Polska jabłkiem stoi – podróż do Czerska i Warki w Światowy Dzień Jabłka

Polska jabłkiem stoi. To nie tylko piękne hasło, ale rzeczywistość, którą można poczuć wszystkimi zmysłami. 28 września, w Światowy Dzień Jabłka, odbyła się wyjątkowa wyprawa „Mazowiecki smak historii w Największym Sadzie Europy”. Jednodniowa podróż prowadziła przez południowe Mazowsze – region grójecko-warecki. To serce największego sadu Europy. Hasło „cudze chwalicie, swego nie znacie” sprawdziło się tu w stu procentach.

Zamek książąt mazowieckich w Czersku
Pierwszym punktem programu był Czersk. To dawna stolica księstwa mazowieckiego. Spacer po średniowiecznym układzie miasta pozwalał wyobrazić sobie rytm życia sprzed wieków.

Największą atrakcją była jednak wizyta na Zamku Książąt Mazowieckich.

Potężne ceglane mury robiły ogromne wrażenie. Trzy wieże i rozległy dziedziniec sprawiały, że historia ożywała na naszych oczach. Z tarasów rozciągał się widok na pradolinę Wisły i niekończące się jabłoniowe sady.

To tutaj rezydował Janusz I Starszy, a stojąc na zamkowych tarasach, można było podziwiać rozległy widok na pradolinę Wisły i niekończące się sady jabłoni, które od czasów królowej Bony stanowią wizytówkę tej ziemi. W Czersku można spotkać grupy rekonstrukcyjne, które spotykają się tu, aby celebrować życie rodem z średniowiecza. Nasz przewodnik także ubrany był w strój z epoki.


Warka – miasto jabłek i bohaterów
Po lekcji historii wyruszyliśmy do Warki. To miasto jabłek, bohaterów i mazowieckiego smaku.

Muzeum Kazimierza Pułaskiego i park Winiary
Pierwszym przystankiem była rezydencja na Winiarach. W klasycystycznym dworze mieści się Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego. Wystawy multimedialne i zabytkowe wnętrza ożywiały historię walk o wolność Polski i Stanów Zjednoczonych.

Muzeum otacza park o powierzchni 15 hektarów. Spacer wśród starodrzewu dawał chwilę oddechu. Słychać było szum drzew i śpiew ptaków. To miejsce pokazuje, że historia i natura mogą iść w parze. W muzealnej kawiarni można było spróbować pyszne ciasta – przedsmak późniejszych atrakcji.

Święto Jabłka na rynku w Warce
Najbardziej wyczekiwaną częścią dnia był piknik z okazji Światowego Dnia Jabłka. Odbywał się na wareckim rynku i przyciągnął tłumy mieszkańców oraz turystów. To wydarzenie zdobyło tytuł Najlepszego Produktu Turystycznego Mazowsza.

Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich kusiły zapachami regionalnych smakołyków. Pokazy kulinarne prowadził znany szef kuchni Łukasz Konik. Ogromnym powodzeniem cieszył się konkurs na Najlepszą Szarlotkę. Uczestnicy mogli próbować wypieków i oceniać ich smak.


Dzieci piekły jabłka na ognisku i korzystały ze zjeżdżalni. Dorośli odwiedzali wystawę o historii jabłka w największym sadzie Europy. Fotościanka „Owocowy Sad” przyciągała do pamiątkowych zdjęć.

Smaki i tradycje Mazowsza
Ten dzień udowodnił, że Mazowsze to kraina niezwykła. Zamek w Czersku, muzeum w Warce, malownicze sady i atmosfera jabłkowego święta tworzą niepowtarzalną całość. To region, gdzie historia spotyka się z naturą i smakiem.
Wracając z wyprawy, czułam dumę. Polska naprawdę jabłkiem stoi, a południowe Mazowsze jest tego najlepszym dowodem. Nie trzeba daleko wyjeżdżać, aby odkryć coś wyjątkowego. Wystarczy ruszyć w podróż szlakiem jabłkowym i poczuć serce największego sadu Europy.