Najlepsza na upał – własnoręcznie przygotowana lemoniada!
Upały dają się we znaki. I chociaż większość z nas lubi słońce, nie zawsze przy tym pamiętamy o regularnym nawadnianiu organizmu. Najlepiej pić wodę małymi łyczkami przez cały dzień, tak żeby nie dopuścić do uczucia pragnienia, bo wtedy sięgamy po to co mamy pd ręką albo co „krzyczy” do nas ze sklepowych chłodziarek – kolorowe, słodkie napoje.
I tu paradoksalnie, gasząc uczucie pragnienia, bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Bowiem słodkie, często sztucznie barwione napoje nie nawadniają a odwadniają organizm! Dlatego uczucie pragnienia za chwilę powróci.
Jeśli już jesteś fanem napojów a nie zwykłej wody, polecamy przygotowanie go samemu w domu ze znanych i zdrowych składników. Domowe lemoniady to lepsza alternatywa dla wody niż kolorowe sklepowe propozycje.
Poniżej nasze propozycje na 1 porcję lemoniady, zwiększając ilośc składników, przygotujesz jednorazowo więcej porcji. Lemoniadę można przetrzymywać w lodówce kilka godzin. Tak podane zachwycą smakiem ale i wyglądem 🙂
Lemoniada bazyliowo-cytrynowa
0,5 l wody Jantar
2 cytryny
garść listków bazylii
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Cytryny sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i wraz z bazylią i 3 łyżkami wody zblendować. Masę przelać do wysokiej szklanki i zalać resztą wody. Można wrzucić kilka kostek lodu.
Lemoniada truskawkowo-limonkowa
0,5 l wody Jantar
3-4 truskawki
1 limonka
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Limonkę sparzyć wodą. Połowę pokroić na plasterki z drugiej połowy wycisnąć sok.
1 truskawkę rozgnieść z cukrem i sokiem z limonki
Pozostałe truskawki oraz plasterki limonki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę truskawkowo limonkową i zalać całość wodą.
Lemoniada miętowo-borówkowa
0,5 l wody Jantar
garść borówek amerykańskich
garść świeżych listków mięty
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Borówki umyć.
Kilka borówek rozetrzeć z cukrem i kilkoma listkami mięty.
Pozostałe borówki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę borówkowo-miętową oraz pozostałe listki mięty i zalać całość wodą.