Warszawa od kuchni – poznaj najlepsze warszawskie restauracje

Gwiazdy, najlepsi blogerzy kulinarni oraz specjaliści i przedstawiciele Warszawskiej Izby Przedsiębiorców ocenili warszawskie restauracje. 20 kwietnia w restauracji Blender odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycji konkursu „Warszawa od kuchni”, która miała na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzało miejsca, które przystąpiły do konkursu i oceniało je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników. Uroczyste poprowadzili Izabela Zwierzyńska, która także zasiadła w składzie jury oraz Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców.

„Finał tego konkursu to święto warszawskiej gastronomii. W tym roku padł rekord, przyznaliśmy aż 34 Złote Widelce. Otrzymały je restauracje, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. Także w tym roku po raz pierwszy przyznaliśmy Ogólnopolski Złoty Widelec. Otrzymała go Restauracja Wzorcownia z hotelu Fabryka Wełny z Pabianic, z szefem kuchni Władysławem Boberem”- powiedział organizator Waldemar Piórek.

 

fot_PP_1

W składzie jury znaleźli się: Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Klaudia Halejcio, oraz znany sportowiec – Andrzej Wrona. Przewodniczącym jury jest co roku był Waldemar Piórek.

fot_PP_3

Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc  z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.

fot_PP_2

 

fot_PP_5

 

Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem Samorządu Województwa i władz miasta st. Warszawy i otrzymała patronat honorowy od prezydent m.st. Warszawy Hanny Gronkiewicz – Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Podczas uroczystości gościem specjalnym był  gospodarz Dzielnicy Mokotów pan burmistrz Bogdan Olesiński. Niemal od początku współpracuje przy konkursie ,,Klub Integracji Europejskiej”.  W patronacie, którym objął akcję Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.

 fot_PP_4

fot_PP_7

 

fot_PP_8

Lista laureatów ZŁOTEGO WIDELCA 2017

 

WZORCOWNIA – NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE W 2017 r.  HOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WŁADYSŁAW BOBER

Jolanta Borowiec, dyrektor Polsat Cafe – AMBASADOR ZDROWEGO STYLU ŻYCIA

 

1.RESTAURACJA & BAR N31

NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r.

2.WILCZA 50

3.THAISTY

4.ZDROWA KONKURENCJA

5.U RYSIA

6.WIESZ CO ZJESZ

7.BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE

8.WODA OGNISTA

9.LIF

10.PRODIŻ WARSZAWSKI

11.KRASNODWÓR

12.THE ALCHEMIST GASTROPUB

13.BUBBLES

14.RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL

15.,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI

16.EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI

17.FOLK GOSPODA

18.BOSKA PRAGA

19.CHINA TOWN

20.HELIANTHUS

21.FLORIAN OGIEŃ CZY WODA

  1. Z57

23.INDIA KING

24.CURRY KING

25.SUENO TAPAS BAR

26.CZERWONY WIEPRZ

27.VENTI – TRE w HOTELU REGENT

  1. GRINGO BAR

29.SARDYNIA

30.TRATTORIA DA MIRCO

31.ZEGARMISTRZOWSKA

32.KUCHNIA OTWARTA

  1. TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA
  2. CAFFE OKNO

NAGRODY SPECJALNE

  1. MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU

36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS  – EVENTOWE MIEJSCE ROKU

  1. SPOKO BOX – NAJLEPSZY KATERING DIETETYCZNY ROKU

Możesz również polubić

  1. Sonia

    Super, taka lista zawsze się przyda, żeby odwiedzić i poznać nowe miejscówki na pyszny obiad w Warszawie 🙂 Jedną z moich ulubionych restauracji, której niestety nie ma w tym zestawieniu, jest Akademia na Mokotowie – specjalizują się w polskiej kuchni, ale mają bardzo nowoczesne podejście. Wszystko, co dotychczas tam jadłam było pyszne, a wątróbka skradła moje serce 😉

  2. gość

    ładna czerwień Iza

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close