Warsztaty z Gwiazdą

Kolejna edycja warsztatów z Gwiazdą organizowana przez portal Allaboutlife za nami. Była to specjalna świąteczna edycja, a prowadzącymi były: Monika Mrozowska i  Katarzyna Błażejewska- Stuhr.

Obie Panie o zdrowym odżywianiu wiedzą prawie wszystko. Kasia to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych.  Autorka m.in książki „Odżywienie dzieci mądre i zdrowe” oraz „Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Autorka bloga www.kachstuhr.pl

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Edyta: Warsztaty z Gwiazdą - BlogStar.pl

Warsztaty zgromadziły wielu blogerów i Influencerów, takich jak min. Ewa Szabatin, Magdalena Antosiewicz, Agnieszka Kałuża, Ashplumplum, Olciiak, Neonowa Strzała.

O oprawę kulinarną zadbały marki: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter, Baziółka, która tym razem wprowadziła nowość czyli zioła cięte.

Ponadto mieliśmy okazję zobaczyć nowe witaminy i mikroelementy marki Cheers, kosmetyki Orientana i designerskie stoisko firmy SF MEBLE ( KARE POLSKA). O higienę rąk zadbała marka Clean Hands.

To było świąteczne spotkanie, wielu z blogerów przyszło ze swoimi dziećmi, które gotowały razem z rodzicami, a w przerwach grały w grę RURKA WODNA.

Co gotowaliśmy?

Napój z szafranem: (na 8 osób)

4 szczypty szafranu (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana

z szafranem)

4 szklanki wody

2 łyżki miodu

sok z cytryny

Złote mleko (na 8 osób)

1/4 szklanki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki

Orientana z kurkumą)

1 łyżeczka tartego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

1/2 szklanki wody

Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.

2 łyżeczki pasty

2 łyżeczki masła klarowanego

4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

2 szklanki mleka roślinnego

Zupa bez wody

2 cebule

3 papryki kolorowe

1 paprykarz Hortex

0,5 kg pieczarek

2 ogórki kiszone

1 ketchup (mały słoiczek)

3 ziemniaki surowe

kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony

Sałatka jarzynowa

8 porcji

2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex

8 jajek

200 g majonezu

2 dojrzałe awokado

pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka

sok z 1/2 cytryny

sól i pieprz do smaku

Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję

w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z

majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie

plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i

majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego

awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.

Tarta z bobem

8 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham

100 g masła

3 łyżki śmietany Krasnystaw

duża szczypta soli

1 opakowanie bobu Hortex

1 opakowanie mini marchewki Hortex

125 g sera cheddar

150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientana z

kurkumą)

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

sól i pieprz do smaku

8 jajek przepiórczych

bazylia Baziółka

Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie

wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty.

Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra /

dół).

Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce,

mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód

wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka.

Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się

przyrumieni.

Zupa krem z dynią

8 porcji

1 opakowanie dyni Hortex

1 opakowanie groszku Hortex

1 opakowanie maślanki Krasnystaw

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta chilli

1 ząbek czosnku

1 biała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir,

kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody,

żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam

posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle

wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut.

Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku.

Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły.

Gotową polewam odrobiną maślanki.

Muffiny z bobem

2,5 szklanki mąki

1 szklanka jogurtu Krasnystaw

1 jajko

1/3 szklanki oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

. kg gotowanego i obranego bobu Hortex

. łyżeczka soli

pietruszka i kolendra Baziółka

2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju

Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec

wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Nasiona chia z owocami

8 porcji

200 g nasion chia

2 l jogurtu Krasnystaw

1 opakowanie malin Hortex

szczypta szafranu

1 opakowanie jagód Hortex

2 soki Leon jabłko-banan-mango

Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku

Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu

  1. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam

do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a

trochę jagód.

Galaretka z owocami

12 porcji

2 l soku jabłko-mango Hortex

4 płaskie łyżeczki agaru

2 opakowanie jeżyn Hortex

Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w

zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do

miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach

 

Mazurek wiśniowy

ciasto:

200 g mąki orkiszowej

150 g masła

2 żółtka

3 łyżki syropu z agawy

Masa:

opakowanie wiśni Hortex

szczypta szafranu

1/2 l soku jabłkowego Hortex

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw

2 łyżeczki syropu z agawy

Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do

lodówki.

Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu,

żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki.

Ciasto wałkuję i wykładam nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w

piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę

rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta

wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną

czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.

Rolada szpinakowa na słodko

Opakowanie szpinaku Hortex – rozmrozić i odsączyć

4 żółtka

szczypta soli

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki

dodać ubitą piane

piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić

200 stopni 10 min.

Rolada:

250 g serka mascarpone

300 ml śmietany kremówki Krasnystaw

łyżka soku z cytryny

łyżka cukru pudru

. łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka agar – agar, . szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar

albo żelatynę, zagotuj)

2 szklanki malin Hortex

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na

koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek

mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Sos:

1 szklanka truskawek Hortex

1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na

koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek

mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny

Edyta: Warsztaty z Gwiazdą - BlogStar.pl Edyta: Warsztaty z Gwiazdą - BlogStar.pl Edyta: Warsztaty z Gwiazdą - BlogStar.pl Edyta: Warsztaty z Gwiazdą - BlogStar.pl Edyta: Warsztaty z Gwiazdą - BlogStar.pl

Możesz również polubić

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close