Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem

Uwielbiam smakować życie i czerpać z niego garściami. Od zawsze moją życiową wiedzę pragnęłam przekazać dzieciom. Właśnie ukazała się moja ósma książka, którą napisałam wraz z młodszym synem Aleksandrem. „Smakuj życie” to książka o wspólnym gotowaniu i biesiadowaniu, o odkrywaniu nowych smaków i otwartości na inne kultury. Ale przede wszystkim to książka o pielęgnowaniu więzi rodzinnych i wychowaniu dzieci na otwartych, ciekawych świata ludzi. Mój syn Aleksander jest takim właśnie człowiekiem, empatycznym i wrażliwym. Jestem z niego bardzo dumna. Z jego inicjatywy część zysków ze sprzedaży książki zostanie przekazana klinice BUDZIK.

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Jestem matką, a od jakiegoś czasu także babcią, która uwielbia rodzinne biesiadowanie przy bogato zastawionym i pięknie udekorowanym stole. W książce „Smakuj życie”, która powstała z miłości do gotowania i jedzenia, zdradzam swoje sposoby, jak wychować smakosza oraz jak zadbać o silne i niewymuszone relacje z dziećmi, na różnych etapach ich rozwoju. Uchylam też rąbka tajemnicy, jak znaleźć sposób na niejadka :).

Znalazłam sposób, jak zaciekawić dziecko, rozkochać je w smakowaniu, pokazać, że także wspólne gotowanie może być pasją i dobrym sposobem na relaks. Mój starszy syn, Marcin, którego kiedyś trzeba było długo namawiać, by zjadł coś, co wykraczało poza jego wąski repertuar dietetyczny, dziś świetnie gotuje i kultywuje rodzinną tradycję wspólnego przygotowywania posiłków, teraz już z własną rodziną. Młodszy zaś syn, Aleks, który jest współautorem tej książki, już jako dziecko był smakoszem, ale dopiero podczas studiów we Włoszech sam zabrał się za gotowanie. Gdy odwiedzaliśmy go w Mediolanie, z radością obserwowałam, jak nasiąka klimatem tego miasta i jego smakami, jak pięknie opowiada o jedzeniu. A kiedy wpadał do nas na weekendy, zabierał się za gotowanie dla całej rodziny. Spod jego ręki wychodziły naprawdę fantastyczne potrawy, nie tylko typowo włoskie, albowiem uczył się i czerpał inspirację od swoich kolegów z całego świata.

W naszej wspólnej książce „Smakuj życie” zdradzamy z Alexem nasze ulubione specjały kuchni włoskiej, odnosząc się do każdego z nich z należytą uwagą i atencją. Piszemy między innymi o makaronach, pizzy, ziołach, oliwie z oliwek, serach czy kawie. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnych włoskich przepisów, które niejednokrotnie zaskoczą Was łatwością wykonania i niezapomnianym smakiem.

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc: Moje gotowanie z synem - BlogStar.pl

fot. J. Maciej Goliszewski / EPOKA/materiały prasowe

Mariola Bojarska-Ferenc

Możesz również polubić

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close