nie tylko smaczne, ale też pożywne i zdrowe. Autorka proponuje czytelnikom pożywne zupy oraz kremy. Dzieli się również pomysłami na sałatki i surówki w różnych odsłonach.

„Kuchnia dla całej rodziny” autorstwa Kamili Szczawińskiej ukazała się 23 listopada nakładem Edipresse Książki

Krem z pomarańczowej soczewicy i żółtej cukinii

 

składniki na 4 porcje:

2 l wody

1 szklanka pomarańczowej soczewicy

1 żółta cukinia

4 ziemniaki

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 cebula

2 całe ząbki czosnku

2 cm startego imbiru

2 łyżki masła klarowanego

sól i pieprz

Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy, a następnie razem z soczewicą gotujemy. Po upływie około 25 minut do garnka przekładamy pokrojoną i podsmażoną cukinię wraz z imbirem, cebulą i czosnkiem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy masło, sól i pieprz i wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli krem będzie za gęsty, możemy dolać do niego trochę wody.

To nieprawda, że ziemniaki tuczą (100 g ugotowanych ziemniaków to tylko 75 kcal). Kaloryczne stają się dopiero wtedy, kiedy dodajemy do nich masło i sosy. Za to zdecydowanie możemy zaliczyć je do naszych lokalnych skarbów, gdyż zawierają duże ilości witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor. A to oznacza, że jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory składników mineralnych w naszym organizmie. Sok z wyciśniętych surowych ziemniaków pozwala skutecznie obniżyć ciśnienie krwi i pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub z obierek rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe.

 fot. Kamila Szczawińska/ „Kuchnia dla całej rodziny”

Sałatka z dynią

 

Składniki na 4 porcje

Na sałatkę:

1 upieczony w folii batat (pieczony 40 minut w temperaturze 200 stopni C)

1 upieczony w folii burak (pieczony 40 minut w temperaturze 200 stopni C)

1 upieczona w folii dynia hokkaido (obrana, pokrojona i pieczona 40 minut w temperaturze 200 stopni C)

1 garść ugotowanej fasoli jaś

1 łyżeczka ziaren sezamu

1 małe opakowanie sałaty roszponki

pieprz do smaku

 

Na sos:

pół łyżeczki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

Fasolę moczymy w wodzie 12 godzin, a następnie gotujemy około godziny. Potem łączymy ją z pokrojonym batatem i burakiem oraz pozostałymi składnikami i całość polewamy sosem.

fot. Kamila Szczawińska/ „Kuchnia dla całej rodziny”

 

Smacznego!

Exit mobile version