Zdrowe gotowanie z Kamilą Szczawińską

Zupy, kremy, sałatki, surówki, koktajle, lemoniady… Kamila Szczawińska w swojej debiutanckiej książce dzieli się pomysłami na wartościowe śniadania, obiady i kolacje. Znana modelka, psychodietetyk i spełniona mama dwójki dzieci udowadnia, że warto zaszczepiać w dzieciakach zamiłowanie do zdrowego gotowania już od najmłodszych lat. Podczas warsztatów z udziałem Kamili mogliśmy się przekonać, że owe zdrowe gotowanie jest też przyjemne i bardzo proste.

; "Kuchnia dla calej rodziny" promocja ksiazki Kamili Szczawinskiej wydanej przez Edipresse Ksiazki podczas warszatatow kulinarnych w Comfort Food Studio, Hala Koszyki, Warszawa, 2017.01.17; fot. Pawel Luty / EPOKA

Jedna z najsłynniejszych polskich modelek. Chodziła po wybiegu m.in. u Diora, Gucciego czy Chanel, a także Dawida Wolińskiego i Gosi Baczyńskiej. W swojej książce „Kuchnia dla całej rodziny” wyjaśnia, że zamiłowanie do gotowania wyniosła z domu. To mama nauczyła ją bowiem korzystania z tradycyjnych i ekologicznych polskich produktów. Kulinarną pasję Kamila rozwijała także podczas służbowych podróży po całym świecie. Warsztaty z udziałem Kamili Szczawińskiej odbyły się 17 stycznia w Comford Food w warszawskiej Hali Koszyki w ramach promocji jej literackiego debiutu oraz idei zdrowego, rodzinnego gotowania. Mieliśmy okazję przyrządzić sałatkę z dynią oraz pożywną zupę krem z pomarańczowej soczewicy i żółtej cukinii według oryginalnych autorskich przepisów Kamili.

; "Kuchnia dla calej rodziny" promocja ksiazki Kamili Szczawinskiej wydanej przez Edipresse Ksiazki podczas warszatatow kulinarnych w Comfort Food Studio, Hala Koszyki, Warszawa, 2017.01.17; fot. Pawel Luty / EPOKA

; "Kuchnia dla calej rodziny" promocja ksiazki Kamili Szczawinskiej wydanej przez Edipresse Ksiazki podczas warszatatow kulinarnych w Comfort Food Studio, Hala Koszyki, Warszawa, 2017.01.17; fot. Pawel Luty / EPOKA

; "Kuchnia dla calej rodziny" promocja ksiazki Kamili Szczawinskiej wydanej przez Edipresse Ksiazki podczas warszatatow kulinarnych w Comfort Food Studio, Hala Koszyki, Warszawa, 2017.01.17; fot. Pawel Luty / EPOKA

; "Kuchnia dla calej rodziny" promocja ksiazki Kamili Szczawinskiej wydanej przez Edipresse Ksiazki podczas warszatatow kulinarnych w Comfort Food Studio, Hala Koszyki, Warszawa, 2017.01.17; fot. Pawel Luty / EPOKA

fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki

W swojej książce Szczawińska dzieli się własnymi pomysłami na 100 dań na każdą porę dnia. Wszystkie można przygotować z sezonowych, lokalnych i nieprzetworzonych produktów, dzięki czemu posiłki będą nie tylko smaczne, ale też pożywne i zdrowe. Autorka proponuje czytelnikom pożywne zupy oraz kremy. Dzieli się również pomysłami na sałatki i surówki w różnych odsłonach.

„Kuchnia dla całej rodziny” autorstwa Kamili Szczawińskiej ukazała się 23 listopada nakładem Edipresse Książki

KUCHNIA dla calej rodziny 3D small

Krem z pomarańczowej soczewicy i żółtej cukinii

 

składniki na 4 porcje:

2 l wody

1 szklanka pomarańczowej soczewicy

1 żółta cukinia

4 ziemniaki

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 cebula

2 całe ząbki czosnku

2 cm startego imbiru

2 łyżki masła klarowanego

sól i pieprz

Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy, a następnie razem z soczewicą gotujemy. Po upływie około 25 minut do garnka przekładamy pokrojoną i podsmażoną cukinię wraz z imbirem, cebulą i czosnkiem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy masło, sól i pieprz i wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli krem będzie za gęsty, możemy dolać do niego trochę wody.

To nieprawda, że ziemniaki tuczą (100 g ugotowanych ziemniaków to tylko 75 kcal). Kaloryczne stają się dopiero wtedy, kiedy dodajemy do nich masło i sosy. Za to zdecydowanie możemy zaliczyć je do naszych lokalnych skarbów, gdyż zawierają duże ilości witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor. A to oznacza, że jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory składników mineralnych w naszym organizmie. Sok z wyciśniętych surowych ziemniaków pozwala skutecznie obniżyć ciśnienie krwi i pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub z obierek rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe.

krem z pomaranczowej soczewicy i zoltej cukinii

 fot. Kamila Szczawińska/ „Kuchnia dla całej rodziny”

Sałatka z dynią

 

Składniki na 4 porcje

Na sałatkę:

1 upieczony w folii batat (pieczony 40 minut w temperaturze 200 stopni C)

1 upieczony w folii burak (pieczony 40 minut w temperaturze 200 stopni C)

1 upieczona w folii dynia hokkaido (obrana, pokrojona i pieczona 40 minut w temperaturze 200 stopni C)

1 garść ugotowanej fasoli jaś

1 łyżeczka ziaren sezamu

1 małe opakowanie sałaty roszponki

pieprz do smaku

 

Na sos:

pół łyżeczki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

Fasolę moczymy w wodzie 12 godzin, a następnie gotujemy około godziny. Potem łączymy ją z pokrojonym batatem i burakiem oraz pozostałymi składnikami i całość polewamy sosem.

salatka z dynia

fot. Kamila Szczawińska/ „Kuchnia dla całej rodziny”

 

Smacznego!

Możesz również polubić

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close