Smaczne urodziny
Z okazji 20-lecia sera Bursztyn, z grupy znanej marki polskich serów z najwyższej półki Skarby Serowara, odbyło się wyjątkowe urodzinowe przyjęcia. W warszawskiej restauracji Bursztynowa przy Nowym Świecie spotkały się gwiazdy i dziennikarze, aby celebrować to wydarzenie.
Muzyczną gwiazdą spotkania była aktorka i piosenkarka Laura Samojłowicz, a wśród znanych osób pojawiły się m.in. Anna Korcz, Olga Borys i Wojciech Majchrzak, Karolina Nowakowska, Monika Jarosińska, Magdalena Waligórska-Lisiecka i Mateusz Lisiecki, Sylwia Wysocka, Martyna Kliszewska, Eliza Gwiazda. Goście degustowali wyborne sery, zachwycali się zupą serowa, kaczką podawaną z purre z ziemniakami i serem oraz deserem – także z dodatkiem sera! Gospodarzem wieczoru był Michał Rozkwitalski z Bursztynowa Bistro, dyrektor marketingu Skarby Serowara Emilia Pożarowszczyk, a dobrym duchem i organizatorem wieczoru – Małgorzata Puczyłowska.
Skarby Serowara to marka, która specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających, a największym powodem do dumy są sery długodojrzewające Bursztyn, Rubin oraz Szafir. Serom tym poświęca się dużo uwagi ze względu na bardzo długie leżakowanie, które trwa od 3 miesięcy nawet do 3 lat. Te wyjątkowe produkty pokochali już smakosze nie tylko z Polski.
Sama restauracja Bursztynowa to miejsce stworzone przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek. Tradycje mleczarskie i spółdzielcze sięgają 1909 roku, sam zakład mieści się w Radzyniu Podlaskim. Właścicielami i jednocześnie dostawcami mleka są rolnicy, których dziadkowie tworzyli spółdzielnię. „Bistro Bursztynowa to miejsce, w którym chcemy inspirować i edukować kulinarnie. O serach wiemy wszystko. Mamy wiele sprawdzonych sposobów na łączenie serów z winami, konfiturami, miodami a nawet czekoladami! Wiemy jak doskonale sery długodojrzewajace łączą się ze słodyczą w deserach, czekoladkach, lodach i wielu innych słodkościach. Naturalnie sery te można konsumować w sposób bardziej znany jako dodatek do dań na ciepło, past, sosów i dipów” – mówią twórcy tego miejsca.