Mariola Bojarska-Ferenc Ambasadorem Stowarzyszenia Kobiet Onkologii Polskiej RAKMISJA

Kochani, jak wiecie, jestem dumnym Ambasadorem Stowarzyszenia Kobiet Onkologii Polskiej RAKMISJA. Dlatego piszę o raku często. Bo tego tematu nie zamiata się pod dywan!

Chore geny

Geny, które dostajemy w spadku po rodzicach, przesądzają o kolorze skóry czy oczu, ale nie zawsze o zdrowiu. Nawet jeśli dziedziczymy skłonności do którejś z chorób, to zwykle i tak mamy szansę na nią nigdy nie zachorować. To, czy damy dojść do głosu złym genom, zależy w dużej mierze od nas samych. Dieta i tryb życia mają ogromne znaczenie. Zachorować może także ktoś, kto nie jest nosicielem ryzykownych mutacji genetycznych. Jak powinna wyglądać profilaktyka przeciwnowotworowa? Jaki wpływ na rozwój nowotworu może mieć dieta?

Badania i zalecenia

Badania wskazują, że za 20-50% nowotworów odpowiada niewłaściwa dieta – mówi Sylwia Leszczyńska, dietetyk. Jedząc co popadnie trzeba mieć świadomość, że niektóre produkty mogą być źródłem substancji rakotwórczych. Najprawdopodobniej wpływ tych substancji związany jest z interakcjami, w jakie wchodzą one z innymi, pozażywieniowymi czynnikami. Warto też wiedzieć, że pewne składniki żywności mają właściwości antynowotworowe. Działanie to może objawiać się na wiele sposobów – poprzez neutralizację substancji rakotwórczych, wspieranie układu odpornościowego czy wzmacnianie czynników sprzyjających obumieraniu komórek rakowych. Co warto jeść? Czego unikać?

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc Ambasadorem Stowarzyszenia Kobiet Onkologii Polskiej RAKMISJA - BlogStar.pl

Mięso

  • Mięso powinno stanowić tylko dodatek, a nie główny składnik posiłku. Częste jedzenie mięsa czerwonego i konserwowego sprzyja nowotworom jelita grubego oraz prostaty! Dlatego osoby spożywające mięso, powinny jadać je w ilościach umiarkowanych. Nie więcej niż 1-2 porcje w ciągu dnia, wybierając mięso chude, jednak częściej zamieniając je na ryby oraz jajka. Korzystne jest większe spożycie nasion roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica). 1 porcja = 70g gotowanej wołowiny, udko kurczaka(90g), filet ryby (85g), 2 plasterki wędliny drobiowej, 1 jajko, 2/3 szklanki białej fasoli, soi.
    Szczególnie wartościowym produktem w profilaktyce nowotworów jest zielona herbata. Jest ona nie tylko doskonałym przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki, niszczące błony śluzowe), ale dzięki obecności w niej związków katechinowych (należących do polifenoli) ogranicza rozwój nowych naczyń krwionośnych. A to jest potrzebne dla nowotworu do wzrostu i przerzutów. Aby z zielonej herbaty uwolniły się katechiny, najlepiej parzyć ją 10 min.

Warzywa i owoce

  • Warzywa i owoce bogate w karotenoidy – marchew, dynia, cukinia, morele, buraki, pomidory oraz pozostałe o zabarwieniu czerwonym, pomarańczowym czy żółtopomarańczowym – wykazują właściwości silnie przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Ponadto są źródłem witaminy A i likopenu, skutecznych w ograniczeniu wzrostu komórek niektórych rodzajów raka. Likopen zawarty jest także w ziemniakach. Olej lniany i oliwa z oliwek będzie zwiększała jego przyswajanie.
  • Warzywa kapustne – brukselka, kapusta, brokuły, kalafior – dzięki obecności indoli i sulforafanu ułatwiają obumieranie komórek nowotworowych i uniemożliwiają przekształcanie się zarodkowym komórkom nowotworowym przekształcania się w złośliwe. Sulforafan pomoże odtruwać substancje kancerogenne. Brukselka i kapusta tracą te właściwości podczas gotowania, dlatego należy spożywać je na surowo (np. sok z kapusty) lub dusić chwilę pod przykryciem z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek.
    Warto jeść dużo czosnku, cebuli, szalotki, pora oraz szczypiorku! Zwłaszcza czosnek zawiera dużo związków siarki zmniejszających kancerogenne działanie nitrozoamin. Ponadto sprzyjają one obumieraniu komórek niektórych nowotworów.
  • Soja, a właściwie izoflawony w niej zawarte blokują stymulację komórek nowotworowych przez estrogeny i testosteron (hormony płciowe). Zmniejsza ryzyko wystąpienia zwłaszcza raka piersi.
  • Owoce jagodowe – truskawki, maliny, jagody, borówki – są bogatym źródłem przeciwutleniających polifenoli. Działają one stymulująco na mechanizmy eliminacji substancji rakotwórczych. Maliny dostarczą nam również kwasu elagowego – silnego składnika przeciwnowotworowego.

Nabiał, tłuszcze i zioła

  • Spożywaj jogurty i fermentowane produkty mleczne. Obecne w nich bakterie probiotyczne, nie tylko wspomagają trawienie, ale także wstrzymują wzrost komórek raka okrężnicy oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy. Dzieje się tak przez ograniczenie kontaktu ścian jelita z kancerogennymi substancjami obecnych w pokarmach. Podobne znaczenie ma błonnik pokarmowy.
  • Zioła takie jak rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia i mięta bogate w olejki terpenowe ograniczają rozrost komórek nowotworowych oraz blokują działanie enzymów, których potrzebują one do zaatakowania sąsiednich tkanek. Nie zapominaj także o kurkumie i curry oraz imbirze, silnym środku przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
  • Kwasy tłuszczowe omega- 3 obecne w tłustych rybach (makrele, sardynki, łosoś, halibut) czy siemieniu lnianym, oleju lnianym, sojowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, wykazują działanie przeciwzapalne, ograniczają także rozprzestrzenianie się wielu rodzajów raka (płuc, piersi, okrężnicy, prostaty).

Pomocne mogą okazać się również bogate w polifenole wino czerwone i gorzka czekolada. Z innych przyczyn należy jednak unikać większych dawek 🙂

Edyta: Mariola Bojarska-Ferenc Ambasadorem Stowarzyszenia Kobiet Onkologii Polskiej RAKMISJA - BlogStar.pl

Możesz również polubić

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close